”Καθρέφτης” ανάπτυξης οι τιμές των εμπορευμάτων

Οι διεθνείς αγορές μοιάζουν να επανεξετάζουν την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας. Αφού τα yields των 10ετών treasuries έφτασαν στο 5,3% την περασμένη εβδομάδα, τελικά υποχώρησαν στο 5,1%. Όμως οι τιμές των εμπορευμάτων, οι οποίες αποτελούν την πλέον ”καθαρή” απεικόνιση της παγκόσμιας ανάπτυξης, δείχνουν ότι η αισιοδοξία έχει επιστρέψει.

του John Authers

Οι διεθνείς αγορές μοιάζουν να επανεξετάζουν την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας. Το sell-off στα κρατικά ομόλογα της περασμένης εβδομάδας προήλθε από τη διάθεση επανεκτίμησης των προβλέψεων για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας. Αφού, όμως, τα yields των 10ετών treasuries έφτασαν στο 5,3% την περασμένη εβδομάδα, τελικά υποχώρησαν στο 5,1%.

Αντίθετα οι τιμές των εμπορευμάτων, οι οποίες αποτελούν την πλέον ”καθαρή” απεικόνιση της παγκόσμιας ανάπτυξης αλλά και της ζήτησης, υποδεικνύουν ότι η αισιοδοξία έχει επιστρέψει, αν και τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται μια ”επανεξέταση” των στοιχείων ακόμη και για τα εμπορεύματα.

Οι περισσότεροι βασικοί δείκτες εμπορευμάτων έχουν υποχωρήσει από τα υψηλά που άγγιξαν την άνοιξη του 2006. Όμως το πετρέλαιο βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2006, ακολουθώντας τα ”δικά του βήματα”. Σαφώς οι γεωπολιτικές εξελίξεις είναι αυτές που καθορίζουν την πορεία του ”μαύρου χρυσού”.

Εάν εξαιρεθεί ο κλάδος ενέργειας, τα υπόλοιπα εμπορεύματα αποτελούν ορθότερο ”καθρέφτη” της παγκόσμιας ζήτησης. Ο δείκτης S&P GSCI Non-Energy βρέθηκε σε ιστορικό υψηλό την περασμένη εβδομάδα, έπειτα από άνοδο 7% σε έναν μήνα και 17% από τις αρχές του έτους. Βέβαια κατά τη διάρκεια της τρέχουσας εβδομάδας έχει απολέσει κάποια από τα κέρδη του.

Οι υψηλότερες τιμές εμπορευμάτων οδηγούν σε αύξηση κύκλου εργασιών για κάποιους, ενώ για κάποιους άλλους απλώς αυξάνουν το κόστος. Πάντως από τη στιγμή που δεν ενισχύουν τον πληθωρισμό, δεν αποτελούν ”πονοκέφαλο” για την παγκόσμια οικονομία, η οποία έχει ”οδηγούς” τις Ινδία και Κίνα.

Ο υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία παραμένει η αγορά ακινήτων των ΗΠΑ και τα πλήγματα που μπορεί να επιφέρει στις διαθέσεις των καταναλωτών. Βάσει των στοιχείων που δημοσιοποιήθηκαν την Τρίτη, οι ενάρξεις νέων κατοικιών υποχώρησαν τον Μάιο, ενώ οι άδειες κατασκευών κατέγραψαν άνοδο. Η αγορά αντέδρασε αρνητικά.

Ο δείκτης real estate του S&P 500 βρίσκεται 27% χαμηλότερα από τον Ιανουάριο και 47% από το υψηλότερο επίπεδό του, το οποίο κατέκτησε τον Ιούλιο του 2005. Τα προθεσμιακά συμβόλαια ξυλείας, τα οποία κατέγραψαν ράλι όσο υπήρχε sell-off στα ομόλογα, έχουν άνοδο 23% τον Ιούνιο, αλλά βρίσκονται 8% χαμηλότερα από το ιστορικό υψηλό της περασμένης εβδομάδας.

Οι δυνάμεις που κινούν τις χρηματαγορές δεν είναι άλλες από την πορεία των αναδυόμενων οικονομιών και τις επιπτώσεις που θα έχει αυτή στη διάθεση των Αμερικανών καταναλωτών. Οι αγορές ομολόγων συλλαμβάνουν με τον καλύτερο τρόπο αυτή τη δυναμική.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v