Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η διάσωση της Banco Espírito έφερε βουτιά στα junior ομόλογα

Ο διαμελισμός της BES, που προστατεύει φορολογούμενους και senior πιστωτές, αλλά αφήνει σε μετόχους και junior ομολογιούχους τα "τοξικά" ενεργητικά, θεωρείται μοντέλο της σκληρότερης στάσης που κρατά πλέον η Ευρώπη στις διασώσεις.

  • Του Peter Wise (Λισαβόνα)
Η διάσωση της Banco Espírito έφερε βουτιά στα junior ομόλογα

Τα junior ομόλογα της Banco Espírito Santo διολίσθησαν κατακόρυφα μετά την ανακοίνωση του πακέτου διάσωσης 4,9 δισ. ευρώ για την προβληματική πορτογαλική τράπεζα, το οποίο προστατεύει τους φορολογούμενους και τους senior πιστωτές, αλλά αφήνει στους μετόχους και στους junior ομολογιούχους μόνο τα τοξικά ενεργητικά.

Στις πρωινές συναλλαγές, τα ύψους 750 εκατ. ευρώ subordinated ομόλογα με κουπόνι 7,123%, διολίσθησαν 18,9 σεντς του ευρώ στα 16,9 σεντς με yield 44,7%. Καθώς όμως οι senior πιστωτές προστατεύονται, τα senior μη εξασφαλισμένα ομόλογα με κουπόνι 4%, εκτινάχθηκαν 9,6 σεντς στα 98,6 σεντς με yield 4,36%.

Τα κρατικά ομόλογα της Πορτογαλίας επίσης ενισχύθηκαν με την ανακοίνωση της διάσωσης, με το 10ετές yield να υποχωρεί οκτώ μονάδες βάσης στο 3,63% (τα yields κινούνται αντιστρόφως των τιμών). Ήταν η πρώτη πτώση σε τρεις ημέρες.

Ο Holger Schmieding, αναλυτής της Berenberg, αναφέρει ότι η διάσωση της BES, η οποία χωρίστηκε σε «καλή» και σε «κακή» τράπεζα, «δείχνει για μια ακόμη φορά ότι η συστημική κρίση της ευρωζώνης έχει λήξει. Μολονότι εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα λόγω της κρίσης, υπάρχει πλέον μια καλολαδωμένη μηχανή για την αντιμετώπισή τους».

Η μετοχή της BES, που έχει βουλιάξει 89% μετά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 1,04 δισ. ευρώ τον Ιούνιο, θα παραμείνει σε αναστολή διαπραγμάτευσης για απροσδιόριστο διάστημα. Η «κακή τράπεζα», που θα κρατήσει το όνομα BES έχει τεθεί υπό τη διαχείριση της κεντρικής τράπεζας. Η επιτροπή κεφαλαιαγοράς έχει επίσης αναστείλει τις συναλλαγές στα χρεόγραφα που έχει εκδώσει η BES.

Η «καλή τράπεζα» που θα δημιουργηθεί από τα υγιή ενεργητικά της BES, θα αρχίσει να διαπραγματεύεται στο χρηματιστήριο μετά την πώλησή της, στους ερχόμενους μήνες, και την μετονομασία της από τους νέους ιδιοκτήτες.

Η διάσωση, που θα καταστρέψει μεγάλο τμήμα της αξίας των επενδύσεων που έχουν κάνει οι κάτοχοι μετοχών και subordinated ομολόγων, θεωρείται ως «μοντέλο» της σκληρότερης στάσης των ευρωπαϊκών ρυθμιστικών αρχών, που έχουν υποσχεθεί να προστατεύσουν τους φορολογούμενους από το κόστος διάσωσης προβληματικών τραπεζών.

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Πορτογαλίας, Carlos Costa, ανακοίνωσε ότι τα υγιή ενεργητικά της BES αγόρασε το μικρό ταμείο τραπεζικών διασώσεων της Πορτογαλίας, με την υποστήριξη των κεφαλαίων από την ΕΕ και το ΔΝΤ τα οποία «περίσσεψαν» από το πακέτο διάσωσης της χώρας. Συνολικά θα δοθούν 4,9 δισ. ευρώ σε φρέσκα κεφάλαια σε αυτή την «καλή τράπεζα» που εν συνεχεία θα διατεθεί προς πώληση. Εχει μετονομαστεί σε "Novo Banco", που σημαίνει νέα τράπεζα και θα περιλαμβάνει όλα τα υποκαταστήματα, τους εργαζόμενους, τις καταθέσεις και τα υγιή πιστωτικά χαρτοφυλάκια της BES.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχολιασε ότι το σχέδιο ευθυγραμμίζεται με τους κανόνες κρατικής βοήθειας της ΕΕ. Όλοι οι καταθέτες, τα senior ομόλογα και τα περισσότερα ενεργητικά θα μεταφερθούν στην Novo Banco, ενώ οι μέτοχοι και οι μη εξασφαλισμένοι πιστωτές θα παραμείνουν στην «κακή τράπεζα» η οποία θα εκκαθαριστεί.

«Οι μεγάλες αβεβαιότητες που κρέμονταν πάνω από την τράπεζα, επιτέλους απομακρύνθηκαν,» σχολίασε ο Vítor Bento, που διορίστηκε πρόσφατα CEO της BES και θα αναλάβει διευθύνων σύμβουλος της Novo Banco.

Το υπουργείο Οικονομικών προσδιόρισε ότι δεν θα υπάρξει κανένα κόστος για τους φορολογούμενους. Τα πλεονάζοντα κεφάλαια από τα δάνεια ΕΕ και ΔΝΤ τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την διάσωση, θα έπρεπε να αποπληρωθούν ανεξαρτήτως της χρήσης τους.

Οι μέτοχοι της Banco Espírito Santo θα αφεθούν στον έλεγχο της «κακής τράπεζας» στην οποία οι ρυθμιστές θα τοποθετήσουν όσα θεωρήσουν «τοξικά ενεργητικά». Πρόκειται κυρίως για ενεργητικά που σχετίζονται με την καταρρέουσα αυτοκρατορία του ομίλου Espírito Santo, του μεγαλύτερου μετόχου, καθώς και με την θυγατρική της τράπεζας στην Αγκόλα.

© The Financial Times Limited 2014. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v