Θρίαμβος για τις επενδύσεις ”αξίας”

Είναι επίσημο. Ο καλύτερος τρόπος για να βγάλει κανείς χρήματα το 2006 ήταν ο παραδοσιακός: Επενδύσεις σε φθηνές μετοχές. Χαρακτηρισμένη από επενδυτές που αναζητούν μετοχές με χαμηλά πολλαπλάσια Ρ/Ε ή υψηλές μερισματικές αποδόσεις, η σχολή ”αξίας” υπεραποδίδει της αγοράς επί... επτά συνεχόμενα έτη.

του John Authers

Είναι επίσημο. Ο καλύτερος τρόπος για να βγάλει κανείς χρήματα το 2006 ήταν ο παραδοσιακός: Επενδύσεις σε φθηνές μετοχές.

Οι επενδύσεις ”αξίας” (value investing), στρατηγική που πιστώνεται στον Αμερικανό ακαδημαϊκό Benjamin Graham, ο οποίος στη δεκαετία του ’30 εκμεταλλευόταν περιπτώσεις εταιριών που διαπραγματεύονταν χαμηλότερα από την αξία τους κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης, συνέχισε να υπεραποδίδει έναντι των πιο σύγχρονων στρατηγικών.

Χαρακτηρισμένη από επενδυτές που αναζητούν μετοχές με χαμηλά πολλαπλάσια Ρ/Ε ή υψηλές μερισματικές αποδόσεις, η σχολή ”αξίας” υπεραποδίδει της αγοράς επί επτά συνεχόμενα έτη.

Αυτό συνέβη σε ολόκληρο τον ανεπτυγμένο κόσμο και στις μετοχές όλων των κεφαλαιοποιήσεων και το 2006. Οι επενδύσεις ”αξίας” υπεραπέδωσαν έναντι των ”αναπτυξιακών” επενδύσεων, όπου οι επενδυτές τοποθετούνται σε μετοχές εταιριών που τα κέρδη τους αναπτύσσονται ταχύτατα.

Σύμφωνα με τη Morgan Stanley Capital International, ο παγκόσμιος δείκτης ”αξίας” ενισχύθηκε κατά 22,2% ενώ ο παγκόσμιος δείκτης ”ανάπτυξης” κατέγραψε κέρδη μόλις 13,8%. Η απόκλιση είναι ακόμη μεγαλύτερη, στις 10 ποσοστιαίες μονάδες, στις ΗΠΑ.

Ωστόσο, σύμφωνα με την MSCI, ο δείκτης επενδύσεων αξίας στις αναδυόμενες αγορές απέδωσε λιγότερο (κατά 28,5% έναντι 30,5%). Αυτό ήταν περισσότερο εμφανές στον δείκτη BRIC (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία και Κίνα), ο οποίος καλύπτει τις χώρες στις οποίες κατευθύνθηκε το μεγαλύτερο μερίδιο των επενδυτικών κεφαλαίων πέρυσι.

Στις BRIC, οι αναπτυξιακές επενδύσεις ξεπέρασαν τις επενδύσεις αξίας με 54,6% έναντι 50,8%. Εάν συμπεράνετε ότι οι επενδυτές στις αναδυόμενες αγορές τοποθετούνται αδιάκριτα ενώ τα κεφάλαια στις ανεπτυγμένες αγορές τοποθετούνται από κυνηγούς επενδυτικών ευκαιριών, δεν απέχετε πολύ από την αλήθεια.

Μετά τις υπερβολές στις αποτιμήσεις των αναπτυξιακών μετοχών το 1999 και στις αρχές του 2000, ήταν αναμενόμενο ότι το εν λόγω στιλ επενδύσεων θα θριάμβευε επί σειρά ετών, ώστε να επανέλθουν οι ισορροπίες στις αγορές.

Όμως πώς έχουν καταφέρει να υπεραποδίδουν για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα οι μετοχές αξίας; Όταν υπάρχουν αμφιβολίες για τους λόγους για τους οποίους συμβαίνει κάτι στην αγορά τα τελευταία χρόνια, είθισται να κατηγορούνται οι όμιλοι private equity.

Οι κλασικοί επενδυτές ”αξίας” αναζητούν καταλύτες για να απελευθερωθεί η ”κρυμμένη αξία”. Τα private equity funds χρησιμοποιούν μεθόδους αξίας για να βρουν εταιρίες που μπορούν να εξαγοραστούν φθηνά και με premium έναντι της τρέχουσας τιμής της μετοχής τους στην αγορά. Αυτά τα funds ήταν πιθανότατα ο καταλύτης που επέτρεψε στους επενδυτές ”αξίας” να θριαμβεύσουν.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v