Τράπεζα Κύπρου: Ο Αγγλος ασθενής

Η μετοχή της τράπεζας αποτιμάται λες και είναι σε μηχανική υποστήριξη, αλλά βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση από την Deutsche Bank. Θετικά στοιχεία το υψηλό περιθώριο τόκων, ο χαμηλός λόγος κόστους προς έσοδα και οι προοπτικές ανάκαμψης της κυπριακής οικονομίας.

Τράπεζα Κύπρου: Ο Αγγλος ασθενής

Στην ιεραρχία των τραπεζικών αμαρτιών, η απώλεια των χρημάτων των μετόχων είναι δυσάρεστη και η απώλεια των χρημάτων των πιστωτών ασυγχώρητη.

Aδιανόητη είναι η απώλεια των χρημάτων των καταθετών, εκτός από την περίπτωση της Τράπεζας Κύπρου που ανακοίνωσε σχέδια για εισαγωγή στην premium κατηγορία του χρηματιστηρίου του Λονδίνου μόλις τρία χρόνια αφότου έγινε η πρώτη τράπεζα της ευρωζώνης που διασώθηκε από τους καταθέτες στο πλαίσιο ανακεφαλαιοποίησης.

Φανταστείτε την Κύπρο σαν μια Ιρλανδία με ήλιο. Αναδύθηκε πέρυσι από την χρηματοπιστωτική κρίση που προκάλεσε η στεγαστική φούσκα και ετοιμάζεται να αναπτυχθεί με 1,5 με 2% το 2016.

Έχοντας παραχωρήσει σχεδόν όλες τις δραστηριότητες της έξω από την Κύπρο, η τράπεζα – η μετοχή της οποίας έχει φέτος απόδοση 25% υψηλότερη από τον ευρωπαϊκό τραπεζικό δείκτη MSCI – είναι ένα στοίχημα στην ενίσχυση αυτής της ανάκαμψης.

Υπάρχουν στοιχεία υπέρ της. Το καθαρό περιθώριο τόκων (NIM) του 3,8% είναι αρκετά πάνω από το μέσο όρο της ευρωζώνης, ενώ ο λόγος κόστους προς έσοδα στο 40% θα έκανε περήφανη και μια σκανδιναβική τράπεζα. Εξαιρουμένων των προβλέψεων και των απομειώσεων δανείων, είχε προ φόρων κέρδη 624 εκατ. ευρώ το 2015 (ή ζημία 438 εκατ. ευρώ αν υπολογιστεί η «σαβούρα»).

Αν και η τράπεζα συνεχίζει να βασίζεται σε ακριβή έκτακτη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η χρηματοδότηση αυτή έχει πέσει στο 14% του ενεργητικού ή στα 3,3 δισ. δολάρια από 11,4 δισ. δολάρια το 2013. Περίπου πάνω από τα μισά δάνεια της τράπεζας είναι μη εξυπηρετούμενα, αν και μόνο τα μισά εξ αυτών έχουν καταγραφεί στις προβλέψεις.

Αλλά τα έσοδα από τόκους δέχονται πιέσεις, σημειώνοντας πτώση 10% σε ετήσια βάση λόγω περιορισμένων ευκαιριών δανειοδότησης και πτώση των όγκων. Τα επιτόκια καταθέσεων είναι υψηλά για την περιοχή και δεν είναι ξεκάθαρο αν το κόστος χρηματοδότησης θα πέσει μόλις αποπληρωθεί η ΕΚΤ.

Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου αποτιμάται λες και βρίσκεται σε μηχανική υποστήριξη, 0,4 φορές στην λογιστική της αξία έναντι 0,8 που είναι ο μέσος όρος στην Ευρώπη. Αλλά ρίξετε μια καλύτερη ματιά στην πτέρυγα της εντατικής. Οι ιρλανδικές τράπεζες έχουν βγει.

Ποιοι από τους ασθενείς που έχουν παραμείνει θα αναρρώσουν γρηγορότερα; Υπό το πρίσμα αυτό η Τράπεζα Κύπρου φαίνεται σε καλύτερη κατάσταση από την Deutsche Bank και την Royal Bank of Scotland.

© The Financial Times Limited 2016. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v