Ο Μ. Ντράγκι απέδειξε ότι «είναι το αφεντικό» στην ΕΚΤ

Ηγετικό προφίλ από τον επικεφαλής της ΕΚΤ. «Κέρδισε τη μάχη, αλλά όχι τον πόλεμο» σχολιάζουν αναλυτές, θεωρώντας ότι τα γεράκια δεν θα παραδοθούν εύκολα όσον αφορά τις αγορές κρατικών ενεργητικών. Το παρασκήνιο και η επόμενη μέρα.

  • των Claire Jones (Φρανκφούρτη), Ferdinando Giugliano (Λονδίνο)
Ο Μ. Ντράγκι απέδειξε ότι «είναι το αφεντικό» στην ΕΚΤ

O Mάριο Ντράγκι εξασφάλισε την ομόφωνη στήριξη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ στο σχέδιό του να διοχετεύσει 1 τρισ. ευρώ για να διασώσει την οικονομία της ευρωζώνης από τη στασιμότητα, επιχειρώντας να διαλύσει τις ανησυχίες για κλιμακούμενη διαμάχη εντός της κεντρικής τράπεζας.

Και οι 23 κεντρικοί τραπεζίτες στήριξαν την ιδέα του διοικητή να επανέλθει ο ισολογισμός της ΕΚΤ σε επίπεδα που δεν έχουν εμφανιστεί από το 2012, ιδέα που ο κ. Ντράγκι αρχικώς υπονόησε πριν από δύο μήνες, χωρίς να δώσει μεγάλη συνέχεια.

Η αρμονία του συμβουλίου ανοίγει τον δρόμο για λήψη πιο επιθετικής δράσης, όπως ευρείας κλίμακας αγορές κρατικών ομολόγων, εφόσον συνεχιστεί να απειλείται η ευρωζώνη με ιαπωνικού τύπου αποπληθωρισμό.

Το ευρώ διολίσθησε σε χαμηλό 4ετίας στο $1,239 και τα χρηματιστήρια της Ευρώπης ενισχύθηκαν μετά την ομόφωνη απόφαση.

Ο διοικητής της ΕΚΤ επέμεινε για την ομοφωνία του συμβουλίου στη δέσμευση να χρησιμοποιηθούν πρόσθετα αντισυμβατικά μέτρα, όπως ποσοτική χαλάρωση (quantitative easing), αν επιδεινωθεί η κατάσταση. Αποκάλυψε επίσης ότι τα μέλη της ΕΚΤ έχουν επιταχύνει τις εργασίες τους σχετικά με πρόσθετους τρόπους διεύρυνσης του ισολογισμού της κεντρικής τράπεζας, πέρα από τις αγορές καλυμμένων ομολόγων και ABS που έχουν ήδη δρομολογηθεί.

Οι αναλυτές έχουν εκφράσει τον φόβο τους ότι οι αγορές αυτών των ενεργητικών είναι πολύ μικρές για να διευρύνουν τον ισολογισμό της ΕΚΤ από τα σημερινά €2 τρισ. έως τα υψηλά του Μαρτίου του 2012, πάνω από τα €3 τρισ.

Ο κ. Ντράγκι δήλωσε τον Σεπτέμβριο ότι οι αγορές ιδιωτικών χρεογράφων και το σχέδιο παροχής φθηνών 4ετών δανείων στις τράπεζες της ευρωζώνης θα καταφέρουν να αυξήσουν τον ισολογισμό στα παραπάνω επίπεδα. Έδειξε να υποχωρεί στη συνεδρίαση του περασμένου μήνα, αλλά στη χθεσινή επανέφερε δυναμικά το μήνυμα, δηλώνοντας ότι ο ισολογισμός θα συνεχίσει να διευρύνεται ο κόσμος να χαλάσει.

Οι αξιωματούχοι ελπίζουν ότι το μήνυμα αυτό θα είναι αρκετά δυνατό ώστε να πεισθεί το κοινό για την ομοφωνία της δέσμευσής τους να αυξηθεί ο πληθωρισμός από το 0,4% σήμερα στον στόχο της ΕΚΤ για 2%.

Οι ανησυχίες για διχασμό στο ανώτατο σώμα της ΕΚΤ εκδηλώθηκαν μετά από δημοσιεύματα ότι ορισμένοι διοικητές εθνικών κεντρικών τραπεζών είναι έτοιμοι να αμφισβητήσουν τον διοικητή, θεωρώντας ότι το διοικητικό του στυλ είναι λιγότερο συναδελφικό από του προκατόχου του, Ζαν Κλοντ Τρισέ.

Η αναμέτρηση επρόκειτο να γίνει στο γεύμα προ της χθεσινής συνεδρίασης της ΕΚΤ, αλλά φαίνεται ότι δε συνέβη ποτέ και ο κ. Ντράγκι χαρακτήρισε το γεύμα επιτυχές. «Ήταν μια πλούσια και ενδιαφέρουσα συζήτηση και πολύ φιλική. Πάντως δεν τέθηκε κανένα θέμα για τις διοικητικές μου μεθόδους, εξ όσων γνωρίζω».

Οι ρυθμιστές εμφανίστηκαν εκνευρισμένοι με την τακτική του να παραθέτει σχόλια χωρίς να τους ενημερώσει νωρίτερα, παρ' όλα αυτά ο κεντρικός τραπεζίτης διασκέδασε το ζήτημα, δηλώνοντας ότι «είναι αρκετά ομαλό να υπάρχουν διαφωνίες για διάφορα πράγματα».

Ο Γιοργκ Κρέιμερ της Commerzbank δήλωσε ότι η επίδειξη ενότητας για τον στόχο του ισολογισμού έδειξε ότι ο κ. Ντράγκι «είναι το αφεντικό».

Άλλοι πάλι θεωρούν ότι θα ακολουθήσουν δύσκολες ημέρες. «Ο Ντράγκι χωρίς αμφιβολία κέρδισε τη μάχη για τον στόχο του ισολογισμού, αλλά δεν ξέρουμε αν θα κερδίσει τον πόλεμο», σχολίασε ο Ρίτσαρντ Μπάργουελ της Royal Bank of Scotland. «Δεν νομίζω ότι τα γεράκια θα παραδοθούν εύκολα όσον αφορά τις αγορές κρατικών ενεργητικών», πρόσθεσε.

Η ΕΚΤ άρχισε να αγοράζει ενεργητικά ιδιωτικού τομέα στα τέλη Οκτωβρίου κι έχει αγοράσει καλυμμένα ομόλογα 4,8 δισ. ευρώ. Ανακοίνωσε επίσης ότι τέσσερις διαχειριστές ιδιωτικών ενεργητικών θα αρχίσουν τις αγορές ABS εκ μέρους της μέσα στον Νοέμβριο.

Ο κ. Ντράγκι άφησε χθες να εννοηθεί ότι και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες θα μπορούν να αγοράζουν χρεόγραφα, κίνηση που θα ικανοποιήσει ορισμένους εθνικούς τραπεζίτες, όπως τον Γάλλο Κριστιάν Νουαγέ.

«Προσπαθούμε τώρα να δούμε ποιες κεντρικές τράπεζες θα είναι έτοιμες και μέσα σε πόσο χρονικό διάστημα, για να προσαρμόσουμε το πλαίσιο που υπάρχει σήμερα. Αν το υπάρχον μείγμα πολιτικής κριθεί ανεπαρκές ή επιδεινωθούν οι προοπτικές του πληθωρισμού, η ΕΚΤ θα δράσει. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν κίνδυνοι και ότι πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι», είπε ο κ. Ντράγκι.

© The Financial Times Limited 2014. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v