Η παγκοσμιοποίηση επιχειρεί τώρα το... comeback

Οι διακρατικές κεφαλαίων αυξάνονται, αλλά απέχουν ακόμη πολύ από τα υψηλά του 2007. Τι δείχνουν τα στοιχεία του IIF και πόσο εφικτή είναι η ολική επαναφορά; Τα νέα δεδομένα για το χρηματοοικονομικό κλάδο και οι πολιτικές αλλαγές.

  • Της Elaine Moore
Η παγκοσμιοποίηση επιχειρεί τώρα το... comeback

Η οικονομική παγκοσμιοποίηση έχει επιστρέψει στα επίπεδα προ της κρίσης στην ευρωζώνη, καθώς η οικονομική ανάκαμψη στις ΗΠΑ ενθαρρύνει τις διακρατικές επενδύσεις και τη βαθύτερη ολοκλήρωση στον χρηματοοικονομικό κόσμο.

Η ροή ξένων κεφαλαίων σε ώριμες οικονομίες βρέθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2011 σύμφωνα με έρευνα του Institute for International Finance.Οι ροές ξένων κεφαλαίων προς αυτές της οικονομίες ως ποσοστό του ΑΕΠ αυξήθηκε από σχεδόν 4% τον προηγούμενο χρόνο στο 5,8% το δεύτερο τρίμηνο του 2014. Οι εισροές προς ώριμες οικονομίες άγγιξαν τα 510 δισ. δολ., από 383 δισ. δολ. πριν ένα χρόνο.

Παρόλα αυτά, οι παγκόσμιες διακρατικές κεφαλαιακές ροές παραμένουν σχεδόν στο ένα τρίτο των υψηλών που είχαν πετύχει το 2007, γεγονός που υποδεικνύει ότι μπορεί να καταγράφεται σταθεροποίηση σε χαμηλότερα επίπεδα και να μην επιστρέψουμε ποτέ στα επίπεδα που είχαν επιτευχθεί με την εκρηκτική πιστωτική επέκταση και πριν την χρηματοοικονομική κρίση.

Ο Charles Collyns, επικεφαλής ανάλυσης του IIF δηλώνει: «Η επιστροφή κάποιας διάθεσης για ανάληψη ρίσκου οδήγησε στην ανάκαμψη των κεφαλαιακών ροών το 2014, αλλά η δραματική κατάρρευση των διακρατικών δεν έχει ανατραπεί σε καμία περίπτωση».

Με την χρηματοοικονομική κρίση υπήρξε απότομη συρρίκνωση των επενδύσεων από μη κατοίκους καθώς οι τράπεζες που βρέθηκαν στο στόχαστρο προχωρούσαν σε απομόχλευση και οι χώρες σκλήρυναν τους κανόνες του χρηματοοικονομικού τους κλάδου.

Ανά τον κόσμο, οι κεφαλαιακές ροές άγγιζαν κατά μέσο όρο τα 3 τρισ. δολ. ετησίως την περίοδο 2010 -2013 από 8,5 τρισ. δολ. το 2007. Οι αναδυόμενες αγορές είχαν κάπως καλύτερη απόδοση με τις εισροές να διατηρούνται στα περίπου 1 τρισ. δολ ετησίως καθώς οι κεντρικές τράπεζες μείωναν τα επιτόκιά τους και επέκτειναν τους ισολογισμούς τους. Αυτό ενθάρρυνε τη μετακίνηση των κεφαλαίων σε αναζήτηση υψηλότερων αποδόσεων. Παρόλα αυτά, οι ροές είναι ασταθείς καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ετοιμάζεται να προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων.

Η χρηματοοικονομική παγκοσμιοποίηση ήταν ανέκαθεν καταλύτης οικονομικής ανάπτυξης και χάρη σε αυτή εκατομμύρια νοικοκυριά στις χώρες των αναδυόμενων αγορών πέτυχαν υψηλότερο επίπεδο διαβίωσης. Όμως, η χρηματοοικονομική κρίση που πυροδοτήθηκε το 2008 με την κατάρρευση της Lehman Brothers εγείρει ερωτήματα για το πόσο βιώσιμα είναι τα οφέλη της.

Σε έκθεση της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών που δημοσιεύθηκε φέτος, αναφέρεται ότι σε περιπτώσεις στενής ολοκλήρωσης των κεφαλαιαγορών, διογκώνονται οι οικονομικές φούσκες, επισημαίνοντας ότι οι ξένες πιστωτικές εισροές συνήθως υπερτερούν της εγχώριας πίστωσης κατά τη διάρκεια ενός χρηματοοικονομικού κύκλου εκρηκτικής επέκτασης και φούσκας.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει επίσης προειδοποιήσει για τους κινδύνους των άστατων ξένων επενδύσεων και αυτή τη χρονιά κοινοποίησε τον οδηγό για την υπο-Σαχάρια Αφρική ως προς το πώς θα χειριστεί καλύτερα τις ευμετάβλητες ροές κεφαλαίων.

Η αντίδραση ενάντια στην παγκοσμιοποίηση τροφοδότησε επίσης την άνοδο των εθνικιστικών πολιτικών κομμάτων σε πολλές χώρες και αποτέλεσε εμπόδιο στις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση του παγκόσμιου εμπορίου. Παράλληλα, οι χώρες που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας και των ΗΠΑ, επέβαλαν νέα μαξιλάρια κεφαλαιακής ρευστότητας για να μετριάσουν τους κινδύνους που απορρέουν από τις διακρατικές ροές.

Παρόλα αυτά, το IIF, το οποίο χρηματοδοτείται από τον κλάδο χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, δηλώνει πως η υπερβολική ρύθμιση μπορεί να επιφέρει άλλες επιπτώσεις που θα απειλήσουν τα οφέλη της παγκοσμιοποίησης.

«Ανησυχούμε για τα εμπόδια που δημιουργούνται με τις ρυθμιστικές μεταρρυθμίσεις» δήλωσε ο κ. Collyns και συμπλήρωσε: «Είναι σημαντικό να είναι ασφαλές το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα, αλλά είναι επίσης σημαντικό να υπάρχει επαρκής χρηματοδότηση για μακροπρόθεσμα έργα. Οι ρυθμιστικές μεταρρυθμίσεις διακυβεύουν τα πλεονεκτήματα της διακρατικής κεφαλαιακής ολοκλήρωσης».

© The Financial Times Limited 2014. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v