«Αγκαλιά» με την... βραδύτερη ανάπτυξη οι αναδυόμενες οικονομίες

Όπως όλα δείχνουν, η επιβραδυνόμενη ανάπτυξη γίνεται μόνιμη παράμετρος στην πιο δυναμική ομάδα οικονομιών του πλανήτη. Στην ανατολική Ευρώπη τα χειρότερα. Ποιοι αισιόδοξοι θεωρούν «κυκλική» την επιβράδυνση.

  • των James Kynge (Λονδίνο), Chris Giles (Ουάσιγκτον)
«Αγκαλιά» με την... βραδύτερη ανάπτυξη οι αναδυόμενες οικονομίες

Η ανάπτυξη στις αναδυόμενες αγορές επιβραδύνεται και διαμορφώνεται στα χαμηλότερα επίπεδα από τότε που ξέσπασε η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση, καθώς ξεθυμαίνει ο δυναμισμός στην Κίνα, η ανάπτυξη στην ανατολική Ευρώπη γίνεται σποραδική και η Λατινική Αμερική επιβραδύνεται.

Οι ενδείξεις πως οι αναδυόμενες οικονομίες εισέρχονται σε μια νέα εποχή βραδύτερης ανάπτυξης, θα τροφοδοτήσουν τους φόβους για τις παγκόσμιες προοπτικές, καθως οι δυτικές χώρες εξακολουθούν να προβληματίζονται, η τιμή του πετρελαίου διολισθαίνει σε χαμηλό 4 ετών και η ανάπτυξη στην «λοκομοτίβα» γερμανική οικονομία αποκλιμακώνεται.

Τα δεδομένα από 19 μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες που συγκέντρωσε η εταιρία ερευνών Capital Economics δείχνουν ότι η βιομηχανική παραγωγή τον Αύγουστο και η καταναλωτική δαπάνη στο β΄ τρίμηνο, διολίσθησαν στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2009. Η αύξηση των εξαγωγών επίσης βούλιαξε τον Αύγουστο.

Οι τάσεις αυτές συμβάλουν στην αίσθηση ότι η βραδύτερη ανάπτυξη καθίσταται μόνιμη παράμετρος στην πιο δυναμική ομάδα οικονομιών του πλανήτη. «Αυτό είναι πλέον το «κανονικό.» Για την υπόλοιπη δεκαετία, θα είναι το νέο στάνταρ. Καλύτερα δεν γίνεται,» σχολιάζει ο Neil Shearing της Capital Economics.

Μιλώντας στην ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ την περασμένη εβδομάδα, ο κορυφαίος οικονομολόγος του διεθνούς οργανισμού Olivier Blanchard, δήλωσε ότι δεν προβλέπεται να επέλθει κάποια μεγάλη αλλαγή στις αναδυόμενες οικονομίες, μεσοπρόθεσμα.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ Christine Lagarde, δήλωσε ότι «σαφώς υπάρχει μεγάλη επιβράδυνση σε χώρες όπως η Βραζιλία και η Ρωσία» και τονισε ότι η λήξη της «ποσοτικής χαλάρωσης» θα προκαλέσει κύματα από σοκ στις αναδυόμενες οικονομίες.

Ο George Magnus, ανώτατος σύμβουλος στην UBS, σχολίασε: "Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι η εξαιρετική επιβράδυνση στην ανάπτυξη των αναδυόμενων αγορών μεταξύ 2006 και 2012, έχει λήξει.»

Αν και δεν έχουν ακόμη εκδοθεί οι επίσημες εκτιμήσεις για το ΑΕΠ γ΄ τριμήνου, οι ενδείξεις είναι δυσοίωνες. Η ετήσια ανάπτυξη του κινεζικου ΑΕΠ προβλέπεται να βουλιάξει στο 6,8% σε σύγκριση με 7,5% στο β΄ τρίμηνο σύμφωνα με την Now-Casting Economics.

Η Βραζιλία αναμένεται να ανακοινώσει ανάπτυξη ΑΕΠ 0,3% φέτος σε σύγκριση με 2,5% το 2013.

Σύμφωνα με το προγνωστικό μοντέλο της Capital Economics, οι συνολικά οι αναδυόμενες οικονομίες εμφάνισαν ανάπτυξη 4,3% τον Ιούλιο από 4,5% τον Ιούνιο και τον Αύγουστο η πτώση συνεχίστηκε.

Η πιο ταχεία επιβράδυνση εκδηλώνεται στην ανατολική Ευρώπη, όπου η γερμανική επιβράδυνση έχει προβληματίσει τις εταιρίες οι οποίες σχηματίζουν την βιομηχανική αλυσίδα προσφοράς της.

Στην Λατινική Αμερική η βιομηχανική παραγωγή συρρικνώθηκε τον Αύγουστο, λόγω της μείωσης της ζήτησης για εμπορεύματα από την Κίνα καθώς και της επιβράδυνσης στην εγχώρια καταναλωτική δαπάνη λόγω υψηλού πληθωρισμού.

Η αναδυόμενη Ασία παραμένει η πιο ανθεκτική περιφέρεια, με αύξηση βιομηχανικής παραγωγής 5% τον Αύγουστο σε σύγκριση με 2% στον μέσο όρο των αναδυόμενων οικονομιών, σύμφωνα με την Capital Economics. Κι εδώ όμως, η ενέργεια αρχίζει να εκτονώνεται καθώς επιβραδύνεται η κινεζική οικονομία.

Ο Michael Power της Investec Asset Management, εκτιμά ότι «τα δύο φεγγάρια» που ευθύνονται για την τύχη των αναδυόμενων οικονομιών είναι η μείωση της ποσοτικής χαλάρωσης από την Federal Reserve και η επιβράδυνση της ζήτησης εμπορευμάτων από την Κίνα.

Θεωρεί πάντως ότι η επιβράδυνση έχει «κυκλική φύση.» Εκτιμά ότι η δημογραφική πρόοδος, η ανάπτυξη υποδομών και η ανάδειξη της αστικής μεσαίας τάξης, εντέλει θα υπερκεράσουν αυτή την αδυναμία.

© The Financial Times Limited 2014. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v