Μεγαλώνει η απόσταση μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου

Οι Financial Times επικαλούνται πηγές προσκείμενες στις διαπραγματεύσεις του Σαββατοκύριακου και αποκαλύπτουν πώς διευρύνεται η διάσταση απόψεων μεταξύ των δύο πλευρών. Πού εντοπίζονται οι μεγάλες διαφορές, οι κόκκινες γραμμές και τα σενάρια για νέο Eurogroup.

  • Των Alex Barker, Kerin Hope και Stefan Wagstyl
Μεγαλώνει η απόσταση μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου

Η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με τη στιγμή της κρίσης, καθώς η σύνοδος στις Βρυξέλλες, αυτήν τη Δευτέρα, θα ρίξει φως στις βαθιές διαφορές της με τους διεθνείς πιστωτές και θα δοκιμάσει το σθένος της αριστερής κυβέρνησης που έχει δημιουργήσει και κλίμα εναντίωσης στην Αθήνα.

Οι διαπραγματεύσεις κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου αποκάλυψαν ότι η απόσταση μεταξύ των δύο πλευρών είναι μεγαλύτερη από ό,τι αναμενόταν, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για μία δύσκολη αντιπαράθεση μεταξύ του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Βαρουφάκη, και των ομολόγων του στην ευρωζώνη, όταν θα συναντηθούν το βράδυ της Δευτέρας.

Πηγές προσκείμενες στις προπαρασκευαστικές συνομιλίες, οι οποίες είχαν στόχο να ορίσουν και να συγκρίνουν τις θέσεις των δύο πλευρών, δήλωσαν ότι η Αθήνα εγείρει περισσότερες ενστάσεις στις προϋποθέσεις του υφιστάμενου προγράμματος από το 30% που δήλωσε δημοσίως ο κ. Βαρουφάκης στο παρελθόν.

Αυτές οι μεγάλες διαφορές καθιστούν ακόμη πιο απόμακρη την πιθανότητα επίτευξης συμφωνίας για την παράταση του υφιστάμενου προγράμματος των 172 δισ. ευρώ – το οποίο λήγει στα τέλη Φεβρουαρίου. Όσοι συμμετείχαν στις συζητήσεις δήλωσαν ότι προετοιμάζονται για μία δύσκολη εβδομάδα.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, είναι αποφασισμένος ότι προϋπόθεση για περαιτέρω οικονομική βοήθεια είναι να παραμείνει η Αθήνα στο υφιστάμενο πρόγραμμα. Ο Αλέξης Τσίπρας, ο Έλληνας πρωθυπουργός, αντιδρά σθεναρά σε αυτά τα αιτήματα, και βλέπει τη δημοτικότητά του να εκτινάσσεται στα ύψη, με χιλιάδες να διαδηλώνουν την Κυριακή για τη στήριξη της κυβέρνησης.

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ο κ. Τσίπρας και ο υπουργός Οικονομικών έδειξαν ότι είναι διατεθειμένοι να προχωρήσουν σε κάποιο συμβιβασμό. Ο κ. Τσίπρας είπε στο γερμανικό περιοδικό Stern ότι ήθελε μία λύση «win win» και παραδέχθηκε ότι μία γελοιογραφία που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Αυγή και απεικόνισε τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών ως Ναζί ήταν ατυχής.

Εν τω μεταξύ, ο κ. Βαρουφάκης είπε στην εφημερίδα Καθημερινή: «Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών μου έχουν δώσει ένα σημαντικό βαθμό αισιοδοξίας ότι, παρά τις διαφωνίες, υπάρχει διάθεση και από τις δύο μεριές για την εξεύρεση κοινού τόπου».

Ο κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης, επικεφαλής της αριστερής πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ, υιοθετεί έναν λιγότερο ήπιο τόνο, λέγοντας «το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν τεμαχίζεται, δεν υποδιαιρείται και δεν χωρίζεται σε "καλό" και "κακό"» και συμπληρώνοντας: «Αν οι λεγόμενοι εταίροι επιμείνουν στην παράταση, με εκείνη ή την άλλη μορφή και παραλλαγή, του υπάρχοντος προγράμματος, δηλαδή του αμαρτωλού μνημονίου, γιατί αυτό εννοούν ως πρόγραμμα, τότε συμφωνία δεν πρόκειται να υπάρξει».

Η Γερμανία θέλει να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη, αλλά όχι με όποιο τίμημα. «Εάν εμβαθύνουμε τη συζήτηση για το κούρεμα του χρέους, δεν θα υπάρξουν μεταρρυθμίσεις στην Ευρώπη» δηλώνει ανώτερος Γερμανός αξιωματούχος και συμπληρώνει: «Θα υπάρξουν γιορτές χαράς στα Ιλίσια Πεδία και πιθανώς στη Ρώμη, εάν ακολουθήσουμε αυτόν το δρόμο».

Το Βερολίνο θέλει να ανοίξει η Ελλάδα τη συνεδρίαση της Δευτέρας, παρουσιάζοντας τα σχέδιά της, εξηγώντας πώς θα ταιριάξουν στο υφιστάμενο πρόγραμμα και σε ποια χρηματοδότηση θα στηριχθεί από την 1η Μαρτίου. Δεύτερος Γερμανός αξιωματούχος δήλωσε ότι η Αθήνα μπορεί να εξασφαλίσει πολιτικούς συμβιβασμούς και οικονομική στήριξη, αλλά «μόνο στο πλαίσιο του υφιστάμενου προγράμματος».

«Θα υπάρξει συμβιβασμός. Δεν το απορρίπτω αυτό. Απορρίπτω όποιον πετά μία βόμβα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή -η οποία παίζει κεντρικό ρόλο στο πρόγραμμα στήριξης- και μας παίρνει ομήρους» πρόσθεσε ο ίδιος.

Αν και οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης επιμένουν ότι η συνεδρίαση της Δευτέρας είναι η τελευταία ευκαιρία της Αθήνας να ζητήσει παράταση -αρκετές χώρες χρειάζονται δύο εβδομάδες για να επικυρώσουν την όποια συμφωνία στα κοινοβούλιά τους-, ορισμένοι εγείρουν το ενδεχόμενο να υπάρξει νέα συνάντηση των δύο πλευρών, αργότερα αυτήν την εβδομάδα.

Ακόμη κι αυτό όμως θα εξαρτηθεί από το εάν οι δύο πλευρές καταγράψουν επαρκή πρόοδο στη σημερινή συνεδρίαση, ώστε να αξίζει τον κόπο να συναντηθούν για μία ακόμη φορά. Όσοι εμπλέκονται στις συζητήσεις δηλώνουν ότι δεν είναι βέβαιο εάν μπορεί να γεφυρωθεί η απόσταση.

Εάν το πρόγραμμα στήριξης λήξει στα τέλη του μήνα, η Αθήνα θα βρεθεί χωρίς οικονομική βοήθεια από την Ε.Ε. για πρώτη φορά από τότε που ξεκίνησε η κρίση το Μάιο του 2010 και πολλοί ανώτεροι παράγοντες της ευρωζώνης φοβούνται ότι θα ακολουθήσει αναστάτωση στις αγορές.

Οι Γερμανοί και άλλοι πιστωτές συμφώνησαν ότι οι τρεις οργανισμοί που εποπτεύουν το πρόγραμμα στήριξης -το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα- δεν θα λέγονται πλέον τρόικα σε μια κίνηση συμβιβασμού προς τους Έλληνες. Το Βερολίνο, όμως, επιμένει ότι κάποια σώματα θα συνεχίσουν να εποπτεύουν την Ελλάδα, ακόμη και εάν μετονομαστούν σε «θεσμοί».

Το Βερολίνο είναι επίσης δεκτικό στη χαλάρωση του δημοσιονομικού ζουρλομανδύα της Ελλάδας. Η Αθήνα θέλει να μειωθεί ο προτεινόμενος στόχος δημοσιονομικού πλεονάσματος από 4,5% σε 1,5%. Θέση του Βερολίνου είναι πως κάτι πιο κοντά στο 3% θα ήταν πιθανό.

Η μεγαλύτερη πρόκληση, όμως, μάλλον θα είναι η συμφιλίωση του οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ με τις προϋποθέσεις μεταρρυθμίσεων του προγράμματος, που αποκλίνουν σημαντικά. Όσοι εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις φοβούνται ότι οι πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ -όπως τα 2 δισ. ευρώ που εξετάζει για επιπλέον δαπάνες κοινωνικής πρόνοιας και η ακύρωση των ιδιωτικοποιήσεων- θα επιδεινώσουν περαιτέρω τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας.

© The Financial Times Limited 2015. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v