Η Wall Street διατηρεί τα σκήπτρα της

Η απόφαση εάν η πρόσφατη υποχώρηση των αγορών μετατραπεί σε ”αιμορραγία” θα ληφθεί στο Μανχάταν και όχι στο λονδρέζικο Σίτι. Άλλωστε, η Wall Street παραμένει η αγορά που κινεί τα νήματα σε παγκόσμιο επίπεδο.

του John Authers, Investor Editor

από τη στήλη ”The Long View”

Υπάρχει ένα παράδοξο: Η παγκόσμια οικονομία διαχωρίζει τη θέση της από αυτή των ΗΠΑ. Αν και η έκταση στην οποία το πράττει μπορεί να θεωρηθεί υπερεκτιμημένη, κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει τη δύναμη ανάπτυξης στην Ινδία και στην Κίνα, ως εκ τούτου τον λόγο για τον οποίο η παγκόσμια οικονομία ξεχνά την αμερικανική.

Όμως δεν ισχύει το ίδιο για τις κεφαλαιαγορές. Εδώ συναντάμε ακριβώς το αντίθετο. Έχω μιλήσει γι’ αυτό το παράδοξο και παλαιότερα, όμως ο περασμένος μήνας το απέδειξε για μία ακόμη φορά.

Κατά τη διάρκεια των δύσκολων τελευταίων εβδομάδων, η μόνη αγορά που ”μετρούσε” ήταν αυτή της Ν. Υόρκης. Τα μεγάλα και αναπτυσσόμενα χρηματιστήρια της Ευρώπης και της Ασίας περίμεναν το σήμα από τη Wall Street. Πώς μπορούμε να εξηγήσουμε αυτήν την κατάσταση:

Οι αποδείξεις της οικονομικής διαχώρισης θέσεων καθίστανται όλο και πιο σαφείς. Η αμερικανική οικονομία βρίσκεται σε διαφορετικό σημείο του κύκλου σε σύγκριση με τον υπόλοιπο ανεπτυγμένο κόσμο. Η τελευταία ανακοίνωση της Fed άφησε να εννοηθεί ότι η τράπεζα είναι κοντά στο ενδεχόμενο να προχωρήσει σε μείωση επιτοκίων, τα οποία έχει διατηρήσει σταθερά στο 5,25% εδώ και αρκετά χρόνια.

Στον αντίποδα, επί βρετανικού εδάφους οι προοπτικές για τον πληθωρισμό είναι δυσμενείς και ως εκ τούτου οι πιθανότητες νέας αύξησης επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας όλο και μεγαλύτερες. Παράλληλα, η ΕΚΤ έχει ξεκαθαρίσει ότι θα προχωρήσει σε νέα αύξηση εντός του Σεπτεμβρίου (ακόμη και εάν παρενέβη στην αγορά για να στηρίξει τη ρευστότητα).

Στην Ασία η κεντρική τράπεζα της Κορέας προχώρησε σε αύξηση επιτοκίων στο 5%, ήτοι στο υψηλότερο επίπεδο από το 2001. Η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας επίσης έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα πράξει κάτι ανάλογο. Στην Κίνα στόχος της κεντρικής τράπεζας είναι να τιθασεύσει την εκρηκτική ανάπτυξη.

Όμως, παρ’ όλα τα παραπάνω, η Wall Street εξακολουθεί να είναι η ”καρδιά” των αγορών παγκοσμίως. Μία προσεκτική παρατήρηση της πορείας του S&P 500 και του λονδρέζικου FTSE 100 κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων εβδομάδων αποδεικνύει του λόγου το αληθές.

Στη διαγραμματική απεικόνιση των δύο δεικτών οι ”γραμμές” είναι σχεδόν πανομοιότυπες, είτε ακολουθούν ανοδική είτε καθοδική πορεία, το πράττουν μαζί.

Γιατί, λοιπόν, οι ευρωπαϊκές αγορές ακολουθούν κατά πόδας τη Wall Street, όταν οι οικονομίες των δύο περιοχών δεν συμβαδίζουν;

Η παγκοσμιοποίηση μάλλον έχει συμβάλει σε αυτήν τη συσχέτιση. Οι περισσότερες εταιρίες που είναι εισηγμένες στον S&P 500 αντλούν την κερδοφορία τους από τις αγορές εκτός ΗΠΑ. Οι εταιρίες του FTSE 100 έχουν ακόμη πιο ισχυρή διεθνή παρουσία. Για τις μεγάλες επιχειρήσεις, η χώρα στην οποία έχουν εισαγάγει τις μετοχές τους γίνεται όλο και λιγότερο σημαντική για την πορεία της αποτίμησής της.

Επιπρόσθετα, οι κεφαλαιαγορές έχουν συνδεθεί ακόμη περισσότερο λόγω της υψηλής τεχνολογίας, με τους επενδυτές να μπορούν από μία πλατφόρμα να αγοράζουν και να πωλούν πάσης φύσεως τοποθετήσεις. Ταυτόχρονα, το γεγονός ότι η αμερικανική οικονομία εξακολουθεί να είναι η ισχυρότερη παγκοσμίως καθιστά την αγορά της τη βασική δύναμη που κινεί τα νήματα.

Τέλος, η αιτία από την οποία προέρχεται η μεταβλητότητα (volatility) που έχει εγκατασταθεί στις αγορές είναι αμερικανικής προέλευσης: τα προβλήματα στη δευτερογενή αγορά στεγαστικών δανείων των ΗΠΑ. Έτσι, η παγκοσμιοποίηση μεταφέρει τα αμερικανικά προβλήματα σε κάθε γωνιά της υφηλίου.

Πάντως, η όλη υπόθεση είναι αρνητική για τις ΗΠΑ. Κάποτε ήταν η ”μηχανή” της ανάπτυξης για αγορές και οικονομίες. Σήμερα είναι η πηγή του προβλήματος.

Όμως, το ίδιο αρνητική είναι η εικόνα και για το Λονδίνο. Όσο και εάν έχει ισχυροποιηθεί η αγορά του, δεν κατορθώνει να ξεπεράσει τη Wall Street. Η απόφαση εάν η πρόσφατη υποχώρηση των αγορών μετατραπεί σε ”αιμορραγία” θα ληφθεί στο Μανχάταν και όχι στη Square Mile.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v