Στα ”άδυτα” του carry trade

Ποιος φταίει για το όλο και πιο αδύναμο γεν (έναντι δολαρίου και ευρώ); Παλαιότερα η ”ευθύνη” για τις ανισορροπίες στις αγορές συναλλάγματος καταλογιζόταν στους πανίσχυρους Ελβετούς τραπεζίτες. Σήμερα για όλα φταίει η… μέση νοικοκυρά της Ιαπωνίας, η οποία προχωρά σε πωλήσεις του νομίσματος για να αποκομίσει υψηλότερες αποδόσεις. Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζει κορυφαίο στέλεχος της BoJ.

της Gillian Tett, από τη στήλη The Short View

Μια φορά και έναν καιρό, αυτοί που καθορίζουν την οικονομική και νομισματική πολιτική κατηγορούσαν τους πανίσχυρους Ελβετούς τραπεζίτες για τις ”αυξομειώσεις” στις ισοτιμίες των νομισμάτων. Σήμερα ένα νέο ”τέρας” διασχίζει τις αγορές - η κ. Watanabe, το αρχέτυπο της νοικοκυράς στην Ιαπωνία.

Την Τρίτη το γεν διαμορφώθηκε σε νέο ιστορικό χαμηλό έναντι του ευρώ, στα 167,19 γεν, και συνέχισε να διαπραγματεύεται στο επίσης χαμηλό επίπεδο των 122,35 γεν έναντι του δολαρίου.

Όμως ο κ. Kiyohiko Nishimura, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας της Ιαπωνίας (BoJ), υποστηρίζει ότι για την παραπάνω πορεία δεν ευθύνονται ούτε οι τράπεζες ούτε τα hedge funds. Ποιος ευθύνεται; Οι Ιάπωνες καταθέτες οι οποίοι πωλούν γεν, προκειμένου να εξασφαλίσουν υψηλότερες αποδόσεις.

”Η ”εμφάνιση” του μέσου ιαπωνικού νοικοκυριού ως επενδυτή φαίνεται ότι επηρεάζει τις διεθνείς αγορές συναλλάγματος”, δηλώνει ο κ. Nishimura και προσθέτει ότι ”οι πανίσχυροι τραπεζίτες της Ελβετίας κατηγορούνταν για την ανισορροπία των αγορών… οι νοικοκυρές στο Τόκιο προσπαθούν να επαναφέρουν την ισορροπία”.

Δίκαιο επιχείρημα. Τα στοιχεία από το Tokyo Financial Exchange αποδεικνύουν ότι οι συναλλαγές ενισχύθηκαν 45% τον Ιούνιο –και είναι τετραπλάσιες σε ετήσια βάση– εξαιτίας, κατά κύριο λόγο, των πωλήσεων από ιδιώτες επενδυτές.

Αυτό ίσως εξηγεί γιατί η διάθεση για ράλι του γεν τον Ιούνιο ήταν βραχύβια. Για λίγο η αντιστροφή στη διάθεση ρίσκου περιόρισε τους κερδοσκόπους, όμως οι ιδιώτες επενδυτές φρόντισαν να επαναφέρουν την… τάξη.

Μη θεωρήσετε, πάντως, σίγουρο ότι η κ. Watanabe επιθυμεί ένα αέναα αδύναμο γεν. Εάν οι διεθνείς αγορές βρεθούν αντιμέτωπες με έναν τυφώνα πτώσης, τότε οι κερδοσκόποι θα κατορθώσουν, σε ό,τι αφορά το carry trade, να ”νικήσουν” τη μέση νοικοκυρά της Ιαπωνίας.

Αν και υπάρχουν ισχυροί μακροοικονομικοί λόγοι για την Ιαπωνία να εξάγει συνάλλαγμα και μάλιστα σε μακροχρόνιο ορίζοντα, οι ιδιώτες επενδυτές της έχουν την τάση να ”τρέχουν” συνεχώς προς μία κατεύθυνση και κατόπιν –χωρίς την ”απαραίτητη” προειδοποίηση– να αλλάζουν ταχύτητα και διαθέσεις.

Ή όπως υποστηρίζει ο κ. Nishimura, ”μία ξαφνική αλλαγή στις επενδυτικές διαθέσεις μπορεί να αλλάξει τα πάντα… και μάλιστα για αρκετές αγορές συναλλάγματος παγκοσμίως”.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v