Νέες τρικλοποδιές στην ΕΚΤ από τη Γερμανία

Καταγγελία κατά του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης υπέβαλαν Γερμανοί ακαδημαϊκοί και επιχειρηματίες. Υποστηρίζουν ότι υπερβαίνει την εντολή της κεντρικής τράπεζας για την σταθερότητα των τιμών. Ποια είναι η στάση του Γιενς Βάιντμαν.

  • της Claire Jones
Νέες τρικλοποδιές στην ΕΚΤ από τη Γερμανία

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι αντιμέτωπη με νέα πίεση στην Γερμανία, μετά την υποβολή καταγγελίας από μια ομάδα ακαδημαϊκών και επιχειρηματιών στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της τράπεζας.

Η ΕΚΤ έχει αντιμετωπίσει επανειλημμένα κριτική από το οικονομικό και πολιτικό κατεστημένο στην μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης για τις πολιτικές που έχει υιοθετήσει για να αντιμετωπίσει τον χαμηλό πληθωρισμό.

Υψηλόβαθμα στελέχη στο Βερολίνο υποστηρίζουν ότι η τράπεζα απαλλοτριώνει χρήματα από τους αποταμιευτές της χώρας και στηρίζει με τις πράξεις της την άνοδο του ακροδεξιού εθνικισμού. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, έχει υποστηρίξει ότι τα χαμηλά επιτόκια της ΕΚΤ είναι υπεύθυνα για το 50% της ανόδου που κατέγραψε στις τοπικές εκλογές το εθνικιστικό κόμμα Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD).

Η γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag μετέδωσε ότι η καταγγελία, η τελευταία από μια σειρά νομικών επιθέσεων στην πολιτική της ΕΚΤ, αφορά το αν το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων, γνωστό και ως «ποσοτική χαλάρωση» (QE), υπερβαίνει την εντολή της κεντρικής τράπεζας για σταθεροποίηση του πληθωρισμού.

Μεγάλο μέρος της γερμανικής κριτικής έχει εστιάσει στο πρόγραμμα QE, μέσω του οποίου οι κεντρικές τράπεζες αγοράζουν περίπου 80 δισ. ευρώ κρατικών κυρίως ομόλογων κάθε μήνα.

Όλες οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες έχουν προχωρήσει σε πολιτικές ποσοτικής χαλάρωσης για να καταπολεμήσουν τις συνέπειες της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης στην ανάπτυξη και τον πληθωρισμό. Η ΕΚΤ άργησε να εφαρμόσει ανάλογα μέτρα, εν μέρει λόγω της αντίθεσης της Γερμανίας στην αγορά ομόλογων αδύναμων κρατών από την κεντρική τράπεζα.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2015, αλλά ο πληθωρισμός συνεχίζει να κινείται κάτω από τον στόχο της κεντρικής τράπεζας. Στην ευρωζώνη, οι τιμές υποχώρησαν 0,2% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο, αρκετά κάτω από τον στόχο για πληθωρισμό κοντά στο 2%.

Το Γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο, το ανώτερο δικαστήριο στη χώρα, προσπαθεί να αποφασίσει αν θα βγάλει απόφαση κατά ενός πιο αμφιλεγόμενου προγράμματος αγοράς ομόλογων, του OMT (Απευθείας Νομισματικές Συναλλαγές), μέσω του οποίου η κεντρική τράπεζα μπορεί να αγοράζει κρατικά ομόλογα σε απεριόριστες δυνητικά ποσότητες για να καταπολεμήσει την εκτίναξη του κόστους δανεισμού για κράτη μέλη της ευρωζώνης που πυροδοτείται από πανικό στις χρηματοοικονομικές αγορές.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, στο οποίο παρέπεμψε το Συνταγματικό Δικαστήριο την καταγγελία για το OMT, αποφάσισε υπέρ της ΕΚΤ.

Η τελευταία καταγγελία κατά του προγράμματος QE είναι αντιμέτωπη με μεγαλύτερες προκλήσεις από ότι αυτή κατά του OMT. Η ΕΚΤ προσπάθησε να μετριάσει την κριτική κατά του προγράμματος στην Γερμανία σχεδιάζοντας το με τρόπο που καθιστά τις εθνικές κεντρικές τράπεζες υπεύθυνες για οποιαδήποτε απώλεια προκύψει από τα δικά τους κρατικά ομόλογα.

Αν και οι δύο Γερμανοί που είναι μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ – ο πρόεδρος της Bundesbank Γιένς Βάιντμαν και το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου, Σαμπίν Λαουτενσλέγκερ – αντιτάχθηκαν στο τελευταίο πρόγραμμα με το σκεπτικό ότι ο κίνδυνος ενός παρατεταμένα χαμηλού πληθωρισμού είναι μικρός, συμφώνησαν και οι δύο πως το πρόγραμμα είναι νόμιμο.

Οι επιχειρηματίες και ακαδημαϊκοί που υπέβαλλαν την καταγγελία υποστηρίζουν ότι το πρόγραμμα δεν είναι ούτε αναγκαίο, ούτε κατάλληλο, σύμφωνα με την Welt am Sonntag. Οι ίδιοι εκτιμούν πως η πρόσφατη επέκταση του προγράμματος για την συμπερίληψη εταιρικού χρέους υψηλής ποιότητας συνιστά διάκριση κατά των μικρότερων επιχειρήσεων, που δεν συνηθίζουν να εκδίδουν ομόλογα.

© The Financial Times Limited 2016. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v