Οι πολιτικές δυναστείες της Ελλάδας... καιροφυλακτούν

Το εκτενές άρθρο του Tony Barber καταγράφει το ιστορικό των τριών μεγάλων πολιτικών οικογενειών της χώρας. Τονίζει ότι παρά την 6ετή ύφεση θα εκπροσωπηθούν και πάλι στη βουλή και εκτιμά ότι περιμένουν «να ανοίξει ξανά ο δρόμος προς την εξουσία».

  • Του Tony Barber
Οι πολιτικές δυναστείες της Ελλάδας... καιροφυλακτούν

Οι βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα την Κυριακή αναμένεται να φέρουν στην εξουσία την πιο αριστερή κυβέρνηση στην Iστορία της χώρας μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, υπό την αρχηγία του ριζοσπαστικού κόμματος ΣΥΡΙΖΑ, και το νεότερο πρωθυπουργό, το 40χρονο Αλέξη Τσίπρα.

Ορισμένα οικεία ονόματα και πρόσωπα, όμως, θα επιβιώσουν από την αναμενόμενη νίκη ΣΥΡΙΖΑ. Παρά τα έξι χρόνια οικονομικής ύφεσης και την επανεμφάνιση σοβαρών ανησυχιών για την ικανότητα της Ελλάδας να παραμείνει στην ευρωζώνη, η παλαιά ελληνική πολιτική τάξη δεν αναμένεται να εξαφανιστεί εντελώς.

Αρκετά μέλη των τριών μεγαλύτερων ελληνικών δυναστειών που έχουν κυριαρχήσει στην πολιτική της χώρας από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο – οι οικογένειες Καραμανλή, Μητσοτάκη και οι Παπανδρέου – πιθανότατα θα αποκτήσουν έδρες στη νέα βουλή.

Οι περισσότερες – αν όχι όλες – από αυτές τις δυναστείες θα βρίσκονται στα έδρανα της αντιπολίτευσης. Για τα νεότερα μέλη τους όμως, ο δρόμος προς την εξουσία είναι σχεδόν σίγουρο ότι κάποια στιγμή θα ανοίξει ξανά.

Από το 1944 αυτές οι τρεις δυναστείες έχουν βγάλει έξι πρωθυπουργούς, οι οποίοι κυβέρνησαν την Ελλάδα σχεδόν τα μισά από τα 71 χρόνια που ακολούθησαν μέχρι σήμερα. Η δυναστεία που έμεινε περισσότερο στην εξουσία φαίνεται πως είναι η οικογένεια Μητσοτάκη, η οποία έχει ταυτιστεί με το κεντροδεξιό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο πατριάρχης της οικογένειας, ήταν πρωθυπουργός από το 1990 έως το 1993. Ο θείος του, ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ήταν αδιαμφισβήτητα ο πιο επιφανής πολιτικός της Ελλάδας το πρώτο μισό του 20ού αιώνα.

Η κόρη του Κωνσταντίνου, η 60χρονη Ντόρα Μπακογιάννη, ήταν υπουργός Εξωτερικών από το 2006 έως το 2009 και είχε την υψηλότερη θέση που απέκτησε ποτέ γυναίκα στην ελληνική πολιτική σκηνή. Τώρα θέτει υποψηφιότητα ως βουλευτής, αλλά η πολιτική καριέρα πιθανόν να έχει ήδη κορυφωθεί. Ο σύζυγός της, Παύλος Μπακογιάννης, ήταν επίσης βουλευτής και δολοφονήθηκε από τη 17 Νοέμβρη το 1989.

Ο νεότερος αδερφός της, ο 46χρονος Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι η πραγματική ελπίδα της οικογένειας. Είναι υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης της απερχόμενης κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά. Ελκυστική προσωπικότητα που βρίσκεται πάντα σε επαγρύπνηση και έχει ανακύψει ως ένα από τα success stories της κυβέρνησης.  

Όποτε παραδώσει ο κ. Σαμαράς την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας – κι αυτό δεν θα είναι απαραιτήτως αμέσως μετά την πιθανή εκλογική του ήττα – ο κ. Μητσοτάκης θα είναι δυνατός υποψήφιος για τη διαδοχή του.

Προσέξτε επίσης τον Κώστα Μπακογιάννη, το γιο της Ντόρας. Είναι περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας. Δεν θέτει υποψηφιότητα για βουλευτής, αλλά θεωρείται ανερχόμενο πρόσωπο στη Νέα Δημοκρατία. Είναι άλλωστε, μόλις 35 χρονών και έχει το χρόνο με το μέρος του.

Ένα ακόμη μέλος της οικογένειας, η 55χρονη Αντιγόνη Λυμπεράκη, καθηγήτρια οικονομικών, θέτει υποψηφιότητα για βουλευτής. Είναι ανιψιά του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη – αλλά εν αντιθέσει με τους συγγενείς της – παλεύει με τη σημαία του Ποταμιού, του νέου κεντροαριστερού κόμματος που μάχεται εναντίον της διαφθοράς.

Ο πατριάρχης της οικογένειας Καραμανλή, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στην αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα το 1974, μετά από την 7ετή χούντα. Ο ιδρυτής της Νέας Δημοκρατίας, υπηρέτησε ως πρωθυπουργός συνολικά 14 χρόνια, από το 1955 μέχρι το 1980 και ήταν δύο φορές Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο ανιψιός του, ο 58χρονος Κώστας, ήταν πρωθυπουργός της χώρας από το 2004 μέχρι το 2009 και προήδρευσε κατά την καταστροφική δημοσιονομική πολιτική που βύθισε τη χώρα στην κρίση χρέους και τελικά στο πακέτο στήριξης των 245 δισ. ευρώ. Θέτει υποψηφιότητα για την επανεκλογή του στη βουλή και έχει ακόμη υποστηρικτές στον κομματικό μηχανισμό της Νέας Δημοκρατίας. «Θα μπορούσε να κάνει το comeback, αλλά είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θέλει να το κάνει» δήλωσε μέλος του κόμματος.

Από την οικογένεια, ο πολιτικός με τις λαμπρότερες προοπτικές είναι, ενδεχομένως, ο νεότερος Κώστας Καραμανλής, ο 40χρονος πρώτος του ξάδερφος. Εργάζεται για τη ναυτιλιακή επιχείρηση της οικογένειας και θέτει υποψηφιότητα ως βουλευτής για πρώτη φορά στη Μακεδονία.

Η δυναστεία με τις λιγότερο λαμπρές προοπτικές είναι η οικογένεια Παπανδρέου. Από το 1944 μέχρι το 2011, ο Γεώργιος Παπανδρέου, ο Ανδρέας Παπανδρέου και ο Γιώργος Παπανδρέου ο νεότερος κυβέρνησαν τη χώρα ως πρωθυπουργοί, συνολικά επί 15 χρόνια.

Ο νεότερος Γιώργος Παπανδρέου παραιτήθηκε το 2011 και εγκατέλειψε το ΠΑΣΟΚ, το κόμμα που ίδρυσε ο πατέρας του. Τώρα δημιούργησε ένα νέο κόμμα, το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι θα αποσπάσει το απαιτούμενο 3% των ψήφων για να μπει στη βουλή. Δεν φαίνεται να υπάρχει νεότερος Παπανδρέου που να είναι διατεθειμένος να ασχοληθεί με την πολιτική.  

© The Financial Times Limited 2015. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v