Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κλάδοι ”ευαίσθητοι” στην τρέχουσα κρίση

Μπορεί ο χρηματοοικονομικός κλάδος να βρίσκεται στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, δεν είναι όμως ο μόνος που πλήττεται από την κρίση. Στην ίδια ”κατάσταση”, ενέργεια αλλά και προθεσμιακές αγορές εμπορευμάτων.

του John Authers, από τη στήλη The Short View

Εάν υπάρχει ένας εφιάλτης ο οποίος στοιχειώνει τις διεθνείς αγορές τις τελευταίες εβδομάδες είναι αυτός που αφορά στην κρίση στον χρηματοοικονομικό κλάδο.

Προέρχεται από την κάθετη πτώση στις αποτιμήσεις των μετοχών επενδυτικών τραπεζών και κατασκευαστικών εταιριών, τους δύο κλάδους που δέχονται τα ισχυρότερα χτυπήματα από την κρίση στη δευτερογενή αγορά στεγαστικών δανείων των ΗΠΑ. Οι δείκτες χρηματοοικονομικού και στεγαστικού κλάδου, στο μέσο της χθεσινής (6/8) συνεδρίασης στη Wall Street, υποχωρούσαν 15,7% και 16,5% αντίστοιχα, με τον ευρύτερο χρηματοοικονομικό δείκτη του S&P 500 να καταγράφει απώλειες 9,6%.

Όμως δεν είναι μόνο αυτή η εξέλιξη που ανησυχεί τις αγορές. Ο δείκτης Cyclical Index της Morgan Stanley, στον οποίο είναι εισηγμένες 30 μετοχές ιδιαίτερα ”ευαίσθητες” στην πορεία του οικονομικού κύκλου, έχει υποχωρήσει πολύ περισσότερο από τον αντίστοιχο χρηματοοικονομικών ομίλων, με τις απώλειές του να φθάνουν στο 10,4%.

Την περασμένη εβδομάδα τα στοιχεία για τη μεταποίηση αλλά και την αγορά εργασίας των ΗΠΑ ήταν αρκούντως απογοητευτικά, υποδεικνύοντας ότι τόσο η αμερικανική όσο και η παγκόσμια οικονομία δεν ήταν οι ”κρυστάλλινες μηχανές ανάπτυξης”, όπως πίστευαν αρκετοί στην αγορά. Παράλληλα εμφανίστηκαν και ενδείξεις έντονων ανησυχιών στις αγορές εμπορευμάτων, με την τιμή του αλουμινίου να έχει υποχωρήσει 7,4% σε δύο εβδομάδες.

Ο κλάδος ενέργειας ακολουθεί και αυτός πορεία κάθετης υποχώρησης, με τον αντίστοιχο δείκτη του S&P 500 να σημειώνει απώλειες 12,4% σε σχέση με τα υψηλά επίπεδά του, μία πτώση, βέβαια, που μπορεί να δικαιολογηθεί από την υποχώρηση υψηλότερα του 3% της τιμής του αργού πετρελαίου.

Η απλή εξήγηση όλων των παραπάνω είναι ότι οι επενδυτές δεν ανησυχούν μόνο για την ύπαρξη κρίσης στον χρηματοοικονομικό κλάδο, αλλά και για τη ”διάχυσή” της σε όλους τους τομείς της οικονομίας.

Ανησυχούν, επίσης, για το ενδεχόμενο ύφεσης. Άλλωστε η σύνδεση μεταξύ ”μη όμοιων” επενδυτικών μορφών όπως οι μετοχές και τα προθεσμιακά συμβόλαια εμπορευμάτων έχει γίνει πιο στενή, λόγω της διαφοροποίησης των επενδυτικών τακτικών, και μάλιστα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Κανείς, λοιπόν, δεν μπορεί να αποκλείσει το γεγονός ότι, τελικά, τα hedge funds είναι αυτά που προχωρούν σε ρευστοποιήσεις των ”καλών επενδύσεών” τους, προκειμένου να καλύψουν τις απώλειες από τις τοποθετήσεις που έχουν σε επενδυτικά εργαλεία τα οποία χαρακτηρίζονται ως υψηλού ρίσκου.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v