Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ετοιμάζεται να παρουσιάσει ένα πρόγραμμα μαζικών αγορών ομολόγων την επόμενη εβδομάδα για να σώσει την ευρωζώνη από τον αποπληθωρισμό, αλλά έχει υποκύψει στις πιέσεις της Γερμανίας να διασφαλίσει ότι οι φορολογούμενοι της δεν θα επωμιστούν κανένα κόστος για οποιαδήποτε απώλεια προκύψει από το χρέος των άλλων χωρών.
Οι αξιωματούχοι στην Φρανκφούρτη αναμένεται να πάρουν την ιστορική απόφαση να ξεκινήσουν την ποσοτική χαλάρωση την Πέμπτη και η πιο πιθανή επιλογή αυτήν την στιγμή για την ΕΚΤ φαίνεται πως είναι να αναγκάσει τις 19 κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης να αναλάβουν οι ίδιες την ευθύνη για πιθανές ζημιές στα δικά τους κρατικά ομόλογα.
Η απόφαση θα ανακοινωθεί λίγες μόλις εβδομάδες μετά την δημοσίευση στοιχείων που έδειξαν ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη βρέθηκε σε αρνητικό έδαφος το Δεκέμβριο, πρώτη φορά τα τελευταία πέντε χρόνια. Οι προσδοκίες της αγοράς για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη μακροπρόθεσμα βρίσκονται κοντά σε ιστορικά χαμηλά.
Η κίνηση θα φέρει την ΕΚΤ πιο κοντά στο δρόμο που χάραξαν η Fed και η Τράπεζα της Αγγλίας, οι οποίες υιοθέτησαν προγράμματα QE μετά το ξέσπασμα στης παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.
Αλλά οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν καταλήξει πως η εισαγωγή ένος ολοκληρωμένου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης είναι αδύνατη από τη στιγμή που το γερμανικό οικονομικό και πολιτικό κατεστημένο παραμένει κάθετα αντίθετο σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ διατηρεί τις αμφιβολίες της για την αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ, φοβούμενη πως μια τέτοια παρέμβαση θα χαλαρώσει την πίεση στα σπάταλα κράτη - μέλη να εισάγουν σκληρές οικονομικές μεταρρυθμίσεις και πως θα δημιουργούσε μια δημοσιονομική ένωση από την πίσω πόρτα. Κανένα από τα μέλη της Γερμανίας στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ δεν αναμένεται να στηρίξει την απόφαση για την έναρξη ενός QE την επόμενη εβδομάδα.
Ένας συμβιβασμός όσον αφορά την ανάληψη ρίσκου αυξάνει τις πιθανότητες να καταφέρει ο Μάριο Ντράγκι να περάσει ένα μεγάλο πακέτο αγορών κρατικών ομολόγων, αξίας τουλάχιστον 500 δισ. ευρώ ή να ανακοινώσει μια ανευ περιορισμών δέσμευση να αγοράζει κρατικό χρέος μέχρι ο πληθωρισμός να πλησιάσει τον στόχο της κεντρικής τράπεζας στο 2%. Ο κ. Ντράγκι ελπίζει ότι οι αγορές κρατικών ομολόγων θα οδηγήσουν τις τράπεζες έξω από την αγορά κρατικών ομολόγων και θα τις ενθαρρύνει να χορηγήσουν περισσότερα δάνεια στον ιδιωτικό τομέα, ειδικά από την στιγμή που τα ομόλογα θα κρατούνται μέχρι τη λήξη τους.
Οι αγορές θα ήθελαν ο κ. Ντράγκι να συμβιβαστεί με την παραχώρηση της ευθύνης για ενδεχόμενες απώλειες στις εθνικές τράπεζες, εφόσοαν κάτι τέτοιο σημαίνει πως η ΕΚΤ θα αγόρασει περισσότερα ομόλογα.
Ωστόσο, αναλυτές έχουν προειδοποιήσει πως αν η ΕΚΤ δεν τηρήσει τις νόρμες και αποφασίσει να εγκαταλείψει τον διαμοιρασμό των ζημιών, θα δημιουργηθούν ερωτήματα για την δέσμευση της να διατηρήσει την νομισματική ένωση στην σημερινή της μορφή.
«Υπάρχουν μια σειρά από ανταλλάγματα στον σχεδιασμό του QE και ότι και αν ανακοινωθεί πιθανότατα δεν θα τους ικανοποίησει όλους» δήλωσε ο Κεν Γουάτρετ, οικονομολόγος στην BNP Paribas. «Η όποια αρνητική επίπτωση που απορρέει από την αντίσταση στην αμοιβαιοποίηση του ρίσκου μπορεί να αντισταθμιστεί από ένα ισχυρό μήνυμα ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να προχωρήσει σε μεγάλο όγκο αγορών ώστε να αυξήσει τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό» πρόσθεσε.
Οι λεπτομέρειες γύρω από το πρόγραμμα QE είναι το αντικείμενο προσεχτικών συζητήσεων στο Διοικητικό Συμβούλιο, όπου έχουν εκφραστεί ισχυρές αντιρρήσεις για την αγορά ομόλογων, ειδικά κρατικού χρέους.
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ πιστεύει ότι το QE μπορεί να αυξήσει τον πληθωρισμό και να σταθεροποιήσει τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό. Ωστόσο, θέλει να δημιουργηθεί η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση γύρω από το πακέτο QE, φοβούμενος ότι ένας μεγάλος αριθμός διαφονούντων θα πλήξει την εμπιστοσύνη στην δέσμευση της ΕΚΤ να επιτύει τον στόχο για τον πληθωρισμό.
Ο Γιενς Βάιντμαν, ο πρόεδος της Bundesbank που είναι ο μεγαλύτερος πολέμιος του QE στο Διοικητικό Συμβούλιο, έχει υποστηρίξει πως οι αγορές κρατικών ομολόγων χωρίς την εγγραφή του ρίσκου στα βιβλία των εθνικών κεντρικών τραπεζών θα άνοιγε τον δρόμο σε μια παράνομη αναδιαδνομή των κινδύνων μεταξύ των φορολογούμενων της ευρωζώνης.
Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών απέφυγε να σχολιάσει την Παρασκευή για την διαμάχη σχετικά με τις πιθανές απώλειες από ένα QE. Το Βερολίνο στηρίζει σιωπηρά την πρόταση του κ. Βάιντμαν για τον διαχωρισμό των ζημιών, αλλά είναι απρόθυμο να στηρίξει δημόσια τον πρόεδρο της Bundesbank.
© The Financial Times Limited 2015. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation