Μικρά και... όμορφα τα τραπεζικά deals του 2015

Οι συμφωνίες που θα κλείσουν φέτος οι τράπεζες παγκοσμίως εκτιμάται πως δεν θα οδηγήσουν σε μεγάλες αλλαγές, αλλά θα είναι μικρές και θα επικεντρώνονται στην βελτίωση του κόστους και των δεξιοτήτων των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Μικρά και... όμορφα τα τραπεζικά deals του 2015

Μπορεί τα μπόνους για το 2014 μόλις να δόθηκαν, όμως οι τραπεζίτες του τομέα συγχωνεύσεων και εξαγορών ήδη σκέφτονται πόσα θα βγάλουν φέτος. Το καλύτερο μέρος για να ξεκινήσουν, είναι ο δικός τους τομέας. Οι ανταμοιβές τα τελευταία χρόνια ήταν περιορισμένες. Το 2007 υπήρξαν περισσότερα από 1.000 deals στον παγκόσμιο τραπεζικό κλάδο, με το ύψος τους να ξεπερνά τα 443 δισ. δολάρια, σύμφωνα με την Dealogic. Το 2014 η αξία των συμφωνιών συρρικνώθηκε σε λιγότερα από 120 δισ. δολάρια. Στην Ευρώπη ήταν ιδιαίτερα «αργά» τα πράγματα – το 2007 η Ευρώπη αντιπροσώπευε άνω του 60% της αξίας των συμφωνιών, ενώ πέρυσι η αναλογία αυτή μειώθηκε σε μόλις 31%.

Όμως οι τραπεζίτες του τομέα M&A ίσως θα ήταν καλό να βάλουν στο «στόχαστρό» τους την Ευρώπη, όταν θα καταρτίζουν τις στρατηγικές τους για το 2015. Οι τράπεζες της ευρωζώνης έχουν πλέον μια κοινή ρυθμιστική αρχή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Αυτό, σε συνδυασμό με την αναθεώρηση των ισολογισμών τους και τα stress tests που ολοκληρώθηκαν τον Οκτώβριο, καθιστούν το ρυθμιστικό υπόβαθρο ακόμα ισχυρότερο. Και οι τράπεζες πρέπει να βελτιώσουν τις αποδόσεις τους – η Morgan Stanley εκτιμά πως ο τραπεζικός τομέας της Ευρώπης θα εμφανίσει απόδοση ιδίων κεφαλαίων μόλις 10,5% το 2015. Δεν υπάρχει ανάπτυξη εσόδων για να αυξήσει το ποσοστό αυτό, και έτσι η όποια βελτίωση θα πρέπει να έρθει από τα χαμηλότερα κόστη. Η σύναψη συμφωνιών είναι ένας τρόπος για να επιτευχθεί αυτό.

Θα είναι το 2015 ένα υποδειγματικό έτος για deals? Μην βασίζεστε σε αυτό. Οι διασυνοριακές εξαγορές και συγχωνεύσεις πιθανότατα θα είναι περιορισμένες. Οι σκιές που έχουν ρίξει αποτυχημένα deals από καλές χρονιές, είναι μεγάλες. Να λυπάστε τον διευθύνοντα σύμβουλο που θα προσπαθήσει να «πασάρει» ένα deal «μεγάλης αλλαγής» στους επενδυτές, οι οποίο μόλις τελείωσαν με την ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζάς τους. Η ισπανική Santander, που παραδοσιακά εμφάνιζε μεγάλη κινητικότητα σε ότι αφορά τις εξαγορές και συγχωνεύσεις, απέρριψε τη φημολογία του Νοεμβρίου ότι μπορεί να ενδιαφέρονταν για την προβληματική ιταλική Monte dei Paschi di Siena.

Όμως θα υπάρξουν συμφωνίες. Οι εγχώριες συγχωνεύσεις θα είναι μια πηγή για deals. Αυτό είναι εκ των ων ουκ άνευ στην Ιταλία, ενώ και στην Γερμανία υπάρχει πιθανότητα συγχωνεύσεων και εξαγορών μικρότερων τραπεζών. Ενδέχεται να υπάρξουν περισσότερες συμφωνίες στην Ισπανία. Πέρυσι η Caixabank εξαγόρασε μεγάλο μέρος των εγχώριων δραστηριοτήτων της Barclays προς 800 εκατ. ευρώ. Και οι μεγάλες βρετανικές τράπεζες επίσης θα χρειαστούν να ενισχυθούν αν θέλουν να «τα βάλουν» με τους «μεγάλους».

Επίσης, θα πρέπει να αναμένονται συμφωνίες που θα συμπληρώνουν κενά σε ότι αφορά τις δεξιότητες στις τράπεζες. Τον Δεκέμβριο η ισπανική BBVA εξαγόρασε την Madiva Soluciones, η οποία ειδικεύεται στα «μεγάλα data». Οι επικεντρωμένες μικρές συμφωνίες αυτού του τύπου, οι οποίες δεν επιβαρύνουν τα κεφάλαια των τραπεζών ή προσθέτουν συγκεκριμένες δεξιότητες, λογικά θα ικανοποιήσουν τους μετόχους, ακόμα και αν δεν φέρουν μεγάλα κέρδη στους συμβούλους.

© The Financial Times Limited 2015. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v