Μια υγιής δόση πειθαρχίας στις αγορές

Όταν αναβάλλονται συμφωνίες χρηματοδότησης από τη Μαλαισία μέχρι τις ΗΠΑ, αφήνοντας τις επενδυτικές τράπεζες με διαθέσιμα πάνω από 3 δισ. δολάρια στους ισολογισμούς τους, η άμεση αντίδραση των επενδυτών είναι να αρχίσουν να ουρλιάζουν για το επερχόμενο κραχ στις πιστωτικές αγορές. Στην πραγματικότητα όμως πρόκειται για μια υγιή δόση πειθαρχίας - σε μια περίοδο όπου οι όγκοι εξαγορών και συγχωνεύσεων προβλέπεται να φτάσουν στα 5.000 δισ. δολάρια μέχρι το τέλος του έτους.

της Lina Saigol

Όταν αναβάλλονται οι συμφωνίες χρηματοδότησης από τη Μαλαισία μέχρι τις ΗΠΑ, αφήνοντας τις επενδυτικές τράπεζες με διαθέσιμα πάνω από 3 δισ. δολάρια στους ισολογισμούς τους -όπως διαμορφώνονταν την περασμένη εβδομάδα- η άμεση αντίδραση των επενδυτών είναι να αρχίσουν να ουρλιάζουν για το επερχόμενο κραχ στις πιστωτικές αγορές.

Στο κάτω-κάτω όλη αυτή η άνθηση σε εξαγορές και συγχωνεύσεις και σε private equity στηρίχτηκε στην απίστευτα φθηνή χρηματοδότηση που απολαμβάνουν οι καταθέτοντες τις προσφορές εξαγορών επί πέντε συναπτά έτη.

Αν ρίξουμε όμως μια ματιά στο τι συνέβη τον Μάρτιο 2005, όταν η General Motors, ένας από τους μεγαλύτερους εκδότες εταιρικών ομολόγων, υποβαθμίστηκε σε επίπεδο junk, βλέπουμε ότι η αγορά έχει αγνοήσει παρόμοια σκαμπανεβάσματα στο παρελθόν και οι επενδυτές έχουν τη δυνατότητα να αντεπεξέλθουν σε τέτοιες καταστάσεις.

Όταν έγινε η υποβάθμιση της GM, οι περισσότερες από τις επενδυτικές τράπεζες που αναλάμβαναν πολλές από τις μεγαλύτερες μοχλευμένες εξαγορές και χρηματοδοτήσεις private equity έσπευσαν να αποσύρουν συμφωνίες, εξαιτίας της αβεβαιότητας για τις ταραγμένες συνθήκες στην αγορά.

Εταιρίες όπως η DirecTV που είχε προγραμματίσει έκδοση 500 εκατ. δολαρίων, υποχρεώθηκαν να περιοριστούν στον συνήθη τραπεζικό δανεισμό. Η Iesy Hessen, γερμανική καλωδιακή επιχείρηση, υποχρεώθηκε να διαφοροποιήσει την αποτίμηση στην προγραμματισμένη μετοχική έκδοση των 525 εκατ. ευρώ για να χρηματοδοτήσει την εξαγορά της επίσης καλωδιακής Ish.

Δεν πέρασαν δύο μήνες όμως και οι αγορές βρήκαν τις αισθήσεις τους, με αποτέλεσμα η DirecTV χωρίς καμία ιδιαίτερη προσπάθεια να προωθήσει την πώληση νέων ομολόγων αξίας 1 δισ. δολαρίων, ενώ η Iesy επέστρεψε στην αγορά με μια αποκλιμακωμένη προσφορά. Μέχρι το τέλος του τριμήνου η δραστηριότητα των νέων εκδόσεων είχε επιστρέψει σε πλήρη ισχύ.

Όταν οι αγορές βλέπουν να γίνεται τώρα το ίδιο πράγμα, δεν έχουν κανέναν λόγο να καταληφθούν από υστερία.

Μια υγιής δόση πειθαρχίας -σε μια περίοδο όπου οι όγκοι εξαγορών και συγχωνεύσεων προβλέπεται να φτάσουν στα 5.000 δισ. δολάρια μέχρι το τέλος του έτους- δεν είναι καθόλου κακή.

Όσο πιο πολύ ανησυχούν οι επενδυτές, τόσο το καλύτερο.

Που σημαίνει ότι, αν και οπωσδήποτε προκαλεί αφύπνιση η θέα αναδόχων που πισωγυρίζουν σε τρεις συμφωνίες χρηματοδότησης μέσω ομολογιακών εκδόσεων και δανείων μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες (μεταξύ των οποίων μια μεγάλη από τη US FoodService), οι ποιοτικές συμφωνίες θα επιστρέψουν στην αγορά, έστω και με διαφορετικές αποτιμήσεις.

Όσες δε χρηματοδοτήσεις δεν κατορθώσουν να επανεμφανιστούν, θα σημαίνει ότι δεν έπρεπε να προταθούν εξαρχής.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v