Η νέα αμυντική τακτική των αμερικανικών εταιριών

Μία νέα στρατηγική άμυνας έναντι τόσο των ακτιβιστών επενδυτών όσο και των private equity έχουν ”ανακαλύψει” αρκετές αμερικανικές εταιρίες: Αύξηση του δανεισμού. Κλασικά παραδείγματα αυτής της περίπτωσης είναι επιχειρήσεις όπως οι Home Depot και Expedia. ”Αλλαγή συμπεριφοράς” χαρακτηρίζει την όλη δραστηριότητα ο κ. Tobias Levkovich.

των Richard Beales και Francesco Guerrera, Νέα Υόρκη

Αρκετές αμερικανικές εταιρίες προχωρούν σε περαιτέρω δανεισμό, προκειμένου να αντλήσουν κεφάλαια για παροχή μερισμάτων. Πρόκειται για μία κίνηση–αντίδραση τόσο στον κατακλυσμό μοχλευμένων εξαγορών όσο και έναντι των ακτιβιστών μετόχων.

Οι πιο πρόσφατες ανακοινώσεις τέτοιου είδους προήλθαν από τη Home Depot, η οποία προτίθεται να δανειστεί 12 δισ. δολάρια προκειμένου να χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών ύψους 22,5 δισ. δολαρίων.

Ανάλογη κίνηση εξετάζει και η Expedia, η οποία στοχεύει να δαπανήσει περί τα 3,5 δισ. δολάρια για επαναγορά του 42% των μετοχών της – μέρος του οποίου θα καλύψει με δανεισμό.

Σύμφωνα με τον κ. Tobias Levkovich, ιθύνοντα στρατηγικό αναλυτή της Citigroup στις ΗΠΑ, ανακοινώσεις όπως οι παραπάνω πιθανώς να αποτελούν πρώιμες ενδείξεις αλλαγής της στάσης των εταιριών.

”Το βασικό συμπέρασμα που εξάγεται είναι ότι οι εταιρίες αρχίζουν να ”κυνηγούν” τον δανεισμό με περισσότερο πάθος”, υπογραμμίζει και προσθέτει ότι ”οι μέτοχοι, ιδιαίτερα των μεγάλων εταιριών, μάλλον έχουν αρχίσει να… ζαλίζονται”.

Ο τελευταίος κύκλος δανεισμού πραγματοποιείται προκειμένου να συγκεντρωθούν κεφάλαια για μερίσματα προς τους μετόχους και όχι όπως παλαιότερα για να δαπανηθούν σε προγράμματα αύξησης κεφαλαίου ή επενδύσεων στην έρευνα.

Όπως τονίζει ο κ. Edward Marrinan, ιθύνων στρατηγικός αναλυτής της JP Morgan, η στροφή των εταιριών στον δανεισμό αποτελεί και μία προσπάθεια να αμυνθούν έναντι των ακτιβιστών μετόχων.

”Είναι απόλυτα κατανοητό ότι τα διοικητικά συμβούλια επιθυμούν να έχουν τον έλεγχο των εταιριών τους και πράττουν τα πάντα για να το πετύχουν”, υποστηρίζει.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών από τη Home Depot είναι ένα από τα μεγαλύτερα στην επιχειρηματική ιστορία των ΗΠΑ. Η κ. Carol Tome, οικονομική διευθύντρια της Home Depot, σε πρόσφατη συνάντησή της με αναλυτές της Wall Street τόνισε ότι ”ως ώριμη εταιρία, στην οικονομική μας στρατηγική προέχει η διασπορά κεφαλαίων”.

Μάλιστα η κ. Tome, η οποία διαδέχτηκε τον κ. Robert Nardelli τον Ιανουάριο –μετά την κόντρα του με τους μετόχους τόσο για την αποζημίωσή του όσο και για τον τρόπο συμπεριφοράς του– δεν διστάζει να παραδεχτεί ότι είναι ”έτοιμη” να αποδεχτεί υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Home Depot από τους αντίστοιχους οίκους.

Παρά τα παραπάνω παραδείγματα, όμως, υπάρχουν και αναλυτές οι οποίοι υποστηρίζουν ότι ο εκτεταμένος δανεισμός θα περιοριστεί σε επιχειρήσεις οι οποίες είτε ”ταλαιπωρούνται” από ακτιβιστές επενδυτές, είτε βρίσκονται στο στόχαστρο κάποιου ομίλου private equity.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v