Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μη μειώνετε αφειδώς τα επιτόκια

Οι κεντρικές τράπεζες δέχονται πιέσεις είτε για επιθετικές μειώσεις επιτοκίων είτε για ”στροφή” στην τρέχουσα νομισματική τους πολιτική. Αυτή δεν είναι η καλύτερη λύση. Οι κεντρικές τράπεζες μπορούν να βοηθήσουν τις αγορές, να ενισχύσουν τη ρευστότητα, χρησιμοποιώντας μία σειρά ”όπλων” που διαθέτουν, οι μειώσεις επιτοκίων δεν είναι πάντα η ενδεδειγμένη στάση.

από τη στήλη ”Editorial Comment”

Οι πιστώσεις ”τρέφουν” τη μοντέρνα οικονομία και εάν τα προβλήματα στις πιστωτικές αγορές συνεχιστούν για έναν ή δύο μήνες ακόμη, τότε επενδύσεις, κατανάλωση και ανάπτυξη, κυριολεκτικά, θα υποφέρουν. Οι κεντρικές τράπεζες οφείλουν να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη, αλλά αντί να το πράξουν μέσω μειώσεων επιτοκίων, το σωστό θα ήταν να χρησιμοποιήσουν τα υπόλοιπα όπλα που διαθέτουν στη φαρέτρα τους. Ένα εξ αυτών είναι να αυξήσουν τη ρευστότητα των αγορών.

Άλλωστε, οι ενέσεις ρευστότητας από ΕΚΤ και Fed βοήθησαν στη μείωση των βραχυπρόθεσμων επιτοκίων, όμως οι μακροχρόνιες πιστώσεις εξακολουθούν να είναι ακριβές, ενώ τα αμερικανικά T-Bills διαπραγματεύονται σε επίπεδα πανικού, χαμηλότερα από το 3%. Είναι πολύ δύσκολο να δανειστείς, εκτός εάν στραφείς στα κρατικά ομόλογα.

Θα πρέπει εξαρχής να ξεκαθαρίσουμε ότι τα σημερινά προβλήματα δεν έχουν καμία σχέση με την κρίση του 1998 και την κατάρρευση του hedge fund Long-Term Capital Management.

Ούτε είναι πανικός ο οποίος προήλθε από εκτεταμένη αδυναμία αποπληρωμής δανείων. Η δευτερογενής αγορά ενυπόθηκων δανείων των ΗΠΑ πολύ απέχει από τη ”φερέγγυα” στεγαστική αγορά, η οποία δεν φαίνεται να αντιμετωπίζει προβλήματα. Μάλιστα, ακόμη και στην περίπτωση της δευτερογενούς αγοράς, κάποια προϊόντα, όταν τεθούν σε διαπραγμάτευση, μπορούν να ”πιάσουν” καλή τιμή. Απόδειξη ότι η NIBC, τράπεζα της Δανίας, κατόρθωσε να πωλήσει το χαρτοφυλάκιο subprime που διέθετε την περασμένη εβδομάδα προς 78 σεντς ανά δολάριο.

Οι αγορές αναμένουν ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια, και μάλιστα με επιθετικό τρόπο. Όμως, εάν η Fed δεν έχει απτές αποδείξεις ότι η πραγματική οικονομία βρίσκεται στα πρόθυρα της καταστροφής, νομισματική πολιτική αυτού του ”ύφους” είναι άχρηστη, ίσως και επικίνδυνη.

Η Fed έχει ήδη με τις κινήσεις της μειώσει το βασικό επιτόκιο δανεισμού χαμηλότερα του 5,25% (πάντα στην αγορά), αλλά το πρόβλημα δεν έγκειται στα βραχυπρόθεσμα επιτόκια. Το πρόβλημα έγκειται στη δυσκολία πώλησης επιχειρηματικών ομολόγων μακροχρόνιας ωρίμανσης. Δεν έχουμε ανάγκη οι τράπεζες να μπορούν να δανειστούν φθηνά.

Αυτό που πρέπει να κατορθώσουμε είναι το φθηνό χρήμα που λαμβάνουν οι τράπεζες να ”περάσει” στις αγορές. Αυτό μπορεί να συμβεί εάν οι κεντρικές τράπεζες δεχθούν να δανείζουν λαμβάνοντας ως εγγύηση μετοχές ή επιχειρηματικά ομόλογα (το έχει ήδη πράξει η Κεντρική Τράπεζα του Καναδά). Δανείζοντας με ορίζοντα μερικών μηνών θα βοηθήσουν πολύ περισσότερο τις αγορές να ξεπεράσουν την κρίση, σε σχέση με την τακτική τού να ”ρίχνουν” τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια.

Δεν ζητά κανείς από τις κεντρικές τράπεζες να ”κάνουν χάρες”. Ας δανείζουν και με ένα μικρό πέναλτι (πάντα για μακροχρόνιο ορίζοντα), αλλά ας το πράξουν προκειμένου να στηρίξουν τη ρευστότητα στις αγορές πίστης.

Οι κεντρικές τράπεζες δεν είναι ανάγκη να ακούσουν τις ”σειρήνες” και να προχωρήσουν σε επιθετικές μειώσεις επιτοκίων. Μπορούν απλώς να χρησιμοποιήσουν μία πληθώρα ”όπλων” που έχουν στη διάθεσή τους, με πιθανώς πολύ καλύτερα αποτελέσματα.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v