Παρίσι-Βερολίνο ζητούν μαύρη λίστα φορολογικών παραδείσων

Ευκαιρία για αυστηρότερα μέτρα κατά της φοροαποφυγής των πολυεθνικών, τα Panama Papers. Οι υπεράκτιες δικαιοδοσίες αναμένεται να βρεθούν ψηλά στην ατζέντα της συνεδρίασης του ΔΝΤ αυτή την εβδομάδα. Το σχέδιο δέκα σημείων του Σόιμπλε και οι κινήσεις της Γαλλίας.

  • των Stefan Wagstyl και Anne-Sylvaine Chassany
Παρίσι-Βερολίνο ζητούν μαύρη λίστα φορολογικών παραδείσων

Το Παρίσι και το Βερολίνο πιέζουν τα βιομηχανικά κράτη να συντάξουν μια κοινή μαύρη λίστα περιοχών που παραβιάζουν τα πρότυπα διαφάνειας, στο πλαίσιο των σκληρότερων κυβερνητικών αντιδράσεων μέχρι στιγμής στην υπόθεση των Panama Papers.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, και ο Μισέλ Σαπέν, ο Γάλλος ομόλογός του, τόνισαν επίσης την ανάγκη να μοιράζονται και να δημοσιεύονται τα ονόματα των τελικών δικαιούχων όλων των εταιρικών δομών, περιλαμβανομένων των εταιριών-βιτρίνων, των καταπιστευμάτων και των ιδρυμάτων που μπορούν να προσφέρουν ανωνυμία στους χρήστες τους.

Η γερμανική και η γαλλική κυβέρνηση ξεκίνησαν τα σχέδιά τους μέσα από ξεχωριστές πρωτοβουλίες τη Δευτέρα, καθώς οι Βρυξέλλες ετοιμάζονται να ανακοινώσουν αυτή την εβδομάδα προτάσεις που θα εξαναγκάσουν τις μεγάλες εταιρίες με έδρα την ΕΕ να αποκαλύψουν τα ετήσια οικονομικά τους αποτελέσματα ανά χώρα, περιλαμβανομένων και δικαιοδοσιών του εξωτερικού.

«Χρειαζόμαστε πλήρη διαφάνεια σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε καθώς αποκάλυψε ένα σχέδιο με τίτλο «Πολεμώντας αποτελεσματικά τη φορολογική απάτη, τη φοροαποφυγή και το ξέπλυμα χρήματος».

Τόσο ο κ. Σόιμπλε όσο και ο κ. Σαπέν, οι οποίοι έχουν ηγηθεί προηγούμενων εγχειρημάτων για την οικονομική διαφάνεια παγκοσμίως όπως η αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ τραπεζών, επιθυμούν να αδράξουν την ευκαιρία που δημιούργησαν τα Panama Papers, προκειμένου να πιέσουν για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις. Το Παρίσι έβαλε τον Παναμά στη δική του μαύρη λίστα την περασμένη εβδομάδα, αφού είχε αφαιρέσει τη χώρα το 2012, και σχεδιάζει τις ερχόμενες εβδομάδες να δημοσιοποιήσει μια λίστα με τους τελικούς δικαιούχους καταπιστευμάτων και ιδρυμάτων με περιουσιακά στοιχεία ή δικαιούχους στη Γαλλία.

Οι κινήσεις του Βερολίνου και του Παρισιού έρχονται στον απόηχο των ντροπιαστικών αποκαλύψεων της περασμένης εβδομάδας, οι οποίες κατέδειξαν την ευρεία χρήση offshore οντοτήτων από τους πλούσιους και ισχυρούς του κόσμου.

Ο Μάρτιν Γέγκερ, εκπρόσωπος του κ. Σόιμπλε, ανέφερε ότι αν και μεμονωμένες χώρες -περιλαμβανομένων της Γερμανίας και της Γαλλίας- ήδη έχουν το δικαίωμα να βάζουν χώρες στις μαύρες λίστες τους, η προσέγγιση αυτή θα έχει αποτέλεσμα μόνο μέσω της διεθνούς συνεργασίας. «Θα λειτουργήσει μόνο αν βρούμε μια διεθνή και ει δυνατόν παγκόσμια λύση», τόνισε.

Χώρες που αποδέχονται τη «σοβαρή εγκληματικότητα» θα μπορούσαν να «αποκλειστούν από τις ροές μετρητών» μέσω του διεθνούς τραπεζικού δικτύου Swift, επεσήμανε.

Η ωμή γλώσσα του Υπουργείου σηματοδοτεί την αποφασιστικότητα της Γερμανίας να «χτίσει» επάνω σε παλαιότερες ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες -τη διεθνή συμφωνία του 2014 για την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ τραπεζών, η οποία έχει γίνει αποδεκτή από σχεδόν 100 χώρες και πρόκειται να εφαρμοστεί το επόμενο έτος, και η συμφωνία της G20 για τη διάβρωση της φορολογικής βάσης και τη μεταφορά κερδών (BEPS), που αφορά σε μεθόδους που χρησιμοποιούν οι πολυεθνικές εταιρίες για να μειώσουν τους φόρους που πληρώνουν μεταφέροντας κέρδη σε χώρες με χαμηλή φορολόγηση.

Στη Γερμανία, οι τράπεζες έχουν υποστηρίξει σθεναρά τα σχέδια του κ. Σόιμπλε. Ο Χανς Βάλτερ Πέτερς, ο νέος πρόεδρος της Ένωσης Γερμανικών Τραπεζών και επικεφαλής της Berenberg Bank με έδρα το Αμβούργο, ανέφερε ότι η κακοδιαχείριση πρέπει να οδηγεί σε κυρώσεις. «Το ξέπλυμα χρήματος και η φοροαποφυγή είναι απολύτως απαράδεκτα», τόνισε.

Ο Γιούργκεν Φίτσεν, ο απερχόμενος πρόεδρος και συνδιευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank, καλωσόρισε τα σχέδια του υπουργού Οικονομικών για μια διεθνή μαύρη λίστα των φορολογικών παραδείσων, υποστηρίζοντας πως αυτό δεν θα ήταν καλό μόνο για τις αρχές αλλά και για τις τράπεζες.

Ο κ. Φίτσεν πρόσθεσε πως οι αποκαλύψεις από τα Panama Papers δεν αποτέλεσαν έκπληξη και πως ο Παναμάς δεν είναι μοναδική περίπτωση. Και στην Ευρώπη πρέπει να «γίνει δουλειά», επεσήμανε, επικαλούμενος το παράδειγμα της Νήσου του Μαν ως ευρωπαϊκό φορολογικό παράδεισο.

Το σχέδιο δέκα σημείων του κ. Σόιμπλε ξεκινά με τον εξαναγκασμό του Παναμά να συμμορφωθεί με τα διεθνή πρότυπα διαφάνειας, ή να αντιμετωπίσει αποκλεισμό λόγω «παρανομίας» σε περίπτωση που δεν συνεργαστεί γρήγορα.

Όπως και το Παρίσι, το οποίο εξέδωσε το δικό του σχέδιο 13 σημείων τη Δευτέρα, το Βερολίνο ζητά επίσης μια ενοποίηση των διάφορων εθνικών και διεθνών μαύρων λιστών, με τον ΟΟΣΑ να ηγείται της θέσπισης κοινών ορισμών της φοροαποφυγής και του ξεπλύματος χρήματος. Το Παρίσι προτείνει επίσης σκληρότερες ποινές για τους μεσάζοντες που έχουν τον ρόλο συμβούλου σε σχέδια αποφυγής της φορολόγησης.

Τη Δευτέρα, σύμβουλοι του κ. Σαπέν σημείωσαν πως, αν και η σύνταξη μιας παγκόσμιας λίστας θα ήταν συναινετική κίνηση, η απόφαση για την επιβολή κυρώσεων μπορεί να μην είναι και τόσο. Οι κυρώσεις της Γαλλίας, για παράδειγμα, περιλαμβάνουν την κράτηση του 75% των μερισμάτων εταιριών που βρίσκονται σε χώρες που είναι στη μαύρη λίστα.

«Το να κατονομάζουμε και να ταπεινώνουμε είναι καλό αλλά δεν είναι αρκετό, όπως μπορούμε να δούμε», ανέφερε ένας σύμβουλος του κ. Σαπέν. «Χρειάζεται να προχωρήσουμε στο επόμενο επίπεδο, οι κυρώσεις πρέπει να είναι αποτελεσματικές και ουσιαστικές».

© The Financial Times Limited 2016. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v