Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο φόβος των αγορών δεν είναι οδηγός της Fed

Όταν ένα αεροσκάφος πέφτει σε αναταράξεις, ο πιλότος κάνει μια ανακοίνωση για να καθησυχάσει τους επιβάτες, όχι έκτακτη προσγείωση. Η αμερικανική Federal Reserve χρειάστηκε να κάνει κάτι ανάλογο με τη δήλωσή της για τη νομισματική πολιτική: να καθησυχάσει κάπως όσον αφορά στον αναβρασμό στις πιστωτικές αγορές, χωρίς να υποσχεθεί να κάνει κάτι γι’ αυτό, όπως μεταβολή σε ουδέτερη στάση στα επιτόκια.

Editorial Comment

Όταν ένα αεροσκάφος πέφτει σε αναταράξεις, ο πιλότος κάνει μια ανακοίνωση για να καθησυχάσει τους επιβάτες, όχι έκτακτη προσγείωση. Η αμερικανική Federal Reserve χρειάστηκε να κάνει κάτι ανάλογο με τη δήλωσή της για τη νομισματική πολιτική: να καθησυχάσει κάπως όσοσν αφορά στον αναβρασμό στις πιστωτικές αγορές, χωρίς να υποσχεθεί να κάνει κάτι γι’ αυτό, όπως μεταβολή σε ουδέτερη στάση στα επιτόκια.

Η αναταραχή στις πιστωτικές αγορές, που ξεκίνησε από τα ομόλογα με αντίκρυσμα υποδεέστερα στεγαστικά δάνεια, προκάλεσε εκκλήσεις προς τη Fed για μείωση του βασικού επιτοκίου από το 5,25% και προσδοκίες στην αγορά ότι αυτό θα γίνει πριν από τη λήξη του έτους. Αυτό, όμως, θα ήταν σφάλμα.

Πράγματι, ο δομικός πληθωρισμός έχει χαλιναγωγηθεί τους τελευταίους δύο μήνες και, πράγματι, υπάρχει η δυσμενής συγκυρία των υποτονικών μακροοικονομικών μεγεθών. Οι ΗΠΑ δημιούργησαν μόνο 92.000 θέσεις εργασίας τον Ιούλιο. Όμως είναι λίγα τα συμπεράσματα που μπορούν να βγουν από τα μεγέθη ενός μήνα και υπάρχουν και θετικά στοιχεία, όπως η υψηλότερη από την αναμενόμενη ανάπτυξη του 3,4% στο β’ τρίμηνο του 2007. Η αγορά εργασίας παραμένει σφιχτή -τα στοιχεία έδειξαν μεγαλύτερη αύξηση από την αναμενόμενη στο κόστος εργασίας- και η τιμή του πετρελαίου έχει επιστρέψει κοντά στα υψηλά του. Δεν έχουμε οικονομία που χρειάζεται μείωση επιτοκίων βάσει των θεμελιωδών δεδομένων.

Το ερώτημα για τη Fed, λοιπόν, είναι κατά πόσο τα προβλήματα στις πιστωτικές αγορές επιβάλλουν χαμηλότερα επιτόκια και περισσότερη ρευστότητα. Υπήρξαν μεγάλες διακυμάνσεις από τον Ιούνιο: οι εταιρίες της επενδυτικής βαθμίδας αξιολόγησης πρέπει να πληρώνουν επιπλέον προμήθεια περίπου 40 μονάδες βάσης υψηλότερη από των κρατικών ομολόγων και οι υψηλής απόδοσης εταιρίες περίπου 200 μονάδες βάσης, προκειμένου να δανειστούν. Οι επισφαλείς καταναλωτές που μπορούν να πάρουν πίστωση είναι πολύ λιγότεροι.

Αυτό αντιστοιχεί σε de facto περιορισμό της νομισματικής πολιτικής, αλλά η Fed δεν χρειάζεται να ενοχλείται για δύο λόγους: Πρώτον, ενώ οι αποκλίσεις έναντι των κρατικών ομολόγων έχουν διευρυνθεί, οι πενταετείς αποδόσεις έχουν πέσει κατά 40 μονάδες βάσης και αυτές, οπότε το πραγματικό κόστος του χρήματος για τις εταιρίες της επενδυτικής βαθμίδας δεν έχουν πρακτικά αλλάξει. Δεύτερον, δεδομένων των ανησυχιών της για τον πληθωρισμό, η Fed θα πρέπει να καλοδέχεται τις σφιχτότερες συνθήκες που επικρατούν πια στους πλέον κερδοσκοπικούς χώρους των αγορών ομολόγων.

Η Fed πράγματι χρειάζεται να παρακολουθεί τα προβλήματα στις πιστώσεις και να είναι έτοιμη να αλλάξει τη στάση της, εάν επιδεινωθούν. Ωστόσο, αντί να κάνει μεταβολές στη νομισματική στρατηγική, θα πρέπει να ξεσκονίσει το πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης, εάν τα προβλήματα ρίξουν κάποια τράπεζα ή κάποιο hedge fund με σπουδαιότητα στο σύστημα.

Είναι λίγες οι ενδείξεις -ακόμη- ότι τα προβλήματα στις αγορές πίστης μεταδίδονται στην πραγματική οικονομία. Υπάρχουν όμως ουσιώδεις αποδείξεις ότι προκαλούν στο οικονομικό σύστημα πίεση που είχε αρκετά χρόνια να εκδηλωθεί και η Fed θα πρέπει να είναι έτοιμη να χειριστεί κάθε ξεστράτισμα.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v