Μπλόκο Κομισιόν στις εκροές κεφαλαίων από προβληματικές τράπεζες

Στοπ στις πληρωμές ομολόγων, πιθανόν και στις αναλήψεις καταθέσεων, περιλαμβάνει το σχέδιο της Επιτροπής για τις προβληματικές τράπεζες. Ποιες χώρες στηρίζουν τον σχεδιασμό. Το παράδειγμα της Κύπρου, τα capital controls και η μοιρασιά της διάσωσης.

  • του Jim Brunsden
Μπλόκο Κομισιόν στις εκροές κεφαλαίων από προβληματικές τράπεζες

Οι Βρυξέλλες διερευνούν τη χορήγηση ενισχυμένων εξουσιών στις τραπεζικές ρυθμιστικές αρχές, προκειμένου να «παγώσουν» τις μεταφορές από προβληματικές τράπεζες για να εμποδίσουν τις εκροές κεφαλαίων πριν την παρέμβαση των αρχών. 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει τις επιλογές για ένα «εργαλείο moratorium» που θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε όλη την ΕΕ, σύμφωνα με ντοκουμέντο που είδαν οι Financial Times. Αν και οι διεργασίες βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο, φαίνεται ότι οι εξουσίες περιλαμβάνουν μπλόκο στις πληρωμές ομολογιούχων και πιθανόν και στις αναλήψεις από τους καταθέτες.

Το εργαλείο θα μπορούσε να επιδράσει σταθεροποιητικά, ενώ οι ρυθμιστικές αρχές ετοιμάζουν απόφαση για το πώς θα μπορούν να παρέμβουν σε μια τράπεζα, σύμφωνα με το έγγραφο που φέρει ημερομηνία 10 Μαΐου και έχει συνταχθεί από την Ολλανδία, η οποία προεδρεύει αυτή την περίοδο στην ΕΕ.

«Ένα moratorium (...) μπορεί να επιτρέψει μια πρόσφορη και επιτυχή διαδικασία που ελαχιστοποιεί τους κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα», αναφέρει. Το πάγωμα δε θα διαρκεί κάποιες μέρες το πολύ, επισημαίνουν άνθρωποι που έχουν ενημερωθεί σχετικά με το σχέδιο.

Σύμφωνα με Ευρωπαίους κυβερνητικούς αξιωματούχους, την ιδέα υποστηρίζουν η Γερμανία και η Ολλανδία, οι οποίες θεωρούν ότι θα τονώσει τους ευρωπαϊκούς κανόνες που προσπαθούν να προστατεύσουν τους φορολογουμένους από τις διασώσεις των προβληματικών τραπεζών. Την ίδια στιγμή, οι κυβερνήσεις ανησυχούν ότι αν αποσυρθεί η στήριξη πολύ νωρίς, αυτό θα μπορούσε να εξαλείψει την εμπιστοσύνη σε μια τράπεζα, στέλνοντας ταυτόχρονα αναταράξεις στο ευρύτερο χρηματοπιστωτικό σύστημα και προκαλώντας επιφυλάξεις στα κράτη.

Υπάρχουν «μεγάλες αποκλίσεις» μεταξύ των χωρών επάνω στο αν και πότε επιβάλλεται moratorium από τις ρυθμιστικές τους αρχές, σύμφωνα με το ντοκουμέντο.

Η ιδέα των υπερεξουσιών προέκυψε εν μέρει από τη Γερμανία, στην οποία ήδη εφαρμόζεται ένα τέτοιο εργαλείο.

Οι χώρες-μέλη της ΕΕ είνα πρόθυμες να αποφύγουν οποιαδήποτε επανάληψη του πανικού που προέκυψε κατά τη διάρκεια της κυπριακής διάσωσης το 2013. Τότε, οι μαζικές αναλήψεις αποδυνάμωσαν σημαντικά τις δύο κύριες τράπεζες της χώρας παρά την επιβολή των capital controls, παρεμποδίζοντας τα σχέδια για εξαναγκασμό των μεγάλων αποταμιευτών να μοιραστούν το κόστος της διάσωσης.

Η Κομισιόν θα εξετάσει επίσης αν οι καταθέσεις, ιδίως εκείνες που είναι κάτω των 100.000 ευρώ και άρα απολαμβάνουν εγγύηση από το κράτος, θα πρέπει να υπόκεινται σε «πάγωμα». Η Κομισιόν θα μελετήσει, επιπλέον, άλλες εξαιρέσεις που ενδέχεται να χρειαστούν, ώστε να αποφευχθεί ο πανικός ή η κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, όπως πληρωμές σε κεντρικές τράπεζες ή σε αντισυμβαλλόμενους σε πράξεις πιστωτικών παραγώγων.

Πηγές της Κομισιόν αναφέρουν ότι οι κυβερνήσεις της ζήτησαν να ερευνήσει το θέμα, αλλά δεν έχουν παρθεί αποφάσεις.

Τα σχέδια αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης ατζέντας για τη διασφάλιση ότι οι κανόνες που τέθηκαν σε εφαρμογή την 1η Ιανουαρίου και που επιδιώκουν να μετατοπίσουν τα κόστη της εξυγίανσης μιας προβληματικής τράπεζας στους πιστωτές της είναι στέρεοι. Η Κομισιόν είναι έτοιμη να παρουσιάσει προτάσεις φέτος, με τις οποίες θα απαιτεί από τις μεγάλες τράπεζες να εκδώσουν ένα μίνιμουμ χρέους μειωμένης εξασφάλισης και άλλα στοιχεία παθητικού, των οποίων την αξία θα μπορούσαν εύκολα οι αρχές να μειώσουν σε περίπτωση κρίσης.

Η ολλανδική κυβέρνηση αρνήθηκε να σχολιάσει.

 

© The Financial Times Limited 2016. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v