Ο χρυσός λατρεύει τα... αρνητικά επιτόκια!

Μεγάλη άνοδο στην τιμή του πολύτιμου μετάλου αλλά και προβληματισμός για το κατά πόσο στηρίζεται σε πραγματικά γερές βάσεις. Η συσχέτιση με τα επιτόκια και τα μηνύματα από την φυσική αγορά.

  • του Henry Sanderson
Ο χρυσός λατρεύει τα... αρνητικά επιτόκια!

Η καλύτερη αρχή χρονιάς για το χρυσό από το 1980 έχει αποδειχθεί καλή για τον Josh Saul, έναν πρώην trader μετάλλων που έχει μια εταιρία ράβδων χρυσού με έδρα δίπλα στην Τράπεζα της Αγγλίας.

Αναγκάστηκε να προσλάβει 10 συμβασιούχους για να αντιμετωπίσει τον όγκο των παραγγελιών στην Pure Gold Company που ίδρυσε πριν από τρία χρόνια.

«Έχουμε δει μια τεράστια αύξηση στη ζήτηση και στον αριθμό των ανθρώπων που προσπαθούν να μειώσουν την έκθεση σε μετοχές, τράπεζες, ομόλογα και κυβερνητικό χρέος», υποστηρίζει.

Αυτός ο φόβος έχει βοηθήσει το χρυσό να βγει από μια απότομη τριετή πτώση, καθώς οι τιμές του πολύτιμου μεταλλου διαπραγματεύονται στα υψηλότερα επίπεδά τους εδώ και ένα χρόνο. Αντίθετα, οι μετοχές έχουν πέσει παγκοσμίως πάνω από 20% από τον περασμένο Μάιο, μπαίνοντας σε bear market.

Πέρυσι ο χρυσός έπεσε καθώς οι επενδυτές ανησυχούσαν για την πρώτη αύξηση επιτοκίων από τη Fed. Τώρα εστιάζουν στο αντίθετο: την προοπτική μειώσεων ακόμη και αρνητικών επιτοκίων σε όλο τον κόσμο.

Αυτό έχει προκαλέσει φόβους για μια οικονομική επιβράδυνση παγκοσμίως και ένα αίσθημα πως οι κεντρικές τράπεζες έχουν ξεμείνει από εργαλεία ώστε να τονώσουν τις οικονομίες τους. Για τους μακροπρόθεσμους υποστηρικτές του χρυσού, είναι μια επιβεβαίωση το ότι δεν μπορούν να εμπιστευτούν τις κεντρικές τράπεζες πως δε θα υποβαθμίσουν ένα νόμισμα σε περιόδους κρίσης. Βλέπουν τον χρυσό ως μακροπρόθεσμη αποθήκευση αξίας.

«Αυτό που πρόκειται να συντηρήσει (το χρυσό) είναι μια απώλεια εμπιστοσύνης στις κεντρικές τράπεζες, η οποία μόλις τώρα ξεκινάει», εκτιμά ο John Hathaway, συνδιαχειριστής χαρτοφυλακίου στο Tocqueville Gold Fund, με πάνω από 800 εκατ. δολάρια υπό διαχείριση. «Εκείνο που θα το οδηγήσει αυτό, είναι οι μετοχές που πέφτουν. Τα μηδενικά επιτόκια όλα αυτά τα χρόνια έχουν πιέσει προς τα πάνω την αποτίμηση πολλών σκουπιδιών».

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μείωσε τα επιτόκια σε αρνητικό έδαφος το Δεκέμβριο, ενώ η Τράπεζα της Ιαπωνίας έκανε το ίδιο τον περασμένο μήνα. Η Σουηδία μείωσε τα επιτόκιά της κι άλλο σε -0,5% την περασμένη Πέμπτη, ενώ η Τζάνετ Γέλεν, επικεφαλής της Fed, ανέφερε ότι η τράπεζα μελετά το κατά πόσον είναι εφικτά τα αρνητικά βραχυπρόθεσμα επιτόκια.

Ο χρυσός τα έχει πάει καλύτερα από τις μετοχές, τα ομόλογα και έναν ευρύ δείκτη για τα εμπορεύματα, σε ένα περιβάλλον επιτοκίων που είναι χαμηλά και πέφτουν κι άλλο, σύμφωνα με μια ανάλυση δεδομένων της JPMorgan που φτάνουν πίσω μέχρι και το 1975.

Οι μηνιαίες αποδόσεις του χρυσού ήταν κατά μέσο όρο 1,4% κατά τις περιόδους μειωμένων και μειούμενων πραγματικών επιτοκίων στις ΗΠΑ, έναντι ενός μακροπρόθεσμου μέσου 0,4%, σύμφωνα με την τράπεζα. Αναμένει οι τιμές του χρυσού να ανέβουν σε 1.250 δολάρια μέχρι το τέταρτο τρίμηνο φέτος.

«Η μετατόπιση από ένα περιβάλλον πραγματικών επιτοκίων που θεωρείται ότι είναι χαμηλά και ανεβαίνουν, προς ένα σενάριο επιτοκίων χαμηλών που πέφτουν, θα στήριζε το χρυσό», επισημαίνει η JP Morgan.

Η αύξηση του χρυσού την περασμένη εβδομάδα οδηγήθηκε κυρίως απο αγοραστές στα ETFs που στηρίζονται στο χρυσό, τα οποία έχουν δει τη δεύτερη μεγαλύτερη εισροή κεφαλαίων εδώ και σχεδόν έξι χρόνια, σύμφωνα με την Bank of America Merrill Lynch. Οι επενδυτές σε futures χρυσού στο χρηματιστήριο Comex στις Ηνωμένες Πολιτείες, επίσης διπλασίασαν τις καθαρές θέσεις long, οι οποίες ποντάρουν στην αύξηση των τιμών, κατά την εβδομάδα μέχρι τις 9 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Αυτή τη φορά, οι αγοραστές ETF προέρχονται από μια ευρύτερη γεωγραφική βάση, σύμφωνα με τους αναλυτές.

«Οι προηγούμενες περίοδοι αποκτήσεων κυριαρχούνταν από αγοραστές από τη βόρεια Αμερική, αλλά οι αγορές φέτος είναι πιο ομοιόμορφα κατανεμημένες παγκοσμίως», σύμφωνα με την HSBC. «Αυτό στηρίζει την άνοδο».

Το ερώτημα τώρα είναι αν η άνοδος στην τιμή μπορεί να δελεάσει αγοραστές φυσικού χρυσού στην Ινδία και την Κίνα, τους μεγαλύτερους καταναλωτές του κόσμου, οι οποίοι αντιστοιχούσαν στο 45% της παγκόσμιας ζήτησης για χρυσό πέρυσι, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού. Η Κίνα γιόρταζε την Πρωτοχρονιά κατά τη διάρκεια της ανόδου της περασμένης εβδομάδας.

Θα εξαρτηθεί επιπλέον από το αν θα κυκλοφορήσει στην αγορά περισσότερη προσφορά από τα ορυχεία, σύμφωνα με τον Joe Wickwire, διαχειριστή χαρτοφυλακίου στην Fidelity Select Gold Portfolio με περιουσιακά στοιχεία 870 εκατ. δολαρίων υπό διαχείριση. Η παραγωγή από τα ορυχεία κατέγραψε το 2015 την πρώτη τριμηνιαία πτώση και την πιο βραδεία ετήσια ανάπτυξη από το 2008, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού.

«Η διάρκεια αυτής της κίνησης του χρυσού είναι πραγματικά πιθανή αφού η προσφορά εξακολουθεί να μειώνεται και η βιομηχανία χρυσού αποκτά πιο σωστό μέγεθος», αναφέρει. «Διότι η μακροοικονομία θα είναι υποστηρικτική για ένα διάστημα και ο βασικός παράγοντας ταλάντευσης είναι το αν η προσφορά θα συνεχίσει να μειώνεται».

Οι περισσότεροι αναλυτές εφιστούν την προσοχή πως μια τόσο γρήγορη αύξηση στην τιμή χρειάζεται διόρθωση.

«Δεν νομίζω πως βρισκόμαστε εν μέσω μια συνεχούς θετικής τάσης στην αγορά», υποστηρίζει ο David Govett, επικεφαλής για τα πολύτιμα μέταλλα στη χρηματιστηριακή εταιρία Marex Spectron, με έδρα το Λονδίνο. «Όσο πιο ψηλά πάει τόσο περισσότερο πρέπει να ξεφουσκώσει κάποια στιγμή. Χρειάζονται μόλις κανα δυο θετικά οικονομικά νούμερα για να μεταστραφεί αυτή η νοοτροπία και να βουτήξουν όλοι από τη σωσίβια λέμβο».

Ο Bernard Dahdah, αναλυτής στην Natixis με έδρα το Λονδίνο, ο οποίος ήταν ο πιο ακριβής αναλυτής πέρυσι σύμφωνα με την κατάταξη της London Bullion Market Association, προβλέπει πως ο χρυσός θα πέσει σε μόλις κάτω των 1.000 δολαρίων η ουγκιά αργότερα φέτος, αν η Fed συνεχίσει τις αυξήσεις στα επιτόκια και ανακάμψει η παγκόσμια οικονομία.

«Αν δείτε τα υπόλοιπα θεμελιώδη που περιβάλλουν το χρυσό, δεν πιστεύω πως η ζήτηση είναι αρκετά ισχυρή ώστε να δικαιολογήσει μια υψηλή τιμή», αναφέρει. «Δεν πιστεύω πως οι τιμές θα παραμείνουν εκεί όπου είναι».

© The Financial Times Limited 2016. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v