Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μετοχές ανάπτυξης vs μετοχές αξίας

Θεωρητικά οι μετοχές ανάπτυξης διανύουν τον… μήνα του μέλιτος. Όμως σε ορισμένες περιπτώσεις και οι μετοχές αξίας κατορθώνουν να καταγράψουν σημαντικά κέρδη. Ο αέναος πόλεμος μεταξύ των δύο πλευρών συνεχίζεται. Όσο, όμως, η κρίση παραμένει, κανείς δεν μπορεί να ”υποδείξει” κάποιoν ξεκάθαρο νικητή.

του John Authers, Investor Editor,

από τη στήλη ”The Short View”

Η τρέχουσα περίοδος θα έπρεπε να είναι σαν… μήνας τους μέλιτος για τους επενδυτές που ”στοχεύουν” στις μετοχές ανάπτυξης. Έπειτα από σχεδόν μία δεκαετία στο περιθώριο οι επενδυτές αυτού του ”τύπου” -δηλαδή αυτοί που επιλέγουν να τοποθετήσουν κεφάλαια σε μετοχές εταιριών των οποίων τα κέρδη αυξάνουν– έχουν κατορθώσει να επιστρέψουν δυναμικά. Μάλιστα, καθώς ο φόβος καταλαμβάνει τις αγορές, αρκετοί χρηματιστηριακοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι είναι στιγμή για ”στροφή στην ανάπτυξη”.

Ταυτόχρονα επικρατεί η άποψη ότι οι επονομαζόμενες μετοχές αξίας, και φυσικά όσοι τις επιλέγουν, δεν διανύουν την καλύτερη περίοδό τους. Όμως σε περιόδους κρίσεων, συχνά, οι μετοχές αξίας είτε εμφανίζονται ανθεκτικές είτε βρίσκονται ξαφνικά στο στόχαστρο ακόμη και θεσμικών επενδυτών. Ο βετεράνος επενδυτής κ. Wilbur Ross παραδέχθηκε στους ”FT” ότι το τελευταίο διάστημα προτιμά να αγοράζει μετοχές εταιριών που δραστηριοποιούνται στη δευτερογενή αγορά στεγαστικών δανείων των ΗΠΑ.

Και οι δύο ιδέες μοιάζουν καλές. Μεταξύ των μικρομεσαίων αμερικανικών εταιριών καταγράφεται μία πραγματική μάχη για στροφή στην ανάπτυξη. Αρκετές μετοχές ανάπτυξης, όπως για παράδειγμα αυτή της Microsoft, αρχίζουν να πραγματοποιούν την εμφάνισή τους και στα χαρτοφυλάκια επενδυτών που μέχρι σήμερα προτιμούσαν της μετοχές αξίας.

Όμως για τους επενδυτές που είναι απόλυτα προσηλωμένοι στην αξία, οι τρέχουσες συνθήκες στις αγορές μάλλον δεν είναι και τόσο ευνοϊκές.

Οι αποτιμήσεις σε ορισμένους κλάδους –ιδιαίτερα σε αυτούς που πλήττονται άμεσα από τα προβλήματα στην αγορά subprime– έχουν υποχωρήσει σημαντικά. Ο δείκτης για τον χρηματοοικονομικό κλάδο του S&P 500 διαπραγματεύεται με P/B 1,8, δηλαδή το χαμηλότερο σε μία 5ετία.

Οι επενδυτικές τράπεζες διαπραγματεύονται με P/B 1,8, δηλαδή πολύ χαμηλότερα από το 2,8 που είχαν αγγίξει τον Ιανουάριο. Αυτή η πορεία αφαιρεί σημαντικό μερίδιο από την εμπιστοσύνη που υπήρχε στον κλάδο.

Ο πραγματικός φόβος των επενδυτών είναι ότι όταν οι χρηματοοικονομικοί όμιλοι ”καταμετρήσουν” επακριβώς τις απώλειες που έχουν από την αγορά subprime, τότε η πραγματική τους αξία θα μειωθεί. Ως εκ τούτου, έως ότου η όλη κατάσταση ξεκαθαρίσει στις αγορές, μπορεί να συνεχίσουν να κυκλοφορούν κάποιοι ”πεινασμένοι” για κερδοσκοπία.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v