Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αργά ή γρήγορα η Fed θα μειώσει τα επιτόκια

Οι Αμερικανοί καταναλωτές, το παραδοσιακό στήριγμα της οικονομίας των ΗΠΑ, είναι πλέον υπερχρεωμένοι. Μείωση της κατανάλωσης μπορεί να οδηγήσει την οικονομία σε ύφεση. Ως εκ τούτου, η Fed οφείλει να προχωρήσει σε μείωση επιτοκίων. Όσο πιο σύντομα το πράξει, τόσο το καλύτερο για όλους.

του Ian Shepherdson*,

από τη στήλη Market Insight

Η πρόσφατη κρίση στις αγορές, σαφώς, έχει προσελκύσει την προσοχή όλων, όμως ίσως είναι καιρός να εξετάσουμε τι θα συμβεί όταν η περίοδος έντονης μεταβλητότητας (volatility) ολοκληρωθεί. Το θεμελιώδες πρόβλημα είναι η αμερικανική οικονομία, ένα πρόβλημα που δεν πρόκειται να… εξαφανιστεί. Ο μέσος Αμερικανός καταναλωτής έχει υπερκαταναλώσει και υπερεπενδύσει, κυρίως στον στεγαστικό κλάδο, κατά τη διάρκεια της τελευταίας 4ετίας.

Το 1999 οι ισολογισμοί των αμερικανικών νοικοκυριών άρχισαν, για πρώτη φορά, να είναι ελλειμματικοί. Το έλλειμμα αυτό συνέχισε να αυξάνει, φθάνοντας το 2006 στο 5,1% του αμερικανικού ΑΕΠ. Προκειμένου τα νοικοκυριά να ισοσκελίσουν τους προϋπολογισμούς τους, θα πρέπει να ”κόψουν” κεφάλαια ύψους 900 δισ. δολαρίων ετησίως, από κατανάλωση και επενδύσεις.

Τα καλά νέα είναι ότι η παραπάνω κίνηση είναι ”πολύ μεγάλη” για να ολοκληρωθεί εντός ενός έτους. Μπορεί, όμως, να οδηγήσει την αμερικανική οικονομία σε πραγματικά βαθιά ύφεση, χειρότερη από τις ”μαύρες ημέρες” της δεκαετίας του ’70. Το σίγουρο είναι ότι τα αμερικανικά νοικοκυριά οφείλουν να ισορροπήσουν τα χρέη τους.

Υπάρχουν, δε, δύο ακόμη σημεία–κλειδιά. Ο δανεισμός, ιδιαίτερα ο στεγαστικός, είναι πλέον ακριβός, ιδιαίτερα για όσους δεν θεωρούνται αξιόπιστοι δανειολήπτες. Όσο πιο ακριβό γίνεται το κόστος του χρήματος, κατά κύριο στον στεγαστικό τομέα, τόσο χαμηλότερα πιέζονται οι τιμές ακινήτων.

Ας μην ξεχνάμε ότι οι καταναλωτικές δαπάνες αντιστοιχούν στο 70% του αμερικανικού ΑΕΠ. Βάσει των υπαρχόντων στοιχείων, ο ρυθμός ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας θα διαμορφωθεί μεταξύ 2% και 2,5% εντός της επόμενης 5ετίας – από μέσο όρο 3,1% στη δεκαετία 1996-2006.

Σε περιόδους οικονομικής επιβράδυνσης υπάρχει και η αντίδραση των επιχειρήσεων: μείωση προσωπικού, κλείσιμο μονάδων, μείωση αποθεματικών και χρηματοοικονομική αναδιάρθρωση. Ένα ακόμη στοιχείο το οποίο μοιάζει να ανησυχεί τους πάντες είναι η χαλάρωση του ρυθμού ενίσχυσης της επιχειρηματικής κερδοφορίας.

Σε μακροπρόθεσμο, λοιπόν, ορίζοντα διαφαίνεται μία βεβαιότητα: οι λαμπρές ημέρες της αμερικανικής οικονομίας και αγοράς ανήκουν, πλέον, στο παρελθόν, εκτός φυσικά εάν οι καταναλωτές κατορθώσουν να ”μαζέψουν” ταχύτατα τα χρέη τους.

Η μοναδική λογική αντίδραση σε αυτήν την πορεία είναι η Fed να προχωρήσει σε μείωση επιτοκίων και διατήρησή τους χαμηλότερα και από το 4%, για μεγάλο χρονικό διάστημα. Με αυτή την κίνηση δεν πρόκειται να ”σώσει” την αγορά ακινήτων, αλλά θα βοηθήσει την οικονομία να ξεφύγει από τη στενωπό. Όσο πιο σύντομα το πράξει, τόσο το καλύτερο για όλους.

*Ο Ian Shepherdson είναι ιθύνων οικονομολόγος της High Frequency Economics
© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v