Καμπανάκι από τον ΟΟΣΑ για τις μεταρρυθμίσεις

Λίγο πριν τη συνεδρίαση του G20 ο ΟΟΣΑ παρεμβαίνει τονίζοντας πως επιβραδύνεται ο ρυθμός εφαρμογής μεταρρυθμίσεων. Ακόμη και στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, τα εργασιακά μέτρα πρέπει να συνοδευτούν από μεταρρυθμίσεις από την πλευρά της προσφοράς.

  • Του Ferdinando Giugliano
Καμπανάκι από τον ΟΟΣΑ για τις μεταρρυθμίσεις

Ο ρυθμός των μεταρρυθμίσεων στις αγορές εργασίας και προϊόντων μεταξύ των 29 ισχυρότερων βιομηχανοποιημένων κρατών επιβραδύνεται, προειδοποιεί ο ΟΟΣΑ, σε έκθεση που δημοσιεύει πριν από τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών του G20 στην Κωνσταντινούπολη.

Ο διεθνής οργανισμός φοβάται ότι αυτή η επιβράδυνση αντικατοπτρίζει την εντεινόμενη νευρικότητα που επικρατεί, κυρίως μεταξύ των ψηφοφόρων, για το εάν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις μπορεί να είναι αντιπαραγωγικές σε περιόδους αδύναμης ζήτησης, ενώ αυξάνουν παράλληλα την ανισότητα.

«Υπάρχουν εύλογες ανησυχίες» δηλώνει η Catherine Mann, επικεφαλής οικονομικής ανάλυσης του ΟΟΣΑ, και συμπληρώνει: «Σε κάποιες από τις χώρες που επλήγησαν περισσότερο από  την κρίση, ουσιώδεις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας υιοθετήθηκαν χωρίς… να υπάρχει η διαθεσιμότητα των δημοσιονομικών πόρων για να αντιμετωπιστεί ο κοινωνικός αντίκτυπος. Το αποτέλεσμα ήταν η απότομη μείωση των θέσεων εργασίας και του εισοδήματος».

Η χρηματοοικονομική κρίση ανάγκασε πολλά πλούσια κράτη να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις από την πλευρά της προσφοράς, σε μία προσπάθεια να δώσουν ώθηση στη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και να διατηρήσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Ειδικότερα, οι χώρες της ευρωζώνης που έχασαν την πρόσβαση στις αγορές, όπως η Πορτογαλία και η Ελλάδα, έπρεπε να συμφωνήσουν σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και στη δημοσιονομική προσαρμογή στο πλαίσιο των προγραμμάτων στήριξης.

Ο ΟΟΣΑ, που εδώ και καιρό τονίζει την ανάγκη να προχωρήσουν τα κράτη-μέλη σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, εξακολουθεί να πιστεύει πως αυτά τα μέτρα είναι απαραίτητα για να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη μακροπρόθεσμα. Η έκθεση αναφέρει ότι οι περισσότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις πέτυχαν να δώσουν αυτή την ώθηση στην οικονομία σχετικά γρήγορα. Καταλήγει επίσης στο ότι δεν υπάρχει κανένα αποδεικτικό στοιχείο που να συνδέει τις μεταρρυθμίσεις με την ανισότητα.

Παρ' όλα αυτά, οικονομικοί αναλυτές πιστεύουν ότι σε περίοδο αναιμικής ανάπτυξης, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικές ως προς το ποιες μεταρρυθμίσεις θα επιλέξουν να επιδιώξουν περισσότερο. «Είναι σημαντικό στην ατζέντα να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή όχι μόνο σε εκείνα τα μέτρα που ενισχύουν την παραγωγικότητα και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης μεσοπρόθεσμα, αλλά και σε εκείνα που μπορούν να στηρίξουν περισσότερο τη ζήτηση βραχυπρόθεσμα» αναφέρει η κ. Mann.

Η έκθεση αναφέρει ότι όλες οι κυβερνήσεις πρέπει να αδράξουν την ευκαιρία από τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια για να επενδύσουν περισσότερο σε υποδομές. Καλεί επίσης τις χώρες στην περιφέρεια της ευρωζώνης να συμπληρώσουν τις εργασιακές μεταρρυθμίσεις των τελευταίων ετών με πιο φιλόδοξο πακέτο αλλαγών από την πλευρά της προσφοράς. Έτσι, η μείωση του κόστους εργασίας θα περάσει σε χαμηλότερες τιμές παραγωγού, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα και τις εξαγωγές.

Ο ΟΟΣΑ καταλήγει στο ότι ο ρυθμός των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων την περίοδο 2013-14 ήταν ταχύτερος στις χώρες του Νότου της ευρωζώνης, όπως επίσης σε Ιαπωνία και Μεξικό. Αντιθέτως, οι χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά και της Σκανδιναβίας έκαναν συγκριτικά ελάχιστα για να ενισχύσουν την παραγωγικότητα της εργασίας των οικονομιών τους.

Συνολικά, ο ΟΟΣΑ δηλώνει ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν από το 2005 βοήθησαν στην άνοδο του κατά κεφαλήν ΑΕΠ ατά 5% κατά μέσο όρο. Περαιτέρω μεταρρυθμίσεις μπορεί να δώσουν μεγαλύτερη ώθηση στο δυνητικό κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε ποσοστό 10%. 

© The Financial Times Limited 2015. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v