Η Ελλάδα, η ΕΚΤ και η «υπόσχεση» για τα έντοκα

O Aλέξης Τσίπρας υποστήριξε πως έλαβε προφορικές διαβεβαιώσεις ότι η ΕΚΤ θα ανεβάσει το όριο για τα έντοκα, για να τον διαψεύσει λίγες ώρες αργότερα ο Γερούν Ντάισελμπλουμ. Ελαβε τελικά η Ελλάδα μια υπόσχεση που δεν τηρήθηκε ποτέ;

  • του Peter Spiegel
Η Ελλάδα, η ΕΚΤ και η «υπόσχεση» για τα έντοκα

Η ζωντανή τηλεοπτική συνέντευξη που έδωσε τη Δευτέρα ο Αλέξης Τσίπρας, η πρώτη από τότε που έγινε πρωθυπουργός, βρέθηκε στα πρωτοσέλιδα του διεθνούς τύπου εξαιτίας της διακήρυξής του πως αν η συμφωνία στην οποία θα καταλήξει με τους πιστωτές της ευρωζώνης περιλαμβάνει μέτρα που είχε υποσχεθεί να αποφύγει, θα την πάει σε δημοψήφισμα.

Όμως η τρίωρη συνέντευξη περιελάμβανε και άλλες ενδιαφέρουσες δηλώσεις, οι οποίες δείχνουν ότι όσοι πίστεψαν πως ο κ. Τσίπρας χαλάρωσε τη στάση του μετά τον ανασχηματισμό της ομάδας διαπραγμάτευσης μπορεί να είχαν υπολογίσει λάθος.

Στο αποκορύφωμα της εκπομπής για παράδειγμα, κατηγόρησε την Άγκελα Μέρκελ, τη Γερμανίδα καγκελάριο, για «πολιτική αδυναμία» να παραδεχτεί πως η ελληνική διάσωση ήταν μια αποτυχία.

Για όσους παρακολουθούν στενά την κρίση στην ευρωζώνη, ένα άλλο σημείο είχε εξαιρετικό ενδιαφέρον: ο κ. Τσίπρας ισχυρίστηκε πως στο πλαίσιο της κρίσιμης συμφωνίας της 20ής Φεβρουαρίου για την παράταση της ελληνικής διάσωσης ως τον Ιούνιο έλαβε προφορικές διαβεβαιώσεις ότι η ΕΚΤ θα επιτρέψει στην Αθήνα να πουλήσει περισσότερα έντοκα.

Αυτή ήταν μία από τις βασικές απαιτήσεις του κ. Τσίπρα από τότε που η ΕΚΤ είπε στις ελληνικές τράπεζες πως δεν μπορούν πλέον να αγοράσουν περισσότερα έντοκα της ελληνικής κυβέρνησης, σε μια στιγμή όπου είναι ο μόνος αγοραστής.

Η αύξηση του ορίου θα έβαζε ουσιαστικά τέλος στην πίεση να ολοκληρωθούν γρήγορα οι διαπραγματεύσεις - καθώς θα έφερνε μερικά δισεκατομμύρια μέσω της πώλησης εντόκων στις τράπεζες – και δεν θα υπήρχαν ερωτήματα για το αν η Αθήνα θα μπορούσε να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της στο ΔΝΤ αλλά και για μισθούς και συντάξεις, μέχρι να υπάρξει συμφωνία.

Η ΕΚΤ, η οποία έχει επίσης εποπτικά καθήκοντα για όλες τις μεγάλες τράπεζες της ευρωζώνης, έχει αρνηθεί και κρατάει στενά τα λουριά στις ελληνικές τράπεζες ακριβώς για αυτόν τον λόγο: φοβάται πως θα συσσωρεύσουν έντοκα, ένα μη ρευστοποιήσιμο στοιχείο ενεργητικού, υπονομεύοντας την οικονομική τους θέση.

Κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής συνέντευξης, ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως το όριο επέτρεψε στην Αθήνα να εκδώσει μόλις 9 δισ. ευρώ έντοκα – όσα είχαν οι ελληνικές τράπεζες στις 18 Φεβρουαρίου, όταν επιβλήθηκε το όριο από την ΕΚΤ – αντί για τα 15 δισ. που επιτρέπονταν με βάση το πρόγραμμα διάσωσης. Αυτά τα επιπλέον 6 δισ. ευρώ θα ήταν πολύ χρήσιμα αυτήν τη στιγμή.

Όταν ρωτήθηκε από τον δημοσιογράφο γιατί δεν έθεσε το ζήτημα στην κρίσιμη συνάντηση του Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου, απάντησε ότι το έκανε, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ. Το ζήτημα το έθεσε και ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ανέφερε ο κ. Τσίπρας:

«Στις 20 Φλεβάρη έθεσα το ζήτημα αυτό και πήρα τη δέσμευση ότι με τη συμφωνία θα αποκατασταθεί. Το λάθος είναι ότι πειστήκαμε με μία προφορική δέσμευση και δεν ζητήσαμε γραπτή. Η ελληνική κυβέρνηση πίστεψε πως η δέσμευση αυτή ήταν καλόπιστη».

Ο δημοσιογράφος πιάστηκε αμέσως από τη δήλωση αυτήν και ρώτησε τον κ. Τσίπρα αν υποστηρίζει «πως οι εταίροι μας στο Eurogroup μας εξαπάτησαν». Ο κ. Τσίπρας δεν απάντησε ευθέως, αλλά άφησε να εννοηθεί πως η ΕΚΤ είχε πρόθεση να εκβιάσει την Ελλάδα να κάνει παραχωρήσεις:

«Υπάρχουν δυνάμεις που έχουν το απλούστατο στο μυαλό τους: ότι πιέζοντας την ελληνική κυβέρνηση θα την αναγκάσουν να υποχωρήσει από τη διαπραγμάτευση».

Ο κ. Ντάισελμπλουμ, ο οποίος είναι παράλληλα και υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, ρωτήθηκε για την κατηγορία αυτήν κατά τη διάρκεια συνέντευξης στην ολλανδική τηλεόραση. Είπε πως ο κ. Τσίπρας και ο κ. Βαρουφάκης έκαναν μια λανθασμένη υπόθεση και πως δεν δόθηκε καμία ρητή υπόσχεση από την ΕΚΤ, η οποία προφυλάσσει πολύ προσεκτικά την ανεξαρτησία της.

«Η ελληνική κυβέρνηση πόνταρε στο ότι αν διαπραγματευτεί μαζί μας, η ΕΚΤ θα ανοίξει το παράθυρο της ρευστότητας και θα χαλαρώσει τους κανονισμούς της. Αλλά δεν θα υπάρξει εύκολη πρόσβαση στα παράθυρα της ΕΚΤ μέχρι να επέλθει μια στέρεη συμφωνία με το Eurogroup. Αυτό είχε γίνει ξεκάθαρο ξανά και ξανά».

© The Financial Times Limited 2015. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v