Lex: ΕΚΤ και επιτόκια

Ο κ. Jean Claude Trichet στις 2/8 φρόντισε να πληροφορήσει τους πάντες ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε νέα αύξηση επιτοκίων τον Σεπτέμβριο. Όμως οι συνθήκες από τότε μέχρι σήμερα έχουν αλλάξει δραματικά. Ίσως ο κ. Trichet θα πρέπει να εξετάσει την όλη κατάσταση με ”ευρύτητα πνεύματος” και να μη φοβηθεί ότι ενδεχόμενη υπαναχώρηση σχετικά με τη νομισματική πολιτική θα πλήξει το κύρος τόσο αυτού όσο και της ΕΚΤ.

Στις περισσότερες περιπτώσεις δυσκολιών οι επενδυτές στρέφονται στις κεντρικές τράπεζες προς αναζήτηση… ανακούφισης. Απόδειξη το πόσο άλλαξαν οι διαθέσεις των αγορών μετά τη μείωση του προεξοφλητικού επιτοκίου από τη Fed, αλλά και τα ”παρηγορητικά” λόγια που προσέφερε στις αγορές. Αντιστοίχως το να παραμείνεις σιωπηλός μπορεί να αποδειχθεί ένδειξη αυταρχισμού. Από ξεκίνημα της κρίσης στη δευτερογενή αγορά ενυπόθηκων δανείων των ΗΠΑ, η Τράπεζα της Αγγλίας επέλεξε τη σιωπή. Όμως δείχνει να χειρίζεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το όλο πρόβλημα. Αντίθετα, η ΕΚΤ μοιάζει μετέωρη μεταξύ σιωπής και διάθεσης να αναλάβει δράση.

Πέραν πάσης αμφιβολίας, θα πρέπει να αναγνωριστεί στην ΕΚΤ ότι ήταν η πρώτη κεντρική τράπεζα που αποφάσισε να δράσει και να προχωρήσει σε ένεση ρευστότητας στις αγορές στις 9/8. Οι υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες φρόντισαν, με ταχύτητα, να την ακολουθήσουν. Όμως αντί να επιφέρει ηρεμία η κίνηση της ΕΚΤ, εκλήφθηκε ως απόδειξη ότι η όλη κατάσταση ήταν πολύ πιο σοβαρή απ’ ό,τι είχε αρχικά υπολογιστεί. Τελικώς η παρέμβαση της Fed στις αγορές ήταν αυτή που έπεισε ότι οι κεντρικές τράπεζες είχαν την ικανότητα να χειριστούν το πρόβλημα.

Το ότι δημιουργήθηκε κάποιος πανικός με την παρέμβαση της ΕΚΤ δεν θα πρέπει να θεωρηθεί παράξενο. Το ίδιο θα συνέβαινε εάν σε ανάλογη κίνηση είχε προχωρήσει, πρώτη, η Fed. Όμως αυτή τη στιγμή η ΕΚΤ είναι πραγματικά… στριμωγμένη. Στις 2/8 ο επικεφαλής της κ. Jean-Claude Trichet άφησε να εννοηθεί ότι η τράπεζα θα προχωρήσει σε νέα αύξηση επιτοκίων –στο 4,25%- τον Σεπτέμβριο. Την περασμένη εβδομάδα υποστήριξε ότι οι αγορές χρήματος επιστρέφουν σε φυσιολογική τροχιά. Από την άλλη πλευρά, τα μακροοικονομικά δεδομένα της ευρωζώνης δεν φαίνεται να αλλάζουν και πολύ την ”εικόνα” που έχει σχηματίσει η ΕΚΤ για τον πληθωρισμό.

Πιθανώς η ΕΚΤ να σκεφθεί ότι εάν αποφασίσει να αλλάξει αυτή τη στιγμή την απόφασή της και να μην προχωρήσει στην προαναγγελθείσα αύξηση επιτοκίων, τότε θα πληγεί η αξιοπιστία της. Θα συμβεί, όντως, κάτι τέτοιο; Η Fed, με την ανακοίνωσή της μετά τη μείωση του προεξοφλητικού επιτοκίου, παραδέχθηκε ότι η κρίση στις αγορές μπορεί να ”επηρεάσει και την πραγματική οικονομία”. Ίσως και ο κ. Trichet θα έπρεπε να αντιμετωπίσει την όλη υπόθεση με ”ευρύ πνεύμα” και να μη φοβηθεί ότι με αυτόν τον τρόπο θα πληγεί η αξιοπιστία της τράπεζας.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v