Έρχεται ελληνικό ομόλογο - Το επιτόκιο έκπληξη

Ξένες επενδυτικές τράπεζες «ψήνονται» ήδη για το πρώτο μετά την κρίση ελληνικό κρατικό ομόλογο και η ώρα της έκδοσης είναι πολύ πιο κοντά απ' όσο αναμενόταν, σύμφωνα με τους F.T. Γιατί επιταχύνεται η «επιστροφή». Οι εκτιμήσεις έκπληξη για το επιτόκιο.

  • των Christopher Thompson και Robin Wigglesworth (Λονδίνο) και Kerin Hope (Αθήνα)
Έρχεται ελληνικό ομόλογο - Το επιτόκιο έκπληξη

Η ελληνική κυβέρνηση συνομιλεί με τουλάχιστον δύο ξένες επενδυτικές τράπεζες για την επιστροφή της στις αγορές κεφαλαίου νωρίτερα απ' όσο αναμενόταν, καθώς επιχειρεί να αξιοποιήσει την πτώση στο κόστος δανεισμού.

Η Morgan Stanley και η Citi περιλαμβάνονται στις τράπεζες που μετέχουν στις συνομιλίες για έκδοση 5ετούς ομολόγου 2-3 δισ. ευρώ πριν από το Πάσχα, και ίσως πολύ σύντομα μέσα στην επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με ανώνυμες πηγές. Θα είναι η πρώτη έκδοση κρατικού ομολόγου της Ελλάδας από το 2010, πριν από την κατάρρευσή της στην κρίση της ευρωζώνης.

Τα χαμηλά επιτόκια που προσφέρονται σε άλλες περιπτώσεις και η ελαφρά οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας έχουν ανοίξει την όρεξη των επενδυτών για έκδοση κρατικού ομολόγου, σύμφωνα με τον Peter Schaffrik της RBC Capital Markets.

«Σε ένα περιβάλλον όπου τα Bunds, τα gilts και τα Treasuries δίνουν αποδόσεις χαμηλότερες του προβλεπόμενου πληθωρισμού, πρέπει να βγεις έξω από το πιστωτικό φάσμα για να βρεις καλή απόδοση» δηλώνει. «Η Ισπανία και η Ιταλία δεν προσφέρουν πλέον τα υψηλά επιτόκια που έδιναν άλλοτε - οπότε οι επενδυτές έχουν πολύ λίγες εναλλακτικές λύσεις, και αυτό αποτελεί κομμάτι της ελληνικής υπόθεσης».

Χθες το κόστος δανεισμού της Ελλάδας στο 10ετές ομόλογο διολίσθησε σε χαμηλό 4 ετών, ελάχιστα επάνω από το 6%, βελτιώνοντας τις προοπτικές επιτυχούς επιστροφής στις αγορές ομολόγων.

Η έκδοση του δημοσίου θα ακολουθήσει την έκδοση της Πειραιώς, της μεγαλύτερης ελληνικής τράπεζας βάσει ενεργητικού, που τον περασμένο μήνα έληξε την 5ετή απουσία της από τις αγορές κεφαλαίου με ομολογιακή έκδοση 500 εκατ. ευρώ, που υπερκαλύφθηκε έξι φορές.

Ένας αναλυτής από το Λονδίνο, που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του, δήλωσε ότι περιμένει πως η Ελλάδα θα πληρώσει επιτόκιο 4,5% για το 5ετές ομόλογο, με δεδομένα τα επίπεδα όπου κινούνται τα κόστη δανεισμού άλλων περιφερειακών κρατών.

«Ένα spread 250 μονάδων βάσης ανάμεσα στην Ιταλία και την Ελλάδα είναι κατ' εμέ το απόλυτο μίνιμουμ. Δεδομένου ότι τα ιταλικά 5ετή ομόλογα βρίσκονται στο 2% περίπου, αυτό σημαίνει 4,5% για την Ελλάδα».

Εν τω μεταξύ, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης προχθές υπέγραψαν για την εκταμίευση της δόσης 8,3 δισ. ευρώ από τα κεφάλαια διάσωσης προς την Ελλάδα, λήγοντας μια αντιπαράθεση που για μία ακόμη φορά είχε προκαλέσει μεγάλη ένταση μεταξύ των Αθηνών και της τρόικας.

Τα χρήματα παρακρατούνταν από τον Σεπτέμβριο καθώς η τρόικα -ΕΚΤ, Κομισιόν και ΔΝΤ- επέμεναν στην επιβολή πρόσθετων οικονομικών μεταρρυθμίσεων στη χώρα.

Η επίτευξη συμφωνίας τόνωσε την ελληνική αγορά, ωθώντας το Χρηματιστήριο Αθηνών κοντά σε υψηλό 3ετίας και κατεβάζοντας το yield του 10ετούς ομολόγου (τα yields κινούνται αντίστροφα από τις τιμές) κατά 25 μονάδες βάσης στο 6,08%, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2010, πριν από το πρώτο ξέσπασμα της κρίσης στην ευρωζώνη.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε ότι πιστεύει πως η Ελλάδα θα μπορούσε να εκδώσει τριετή ή πενταετή ομόλογα στο α΄ εξάμηνο του έτους, και τόνισε ότι το μεγαλύτερο του αναμενόμενου πρωτογενές πλεόνασμα προϋπολογισμού θα βοηθήσει να καλυφθούν τα κενά.

Πάντως ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Jeroen Dijsselbloem, που προεδρεύει του Εurogroup, δήλωσε ότι το ζήτημα του εάν χρειάζεται νέο πρόγραμμα βοήθειας η χώρα θα επιλυθεί πριν από τη λήξη του έτους.

© The Financial Times Limited 2014. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v