O Ντράγκι ετοιμάζεται για σκληρό παζάρι με τους Ελληνες

Έντονη ανησυχία στην Ευρώπη καθώς η Ελλάδα θα κινείται τέσσερις μήνες χωρίς πυξίδα.«Δεν έχουν ιδέα τι είδους διεθνή στήριξη θέλει η χώρα ή πώς σκοπεύει να διαπραγματευτεί». Σκληρό παζάρι αναμένεται από τον Ντράγκι στα πρότυπα της Κύπρου.

  • Anne-Sylvaine Chassany και Peter Spiegel
O Ντράγκι ετοιμάζεται για σκληρό παζάρι με τους Ελληνες

Οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης ανησυχούν όλο και περισσότερο μήπως η πολιτική των άκρων που ακολουθεί η Ελλάδα βυθίσει τη χώρα σε οικονομικό χάος, αφού ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι θα χρειαστούν έως και τέσσερις μήνες για να συμφωνηθεί ένα νέο συμβόλαιο με τους πιστωτές.

«Όλοι (στην ευρωζώνη) θέλουν συμφωνία» είπε ανώτατος αξιωματούχος της ευρωζώνης και συμπλήρωσε: «Με αυτήν τη ρητορική και τις δράσεις όμως, η νέα κυβέρνηση αναστατώνει πολύ κόσμο. Βάζουν τον εαυτό τους σε μία μη ρεαλιστική θέση».

Ο κ. Βαρουφάκης μίλησε στο Παρίσι στην πρώτη του συνάντηση κατά την ευρωπαϊκή περιοδεία που στόχο έχει να συγκεντρώσει στήριξη για την επαναδιαπραγμάτευση του ελληνικού χρέους. Η ελληνική κυβέρνηση τάραξε τις αγορές στην πρώτη θυελλώδη εβδομάδα της στην εξουσία, με τις ελληνικές τράπεζες να χάνουν το 40% της κεφαλαιοποίησής τους μετά τις ανακοινώσεις για ανατροπή των περικοπών στις δαπάνες και των ιδιωτικοποιήσεων.  

Παρά την πιο ήπια στάση του Αλέξη Τσίπρα, οι αξιωματούχοι της Ε.Ε. έχουν ανησυχήσει από την επαναλαμβανόμενη απόρριψη της Αθήνας ενός νέου προγράμματος στήριξης και την άρνηση συνεργασίας με την τρόικα. Οι Γερμανοί αξιωματούχοι έχουν επίσης εκνευριστεί με την άρνηση της Αθήνας να εμπλακεί με το Βερολίνο, αν και ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι έχει προσκληθεί στην πρωτεύουσα της Γερμανίας.

Ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι θα καταθέσει  προτάσεις εντός του μήνα για ένα νέο συμβόλαιο με την ευρωζώνη που θα τεθεί έως τα τέλη Μαΐου. «Εμείς δεν πρόκειται να ζητήσουμε δάνεια κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Είναι απολύτως εφικτό να θεσπιστούν διατάξεις για τη ρευστότητα» σημείωσε.

Παρ' όλα αυτά, δεν είναι σαφές ότι η ΕΚΤ θα συμφωνήσει να στηρίξει τις ελληνικές τράπεζες υπό αυτές τις συνθήκες. Πηγές προσκείμενες στις διαπραγματεύσεις δηλώνουν πως δεν έχουν ιδέα τι είδους διεθνή στήριξη επιδιώκει η Ελλάδα ή πώς σκοπεύει να διαπραγματευτεί. Θέλουν να τεθεί το θέμα στην επόμενη συνάντηση του Eurogroup στις 16 Φεβρουαρίου, αν όχι νωρίτερα, τηλεφωνικώς. 

 Ο Μισέλ Σαπέν, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, κάλεσε την Αθήνα παρουσιάσει τα σχέδιά της «ήρεμα και γρήγορα».

Το πρόγραμμα στήριξης λήγει στις 28 Φεβρουαρίου. Εάν δεν ανανεωθεί, η Ελλάδα θα βρεθεί για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια χωρίς την οικονομική στήριξη της Ε.Ε. Επειδή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι μάλλον απίθανο να διανείμει κεφάλαια χωρίς τη συμμετοχή της Ε.Ε., η Αθήνα μπορεί να χάσει την πρόσβαση στην έκτακτη χρηματοδότηση για την αποπληρωμή των δισεκατομμυρίων ευρώ που οφείλονται τους επόμενους μήνες.

Αξιωματούχοι της Ε.Ε. πιστεύουν ότι η χώρα θα μπορούσε να βρει τα 4,3 δισ. ευρώ των πληρωμών που οφείλει στο ΔΝΤ τον επόμενο μήνα, αλλά θα  βρεθεί σε αδιέξοδο στις αρχές Ιουνίου, όταν  θα πρέπει να πληρωθεί το πρώτο από τα δύο ομόλογα που ξεπερνούν τα 3 δισ. ευρώ. Χωρίς χρηματοδότηση από το πρόγραμμα στήριξης και με το συνεχιζόμενο sell off στις αγορές ομολόγων, η Αθήνα μπορεί να οδηγηθεί σε χρεοκοπία.

Πιο ανησυχητικό ακόμη για  πολλούς παράγοντες είναι το τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας που υπέστη σαρωτική εκροή καταθέσεων και εξαρτάται από τον φθηνό δανεισμό της ΕΚΤ για να χρηματοδοτήσει  τις καθημερινές του δραστηριότητες. Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ κατέστησαν σαφές το Σαββατοκύριακο ότι εάν το πρόγραμμα λήξει στα τέλη Φεβρουαρίου, η κεντρική τράπεζα θα αναγκαστεί να σταματήσει τα δάνεια ρευστότητας.

Δεν έχουν ξεκαθαρίσει όμως εάν οι ελληνικές τράπεζες θα χάσουν και την πρόσβαση στην έκτακτη χρηματοδότηση της κεντρικής τράπεζας, δηλαδή στον ELA. Αν και τεχνικά τα κεφάλαια αυτά προέρχονται από την Τράπεζα της Ελλάδας, θα πρέπει να υπάρξει επικύρωση από την ΕΚΤ, η οποία έχει κλειστά τα χαρτιά της για το εάν θα επιτραπεί αυτή η χρηματοδότηση.

Από τότε που ξέσπασε η κρίση στην ευρωζώνη, το τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας θεωρείτο το πιο επικίνδυνο σημείο για ένα ατύχημα που θα μπορούσε να προκαλέσει την έξοδο της χώρας από το ευρώ. Χωρίς χρηματοδότηση από τον ELA, η Αθήνα ενδεχομένως να χρειαστεί να τυπώσει δικό της χρήμα για να διατηρήσει ζωντανό το τραπεζικό της σύστημα.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, είπε σε συναδέλφους του ότι σκοπεύει να κάνει σκληρό παζάρι για τη ρευστότητα των τραπεζών - ακολουθώντας την ίδια στρατηγική που χρησιμοποίησε στην Κύπρο το Μάρτιο του 2013, η οποία ανάγκασε τη Λευκωσία να δεχθεί τους επαχθείς όρους του προγράμματος. Ο κ. Ντράγκι όμως, ανησυχεί επίσης μήπως οι μη εκλεγμένοι κεντρικοί τραπεζίτες πάρουν αποφάσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν την Ελλάδα εκτός ευρωπαϊκού νομίσματος.

© The Financial Times Limited 2015. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v