Το ρευστό «επιστρέφει» στα ευρωπαϊκά money funds

Καθαρές εισροές 5,1 δισ. κατέγραψαν έως το Σεπτέμβριο τα money market funds της γηραιάς ηπείρου. Ωστόσο ένα πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουν στο νέο έτος, είναι ότι τα διαθέσιμα ενεργητικά για επένδυση γίνονται όλο πιο δυσεύρετα.

  • του Christopher Thompson
Το ρευστό «επιστρέφει» στα ευρωπαϊκά money funds

Τις πρώτες ετήσιες εισροές κεφαλαίων σε τέσσερα χρόνια απολαμβάνουν τα ευρωπαϊκά money market funds, παρότι οι επενδυτές καλούνται να πληρώνουν για να εξασφαλίσουν αυτά τα, ασφαλή και ρευστοποιήσιμα, ενεργητικά.

Στα κεφάλαια της αγοράς χρήματος, τα εργαλεία money market με τα οποία διαχειρίζονται οι τράπεζες και οι επιχειρήσεις την καθημερινή τους ρευστότητα, καταγράφηκαν καθαρές εισροές της τάξης των 5,1 δισ. ευρώ στο 12μηνο έως τον Σεπτέμβριο σύμφωνα με την Moody's. Αναμένεται να κλείσουν το έτος σε θετικά εδάφη, σε σύγκριση με τις εκροές 84 δισ. ευρώ του 2013, λήγοντας έτσι τρία συνεχόμενα χρόνια με καθαρές εκροές.

«Η τάση θα συνεχιστεί, αν αναλογιστούμε τις εναλλακτικές επιλογές των επενδυτών στην αγορά χρήματος,» σχολίασε ο Jason Straker της JPMorgan Asset Management εξηγώντας ότι, αν και τα επιτόκια κινούνται σε αρνητικά επίπεδα, οι εναλλακτικές λύσεις όπως οι 24ωρες καταθέσεις, έχουν ακόμη χαμηλότερη απόδοση.

Η διολίσθηση των επιτοκίων στα αρνητικά επίπεδα ήρθε μετά την απόφαση της ΕΚΤ τον Ιούνιο να μειώσει το επιτόκιο καταθέσεων κάτω από το μηδέν. Ήταν η πρώτη κεντρική τράπεζα στον κόσμο που προχώρησε σε τέτοια κίνηση.

Τα βασικά επιτόκια money market, όπως ο μέσος δείκτης overnight σε ευρώ, Eonia, που υποδεικνύει τα επιτόκια 24ωρου δανεισμού overnight, διολίσθησαν έκτοτε κάτω από το μηδέν.

Στην λήξη του γ΄ τριμήνου, τα ευρωπαϊκά money market funds είχαν υπό διαχείριση €955 δισ. σε σύγκριση με €935 δισ. στην αντίστοιχη περίοδο του 2013, με βάση τα στοιχεία της European Fund and Asset Management Association.

Το 2011, κατά την διάρκεια της κρίσης στην ευρωζώνη, διαχειρίζονταν 1,12 τρισ. ευρώ καθώς οι επενδυτές έτρεχαν να τοποθετήσουν το ρευστό τους σε αυτό το «καταφύγιο», όπως θεωρείτο.

Ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα money market funds στο νέο έτος, είναι ότι τα διαθέσιμα ενεργητικά για επένδυση γίνονται όλο πιο δυσεύρετα.

Προκειμένου να στραγγίξουν όση απόδοση μπορούν, ορισμένοι διαχειριστές των κεφαλαίων στην αγορά χρήματος εφαρμόζουν την στρατηγική που αποκαλείται «μπάρα» ("barbell"): Επενδύουν σε ενεργητικά με μεγαλύτερες διάρκειες που προσφέρουν περισσότερη απόδοση, ενώ παράλληλα ισοφαρίζουν το ρίσκο της αύξησης των επιτοκίων με επενδύσεις σε ενεργητικά με πολύ μικρές διάρκειες.

Το γεγονός ότι οι επενδυτές προτιμούν να παρκάρουν το χρήμα τους σε money market funds, πληρώνοντας ουσιαστικά «δασμό» για την υπηρεσία, μεταξύ άλλων δεν εμπνέει εμπιστοσύνη στις προοπτικές για οικονομική ανάκαμψη στην Ευρώπη το 2015.

«Ο στόχος της μείωσης των επιτοκίων, είναι να καθοδηγηθεί το χρήμα στην οικονομία, αλλά είναι η επιτυχία είναι περιορισμένη στην συγκεκριμένη περίπτωση,» τονίζει ο κ. Straker.

 

© The Financial Times Limited 2014. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v