Η ΕΚΤ δεν είναι έτοιμη για το άλμα προς την ποσοτική χαλάρωση

Παρά την ισχυρή φραστική δέσμευση Draghi, οι ενδείξεις δείχνουν ότι η ΕΚΤ δεν θα προχωρήσει σε καμία σημαντική αλλαγή στρατηγικής μέχρι το 2015. Οι συζητήσεις όμως για το πόσο θα επεκταθεί η «λίστα με ψώνια» θα αρχίσουν να «ανάβουν» από την Πέμπτη.

  • της Claire Jones (Φρανκφούρτη)
Η ΕΚΤ δεν είναι έτοιμη για το άλμα προς την ποσοτική χαλάρωση

H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα διεξάγει την Πέμπτη την πρώτη συνεδρίαση στα νέα κεντρικά γραφεία της στην Φρανκφούρτη, αλλά πιθανότητα θα απογοητεύσει όσους περιμένουν να ανακοινώσει ριζοσπαστικό πρόγραμμα για μαζικές αγορές κρατικών ομολόγων.

Οι ελπίδες ότι οι πιστωτικοί θεματοφύλακες της ευρωζώνης ετοιμάζονται να ανακοινώσουν πακέτο με «ποσοτική χαλάρωση» (quantitative easing) αυτόν τον μήνα, δημιουργήθηκαν όταν ο κεντρικός τραπεζίτης Mario Draghi δήλωσε στα τέλη Νοεμβρίου ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να ενισχύσει τον πληθωρισμό «χωρίς καθυστέρηση».

Ο πληθωρισμός διαμορφώνεται στο 0,3% - δηλαδή στο ένα πέμπτο σε σύγκριση με τον στόχο της ΕΚΤ για 2%. Η αδυναμία στις τιμές δεν οφείλεται μόνο στην πτώση των τιμών του πετρελαίου, αλλά και στην αναιμική ζήτηση λόγω της χαμηλής ανάπτυξης και των μεγάλων δανειακών βαρών.

Παρ' όλ' αυτά, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Vitor Constâncio, πρακτικώς απέκλεισε το ενδεχόμενο να αναλάβει δράση η κεντρική τράπεζα τον Δεκέμβριο. Είπε πρόσφατα ότι οι ρυθμιστές θέλουν να περιμένουν μέχρι το α΄ τρίμηνο του επόμενου έτους, για να κρίνουν την επίδραση των υπάρχοντων μέτρων, τα οποία έχουν στόχο να αυξήσουν τον ισολογισμό της ΕΚΤ κατά 1 τρις. ευρώ, πριν αναλάβουν δράση.

Μέχρι την περασμένη εβδομάδα, η ΕΚΤ είχε αγοράσει 17,8 δισ. ευρώ σε καλυμμένα ομόλογα και 368 εκατ. ευρώ σε ενυπόθηκα ενεργητικά ABS, στο πλαίσιο του προγράμματος που τέθηκε σε εφαρμογή τον Σεπτέμβριο. Το επόμενο πακέτο προσφοράς φθηνών 4ετών δανείων προς τις τράπεζες, θα δοθεί μετά την τακτική συνεδρίαση της Πέμπτης, και οι ρυθμιστές είναι αισιόδοξοι ότι θα αποδειχθεί δημοφιλέστερο από του Σεπτεμβρίου, που είχε απογοητευτική έκβαση.

Παρά την ισχυρή φραστική δέσμευση του κ. Draghi, τα σχόλια του αντιπροέδρου του δείχνουν ότι η κεντρική τράπεζα δεν θα υποκύψει σε καμία σημαντική αλλαγή στρατηγικής, όπως αγορές εταιρικών ή κρατικών ομολόγων, μέχρι το 2015.

Πάντως οι συζητήσεις για το πόσο θα επεκταθεί η «λίστα με τα ψώνια» της ΕΚΤ κατά τους ερχόμενους μήνες, σίγουρα θα κυριαρχήσουν στην συνεδρίαση της Πέμπτης. Οι ενδείξεις ότι ο διοικητής είναι ακόμη πιο αποφασισμένος να καταπολεμήσει τον χαμηλό πληθωρισμό, θα φανούν στις «ηχηρές» δηλώσεις που αναμένεται να κάνει στην συνέντευξη Τύπου μετά την συνεδρίαση. Η κεντρική τράπεζα επιπλέον θα επιδώσει στους ρυθμιστές τις προβλέψεις για την οικονομική ανάπτυξη και τον πληθωρισμό και αν υπάρξουν υποβαθμίσεις, θα ενισχυθεί το σενάριο για μελλοντική πρόσθετη δράση.

«Πιστεύουμε ότι το διοικητικό συμβούλιο και ο διοικητής Draghi θα στείλουν το καθησυχαστικό μήνυμα προς την αγορά, ότι η σημερινή απραξία σημαίνει περισσότερα περιθώρια για πιο δυναμική αυριανή δράση».

Οπωσδήποτε, υπάρχουν εμπόδια. Είναι εμφανής η ασυμφωνία ανάμεσα στους κεντρικούς τραπεζίτες για την αποτελεσματικότητα του QE και αυτό δυσκολεύει την προσπάθεια επικοινωνίας της πρόθεσης παράτασης του προγράμματος αγορών ομολόγων.

Σε ομιλία του στην Φρανκφούρτη τον περασμένο μήνα, ο κ. Draghi σχολίασε ότι πιστεύει πως με το QE θα επιτευχθεί τόνωση της ανάπτυξης. Όμως άλλα μέλη του δ.σ. δεν έχουν πειστεί ότι τα οφέλη από τις αγορές κρατικών ομολόγων είναι περισσότερα από τα κόστη. Μεταξύ αυτών η Sabine Lautenschläger, που προειδοποίησε ότι με τις αγορές ομολόγων θα «χαλαρώσουν» τα χρεωμένα κράτη, και ο Yves Mersch. Κάποιες από αυτές τις ανησυχίες θα ελαφρύνουν, εάν κράτη μέλη όπως η Γαλλία και η Ιταλία κάνουν πρόοδο στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Αν δεν υπάρξει κυβερνητική δράση, θα λιγοστέψουν οι προοπτικές πρόσθετων αγορών ομολόγων από την ΕΚΤ στο νέο έτος.

«Μετά την ομιλία Draghi, ο κόσμος πίστεψε ότι θα γίνει το QE κάποια στιγμή», σχολίασε ο κ. Barwell. "Όμως αν και υπάρχει απλή πλειοψηφία υπέρ, δεν υπάρχει μεγάλη πλειοψηφία και αυτή είναι η μεγαλύτερη πηγή αβεβαιότητας για το τι θα κάνει η ΕΚΤ στην συνέχεια».

© The Financial Times Limited 2014. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v