Βενιζέλος εναντίον Παπανδρέου - Μάχη μέχρις εσχάτων

Το χρονικό της προσωπικής ρήξης δύο ανδρών που έχει επιπτώσεις για όλη τη χώρα. Η γνώμη του Βενιζέλου για τον Παπανδρέου και οι εξηγήσεις που δίνει ο τελευταίας για την απόσχισή του από το ΠΑΣΟΚ.

  • Του Peter Spiegel
Βενιζέλος εναντίον Παπανδρέου - Μάχη μέχρις εσχάτων

Πριν από μόλις τρία χρόνια, ήταν οι δύο πολιτικοί γίγαντες που αντιπροσώπευαν τη μάχη της Ελλάδας με το πρόγραμμα διάσωσης των 245 δισ. ευρώ: ο Γιώργος Παπανδρέου, ο γιος και εγγονός πρωθυπουργών της Ελλάδας, βρισκόταν στην πρωθυπουργία και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο ευφυής δικηγόρος και πολιτικός άνδρας, βρισκόταν δίπλα του ως υπουργός Οικονομικών.

Εν όψει των εκλογών της Κυριακής, οι πάλαι ποτέ σύμμαχοι έχουν τώρα επιδοθεί σε μία θανάσιμη πολιτική μάχη, καθώς ηγούνται ανταγωνιστικών κομμάτων που παλεύουν να αποσπάσουν αρκετές ψήφους για να περάσουν το όριο του 3% και να εκπροσωπηθούν στη βουλή.

Ο κ. Βενιζέλος είναι τώρα ο ηγέτης του κόμματος  που κάποτε και οι δύο άνδρες χαρακτήριζαν πολιτικό τους σπίτι, το κεντροαριστερό ΠΑΣΟΚ, το οποίο στις εκλογές του 2009, τις τελευταίες πριν από την κρίση, πήρε το σαρωτικό 44% των ψήφων. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις το δείχνουν μεταξύ 4% και 5%.

Ο κ. Παπανδρέου ήταν εκείνος που ξεκίνησε την αντιπαράθεση τον προηγούμενο μήνα, αποχωρώντας από το κόμμα που ίδρυσε ο πατέρας του για να δημιουργήσει το δικό του Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών, ενώ δηλώνει ότι στόχος του είναι να ξεκινήσει εκ νέου την πρωτοβουλία μεταρρυθμίσεων που πιστεύει ότι ανακόπηκε μετά την κατάρρευση της κυβέρνησής του – με ένα μικρό σπρώξιμο από τον κ. Βενιζέλο – το Νοέμβριο του 2011.

«Ήταν προφανώς μία δύσκολη απόφαση» είπε ο κ. Παπανδρέου σε συνέντευξη και συμπλήρωσε: «Δούλεψα με το κόμμα για πολλά - πολλά χρόνια. Είχαμε χάσει τον στόχο από αυτό που νιώθω ότι χρειάζεται να αλλάξει στην Ελλάδα και αυτό είναι η εξαιρετικά πελατειακή πολιτική και το κατεστημένο».

Το νέο κόμμα του κ. Παπανδρέου, γνωστό και ως Κίνημα, προς το παρόν δεν έχει καταφέρει να πάρει φωτιά, καθώς στις δημοσκοπήσεις παίρνει περίπου 2%.

Κάθε ένας εκ των δύο μιλά με ενδοιασμούς για τον άλλο. Βετεράνοι του ΠΑΣΟΚ όμως, αποκαλύπτουν ότι μεταξύ των δύο ανδρών υπάρχει περιφρόνηση, μετά την πολυετή πολιτική τους αντιπαλότητα που έχει ενταθεί με το παιχνίδι των ευθυνών για το μισητό μνημόνιο της χώρας.

«Ο Ε. Βενιζέλος πιστεύει πως ο Παπανδρέου είναι βλάκας και του συμπεριφέρεται με περιφρόνηση, σαν σε πρίγκηπα», δηλώνει πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ που έχει συνεργαστεί και με τους δύο.

Ο κ. Παπανδρέου μπορεί να ήταν πιο επιτυχημένος πολιτικός – νίκησε τον κ. Βενιζέλο στη μεταξύ τους μάχη για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ το 2007 και δύο χρόνια αργότερα έφερε το κόμμα ξανά στην εξουσία –, αλλά συγκεντρώνει την οργή των περισσότερων Ελλήνων για τις πολιτικές λιτότητας που ακολούθησαν με το μνημόνιο.

Κι αυτό είναι κάτι που ο κ. Βενιζέλος – ο οποίος ανέλαβε ένα χρόνο αργότερα το υπουργείο Οικονομικών – θεωρεί απολύτως λογικό.

«Όταν ξέσπασε η κρίση, το ΠΑΣΟΚ ήταν στην κυβέρνηση μόνο του ως κυβερνών κόμμα» δήλωσε προσθέτοντας πως όταν ξεκινούσε το πρόγραμμα διάσωσης, κάλεσε τον κ. Παπανδρέου να ζητήσει την έγκριση του κοινοβουλίου με μεγάλη πλειοψηφία (180 έδρες) ώστε να αντιμετωπίσει τις αντιδράσεις της Νέας Δημοκρατίας. Ο κ. Παπανδρέου αρνήθηκε.

Από την πλευρά του, ο κ. Παπανδρέου δηλώνει πως εν μέρει, ο λόγος για την αποχώρησή του ήταν να βάλει τα πράγματα στη θέση τους. Θυμίζει σε όσους θέλουν να ακούσουν ότι παρέλαβε φουσκωμένο (και ελλιπώς δηλωμένο) χρέος και έλλειμμα και επιμένει ότι εάν επιρρίπτουμε σε εκείνον τις ευθύνες είναι σαν να υπονοούμε ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται μεταρρυθμίσεις.

«Ο λόγος που αποφάσισα να παλέψω ξανά δεν είναι κάτι προσωπικό. Βασικά λέω: Ακούστε παιδιά, αυτό δεν είναι το πρόβλημα. Δεν είναι ο Γιώργος Παπανδρέου» δήλωσε και συμπλήρωσε: «Εάν το πρόβλημα είναι ο Γιώργος Παπανδρέου, τότε δεν είναι το πελατειακό κράτος το πρόβλημα, δεν είναι το γεγονός ότι έχουμε διαφθορά».

Συνεργάτες του λένε πως ο κ. Παπανδρέου είναι ακόμη οργισμένος ότι το ΠΑΣΟΚ υπό τον κ. Βενιζέλο – που τώρα είναι ο μικρότερος εταίρος σε κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας – ήταν συνένοχος για την αναίρεση πολλών μέτρων εναντίον της διαφθοράς που είχαν εφαρμοστεί.

Πολλοί στην τρόικα συμμερίζονται την ανάλυση του κ. Παπανδρέου επιρρίπτοντας τις ευθύνες στον κ. Βενιζέλο και στον Αντώνη Σαμαρά, τον πρωθυπουργό της Νέας Δημοκρατίας, που επέτρεψαν τα δύο τελευταία χρόνια να αποκτήσουν ξανά επιρροή οι μυημένοι με πολιτικές διασυνδέσεις.

Το θέμα δεν είναι μόνο προσωπικό. Καθώς το εκλογικό σύστημα της χώρας δίνει μπόνους 50 εδρών στο κόμμα που θα βγει πρώτο από τις εκλογές της Κυριακής, η μοίρα των περίπου έξι μικρότερων κομμάτων θα έχει άμεσο αντίκτυπο στο εάν ο νικητής των εκλογών – πιθανότατα ο αντιμνημονιακός ΣΥΡΙΖΑ – θα αποκτήσει καθαρή πλειοψηφία στο κοινοβούλιο με μόλις 34% - 35% των ψήφων. Οσο περισσότερα μικρά κόμματα μείνουν εκτός βουλής, τόσο περισσότερες έδρες μοιράζονται μεταξύ των μεγαλύτερων κομμάτων, φέρνοντας έτσι το  ΣΥΡΙΖΑ πιο κοντά στην αυτοδυναμία.

Παρ' όλα αυτά, για τους περισσότερους γνώστες των πολιτικών πραγμάτων, η τελευταία πράξη του δράματος στην επί δεκαετίες διαμάχη Βενιζέλου – Παπανδρέου, θα είναι κάτι σαν αυτοκινητικό δυστύχημα από το οποίο δεν θα μπορούν να ξεφύγουν. «Είναι λυπηρό» δήλωσε άλλος πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ. «Είναι κρίμα».

Και για τους δύο, αυτές οι εκλογές δεν θα είναι πάντως η τελική μάχη. Ο κ. Παπανδρέου δηλώνει ότι θα συνεχίσει στην οικοδόμηση του Κινήματος, ακόμη κι αν δεν μπει στη Βουλή και ο κ. Βενιζέλος είναι ανοιχτός ότι κερδίζει χρόνο περιμένοντας την κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ.

«Το ΠΑΣΟΚ είναι θύμα του πρώτου σημαντικού σοκ στην ελληνική κοινωνία μετά το ξέσπασμα της κρίσης» δηλώνει: «Τώρα, μετά τις εκλογές, περιμένω το δεύτερο σοκ».

© The Financial Times Limited 2015. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v