ΔΝΤ και... hedge funds στέλνουν σήμα κινδύνου στη Fed

Λίγες ώρες πριν από τις ανακοινώσεις της Fed, πολλοί σημαίνουν συναγερμό. Ο Ray Dalio, του Bridgewater Associates κάνει λόγο για βουτιά αντίστοιχη με του 1937. Ο κίνδυνος για τις αναδυόμενες αγορές και οι προειδοποιήσεις της Christine Lagarde.

  • Των Henny Sender, Stephen Foley και Sam Fleming
ΔΝΤ και... hedge funds στέλνουν σήμα κινδύνου στη Fed

Ένας από τους ισχυρότερους μάνατζερ hedge fund προειδοποιεί ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ μπορεί να προκαλέσει χρηματιστηριακή βουτιά αντίστοιχη με εκείνη του 1937 όταν θα προχωρήσει τελικά σε αύξηση επιτοκίων.

Ο Ray Dalio, ιδρυτής του Bridgewater Associates των 165 δισ. δολ., σε επιστολή προς τους πελάτες του που συνυπογράφει με τον συνάδελφό του Mark Dinner, δηλώνει ότι αποφεύγει τα μεγάλα στοιχήματα στις αγορές φοβούμενος ότι η αναμενόμενη αλλαγή πολιτικής από τη Fed μπορεί να έχει απρόβλεπτες επιπτώσεις.

Παράλληλα, η Christine Lagarde, η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προειδοποιεί ότι οι αυξήσεις επιτοκίων από τις ΗΠΑ μπορεί να πυροδοτήσουν αστάθεια στις αναδυόμενες αγορές, επαναλαμβάνοντας την αναστάτωση που είχε δημιουργηθεί το 2013 με το περιβόητο tapering της Fed.

Οι δηλώσεις αυτές γίνονται λίγες ώρες προτού ανακοινωθούν τα αποτελέσματα της κρίσιμης μηνιαίας συνεδρίασης της Fed, η οποία αναμένεται να ανοίξει την πόρτα στην πρώτη αύξηση επιτοκίων μετά από σχεδόν μία δεκαετία.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται να ολοκληρώσει τη διήμερη συνεδρίασή της αλλάζοντας τη συνήθη διατύπωση, εγκαταλείποντας τη δέσμευση για «υπομονή» σε ό,τι αφορά την αύξηση επιτοκίων. Οι αγορές εκτιμούν ότι θα αυξήσει τα επιτόκια τον Ιούνιο ή το Σεπτέμβριο, αλλά το σαρωτικό άλμα του δολαρίου και αρκετοί οικονομικοί δείκτες για τις ΗΠΑ που απογοήτευσαν έχουν αλλάξει, κάπως, το κλίμα.

Το ύφος της επιστολής του κ. Dalio ήταν τόσο βλοσυρό που συζητήθηκε ευρέως στον χρηματοοικονομικό κλάδο. Καλεί τη Fed να προχωρήσει με επιφυλακτικότητα και να θέσει δημοσίως ένα Plan B, για την περίπτωση που η σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής δεν επιφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

«Δεν γνωρίζουμε -ούτε η Fed γνωρίζει- ακριβώς πόση αναστάτωση θα δημιουργηθεί από τη σύσφιγξη της πολιτικής» γράφει και συμπληρώνει: «Αυτό που ελπίζουμε να γνωρίζει η Fed είναι πως ακριβώς θα διορθώσει τα πράγματα εάν προκληθεί αναστάτωση. Ελπίζουμε ότι το γνωρίζουν αυτό προτού προχωρήσουν σε μία κίνηση που μπορεί να προκαλέσει αναστάτωση» αναφέρει η επιστολή και συμπληρώνει: «Είμαστε επιφυλακτικοί στην έκθεσή μας. Για τους λόγους που εξηγήσαμε δεν θέλουμε να έχουμε συγκεντρωμένα στοιχήματα, ειδικότερα αυτή την περίοδο».

Στην επιστολή γίνεται σύγκριση των σημερινών χρηματοοικονομικών συνθηκών με εκείνων του 1937, οχτώ χρόνια δηλαδή μετά το χρηματιστηριακό κραχ του 1929 και στο τέλος μίας τετραετούς περιόδου όπου τυπωνόταν χρήμα με αποτέλεσμα την εκτίναξη των αποτιμήσεων. Τότε, η πρόωρη σύσφιξγη πολιτικής από τη Fed οδήγησε το Dow Jones σε βουτιά, με αποτέλεσμα να χάσει το ένα τρίτο της αξίας του, ενώ το sell off συνεχίστηκε και την επόμενη χρονιά.

Σήμερα, πολλοί αναλυτές φοβούνται ότι ο αντίκτυπος από τη σύσφιγξη πολιτικής της Fed θα είναι ιδιαίτερος για τις αναδυόμενες αγορές, ειδικότερα εάν συνδυαστεί με ισχυρότερο δολάριο.

«Εάν συμφωνήσει κάποιος ότι είτε έχει σχεδόν εξαντληθεί η ικανότητα της κεντρικής τράπεζας μίας ανεπτυγμένης οικονομίας να είναι αποτελεσματική στην κινητοποίηση ανάπτυξης και χρήματος είτε το δολάριο είναι το παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα και πως ο κόσμος έχει ανάγκη από χαλαρότερη και όχι από πιο σφιχτή πολιτική χρήματος, τότε θα πρέπει να ελπίζει ότι η Fed θα είναι πολύ επιφυλακτική σε ό,τι αφορά τη σύσφιγξη» αναφέρει η επιστολή.

Οι περισσότεροι στην αγορά παρακολουθούν στενά τα επενδυτικά σχόλια του κ. Dalio, παρότι οι επενδυτικές κινήσεις της Bridgewater κινούνται κυρίως από λογισμικά προγράμματα. Το Pure Alpha Fund, με τοποθετήσεις 80 δισ. δολ, είναι ένα από τα fund με τις καλύτερες αποδόσεις στην Ιστορία, σύμφωνα με τα στοιχεία της  LCH Investments.

Παράλληλα, πολλές επιχειρήσεις αναδυόμενων οικονομιών, όπως οι κινεζικές εταιρείες ακινήτων, δανείζονται δολάρια, παρά την έλλειψη αποθεμάτων, εκτιμώντας πόσο ισχυρό μπορεί να γίνει το αμερικανικό νόμισμα.

Η Κ. Lagarde, μιλώντας από την Ινδία, δήλωσε πως φοβάται για τις δευτερογενείς επιπτώσεις που θα μπορούσαν να προκύψουν από τις αυξήσεις επιτοκίων και οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε επανάληψη της κρίσης που έπληξε προ διετίας τις αναδυόμενες αγορές, όταν ο τότε πρόεδρος της Fed, Ben Bernanke, υπονόησε ότι θα υπάρξει πρόωρος τερματισμός του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

«Φοβάμαι ότι μπορεί να μην πρόκειται για ένα μόνο επεισόδιο» δήλωσε η Κ. Lagarde.

Αξιωματούχοι από την Ασία και τη Λατινική Αμερική έχουν κατ’ επανάληψη καλέσει τη Fed να λάβει υπόψη και τις διεθνείς συνθήκες στην απόφασή της για τη νομισματική πολιτική. Οι αξιωματούχοι της Fed τονίζουν ότι παρακολουθούν στενά τις παγκόσμιες εξελίξεις όταν αποφασίζουν για τα επιτόκια – ακόμη κι αν η επίσημη εντολή τους περιορίζεται στην ανεργία και στον πληθωρισμό των ΗΠΑ.

Αυτό το μήνυμα υπογραμμίστηκε τον Ιανουάριο όταν η Fed συμπεριέλαβε στην ανακοίνωσή της συγκεκριμένη φράση όπου ανέφερε ότι παρακολουθεί τις «διεθνείς εξελίξεις» στις αποφάσεις της για τη νομισματική πολιτική.

Ο Stanley Fischer, αντιπρόεδρος της Fed, δήλωσε τον Οκτώβριο πως αναγνωρίζει ότι «δεν πρόκειται για μία οποιαδήποτε κεντρική τράπεζα» και πως θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τα στοιχεία για τον αντίκτυπο στον υπόλοιπο κόσμο». Προσέθεσε ωστόσο ότι η πιο σημαντική συνεισφορά που μπορεί να κάνει η Fed για τη διεθνή οικονομία είναι «να διατηρήσουμε σε τάξη τα του οίκου μας».

Ο κ. Fischer είπε επίσης ότι η σταδιακή έξοδος της Fed από την υπερβολικά χαλαρή νομισματική πολιτική θα αποδειχθεί διαχειρίσιμη για τις αναδυόμενες οικονομίες και πως η Fed θα κάνει ό,τι μπορεί για να αποφύγει την αναστάτωση στις αγορές.

© The Financial Times Limited 2015. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v