Το τίμημα της νίκης του Νετανιάχου

Ο Νετανιάχου κυριαρχεί πλέον στην πολιτική σκηνή του Ισραήλ. Όμως οι δηλώσεις του έχουν προκαλέσει πολλά προβλήματα με τους δυτικούς συμμάχους της χώρας τη στιγμή που η κατάσταση στα σύνορα διαρκώς χειροτερεύει.

  • Gideon Rachman
Το τίμημα της νίκης του Νετανιάχου

Ακόμα κι οι ορκισμένοι εχθροί του θα πρέπει πλέον να παραδεχθούν ότι ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου είναι ένας γίγαντας στην πολιτική σκηνή του Ισραήλ. Τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών αποδεικνύουν ότι ο ηγέτης του κόμματος Likud κατά πάσα πιθανότητα θα χρηματίσει για τέταρτη φορά πρωθυπουργός, αριθμός ρεκόρ, ο οποίος τον καθιστά μακροβιότερο πρωθυπουργό όλων των εποχών για τη χώρα. Ο «Bibi», όπως είναι το χαϊδευτικό του, επιβεβαιώνεται πλέον περισσότερο από ποτέ ως το διεθνές πρόσωπο του Ισραήλ.

Η νίκη του κ. Νετανιάχου δεν ήταν χωρίς τίμημα. Σε μία τελευταία προσπάθεια να προσελκύσει τους δεξιούς ψηφοφόρους, ο ισραηλινός πρωθυπουργός εκφράστηκε ρητά κατά της λύσης των δύο κρατών στο παλαιστινιακό ζήτημα, λύση που είχε ωστόσο υποστηρίξει στο παρελθόν.

Αυτή του η κίνηση αναμένεται να ενοχλήσει ακόμα περισσότερο την Ουάσιγκτον. Άλλωστε, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ο κ. Νετανιάχου έδωσε μια αμφιλεγόμενη ομιλία στο αμερικανικό Κογκρέσο, αποκηρύσσοντας τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης Ομπάμα με το Ιράν. Ως αποτέλεσμα, θα ξεκινήσει την επόμενη θητεία του έχοντας χειρότερες σχέσεις με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ από ποτέ, κάτι που θα μπορούσε να βοηθήσει τους Παλαιστινίους στην προσπάθειά τους να κινηθούν κατά του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη και το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Ίσως όμως υπερεκτιμά κανείς τη σημασία αυτών των προεκλογικών μετατοπίσεων στις θέσεις του Νετανιάχου. Το μόνο που έκαναν είναι να καταστήσουν ρητά δύο πράγματα, τα οποία θα έπρεπε να είναι ήδη προφανή: πρώτον, πως, ό,τι και να λέει, ο «Bibi» δεν ενδιαφέρεται για μια λύση δύο κρατών. Η απλώς ρητορική συγκατάβασή του στο θέμα αυτό ερχόταν πάντα σε αντίθεση με τις ενέργειες της ισραηλινής κυβέρνησης, η οποία επέκτεινε τους εποικισμούς σε κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη. Και παρότι ο Νετανιάχου ισχυριζόταν πως πίστευε σε μια λύση δύο κρατών, το κόμμα του Likud κυριαρχείται από στελέχη που την έχουν ήδη απορρίψει.

Το δεύτερο στοιχείο που επιβεβαίωσε η προεκλογική εκστρατεία είναι ότι οι κ. Νετανιάχου και Ομπάμα τα πάνε πολύ άσχημα. Αλλά αυτό το ξέραμε.

Ενώ λοιπόν η επανεκλογή μιας κυβέρνησης του Likud καθιστά την ειρήνη με τους Παλαιστινίους ακόμα πιο απίθανη, θα πρέπει να επισημανθεί ότι αυτή η προοπτική ήταν αρκετά μακρινή ακόμα και με μια νίκη της κεντροαριστεράς. Οι προσπάθειες για εξασφάλιση μιας ειρηνευτικής συμφωνίας στη βάση δύο ανεξαρτήτων κρατών έχουν αποτύχει επανειλημμένως τα τελευταία 25 χρόνια, ακόμα κι όταν η ισραηλινή αριστερά ήταν στην Εξουσία. Ας σημειωθεί επίσης, ότι οι σημερινές περιστάσεις φαίνονται ακόμα λιγότερο υποσχόμενες από ό,τι στο παρελθόν. Παρά την όποια εύθραυστη επαναπροσέγγιση μεταξύ της Χαμάς και της Παλαιστινιακής αρχής, η παλαιστινιακή πλευρά είναι σε χαοτική κατάσταση – διασπασμένη, απογοητευμένη και ελλείψει ισχυρής πολιτικής ηγεσίας. Η πολιτική στο Ισραήλ έχει κινηθεί σταθερά προς τα δεξιά για πάνω από μια δεκαετία τώρα, μια τάση που επιβεβαιώθηκε και σε αυτές τις εκλογές.

Αλλά και η συνολική κατάσταση στην περιοχή δείχνει ιδιαίτερα απογοητευτική. Οποιαδήποτε ισραηλινή κυβέρνηση, οποιασδήποτε πολιτικής κατεύθυνσης, θα ήταν ιδιαίτερα επιφυλακτική στο να αναλάβει κάποιο ρίσκο σε θέματα ασφαλείας, τώρα που απ'τη μία πλευρά των συνόρων του η Συρία βρίσκεται υπό κατάρρευση, ο Λίβανος φαίνεται όλο και πιο ασταθής και ταυτόχρονα οι Τζιχαντιστές της Isis βρίσκονται εκτός ελέγχου. Για να μην αναφερθούμε στον αγαπημένο αποδιοπομπαίο τράγο του κ. Νετανιάχου: το Ιράν και το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Οι διεθνείς προοπτικές του Ισραήλ υπό μία νέα κυβέρνηση Νετανιάχου, φαίνονται, ως εκ τούτου, αρκετά δυσοίωνες. Η Χαμάς φαίνεται ότι επανεξοπλίζεται στη Γάζα, κι έτσι μάλλον θα υπάρξει ακόμα μια σύγκρουση εκεί.Κι η ισραηλινή κυβέρνηση πιστεύει ότι είναι θέμα χρόνου μέχρι η Χεσμπολάχ να εξαπολύσει την επόμενη πυραυλική της επίθεση στα σύνορα με το Λίβανο.

Επιπλέον, θα υπάρξει πιθανότατα περαιτέρω αντιπαράθεση με την κυβέρνηση Ομπάμα στο θέμα της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Και η υπομονή με την κυβέρνηση Νετανιάχου στην Ευρώπη εξαντλείται, κάτι που αυξάνει την πιθανότητα για μποϊκοτάζ που θα έχουν ως στόχο το Ισραήλ.

© The Financial Times Limited 2015. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v