Νέες δυνάμεις οδηγούν την ”έκρηξη” στα deals

Πριν από έξι χρόνια, η ”έκρηξη” των εξαγορών και συγχωνεύσεων τροφοδοτήθηκε από τα deals στους κλάδους της τεχνολογίας, των media και των τηλεπικοινωνιών. Αυτή τη φορά, η έξαρση των εξαγορών οδηγείται από την ανάπτυξη των αναδυόμενων αγορών, από την αύξηση των επενδύσεων στις υποδομές και από τις συμφωνίες των private equities.

των Lina Saigol στο Λονδίνο και James Politi στη Νέα Υόρκη



Πριν από έξι χρόνια, η ”έκρηξη” των εξαγορών και συγχωνεύσεων τροφοδοτήθηκε από τα deals στους κλάδους της τεχνολογίας, των media και των τηλεπικοινωνιών. Αυτή τη φορά, η έξαρση των εξαγορών οδηγείται από την ανάπτυξη των αναδυόμενων αγορών, από την αύξηση των επενδύσεων στις υποδομές και από τις συμφωνίες των private equities.

Αν και υπάρχουν πολλές ομοιότητες μεταξύ του τότε και του σήμερα, οι ”τροφοδότες” του κύκλου αυτού είναι πολύ διαφορετικοί.

Ιδιαίτερα σημαντική υπήρξε η αύξηση των εξαγορών και συγχωνεύσεων στις αναδυόμενες αγορές, που άγγιξαν τα 619,5 δισ. δολάρια, με 10.481 deals το 2006 –ποσοστό υψηλότερο κατά 49% έναντι του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με στοιχεία της Dealogic.

Η Κίνα αποτέλεσε τον μεγαλύτερο στόχο, με συμφωνίες ύψους 99,3 δισ. δολαρίων, αυξημένες κατά 61% έναντι του 2005. Ακολούθησε η Ρωσία με συμφωνίες ύψους 86,5 δισ. δολαρίων.

Ο Peter Tague, επικεφαλής του τμήματος ευρωπαϊκών εξαγορών και συγχωνεύσεων της Citigroup, εκτιμά ότι οι εταιρείες από τις αναδυόμενες αγορές θα συνεχίσουν να αυξάνουν την συμβολή τους στην κινητικότητα των deals την επόμενη χρονιά.

”Αρκετές καλά οργανωμένες, με μεγάλη κεφαλαιοποίηση, εταιρείες από αναδυόμενες αγορές έχουν ξεπεράσει τις τοπικές τους αγορές. Έχουν παγκόσμιες φιλοδοξίες, την σιγουριά και τα μέσα για να πραγματοποιήσουν μεγάλες εξαγορές στο εξωτερικό”, δηλώνει.

Οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι θα συνεχιστούν και τον επόμενο χρόνο οι συμφωνίες στον τομέα των υποδομών, που θα τροφοδοτηθούν από την αφθονία των στοιχείων ενεργητικού, των φθηνών επιτοκίων δανεισμού και την αναζήτηση των διαχειριστών επενδύσεων για σταθερές αποδόσεις.

”Υπάρχει ακόμα μεγάλη ζήτηση για τις υποδομές”, σύμφωνα με τον Tom Cooper, επικεφαλής του τμήματος ευρωπαϊκών εξαγορών και συγχωνεύσεων της UBS. ”Εν τούτοις, καθώς πολλές από τις πιο εμφανείς ευκαιρίες στην Ευρώπη έχουν ήδη αρπαχθεί, η προσοχή θα στραφεί στις ΗΠΑ όπου αναμένεται να υπάρξει σημαντική διάθεση περιουσιακών στοιχείων από δήμους αλλά και ιδιώτες”.

Όμως, η πιο εντυπωσιακή ίσως διαφορά μεταξύ του 2000 και του 2006, ήταν η αύξηση των deals που στηρίχθηκαν από ομίλους private equity.

Το μέσο μέγεθος των συμφωνιών αυτών είναι σήμερα στα 512 εκατ. δολάρια – αύξηση της τάξης του 80% από 284 εκατ. ευρώ το 2005.

Ορισμένες από τις μεγαλύτερες ”μοχλευμένες” εξαγορές έγιναν στις ΗΠΑ, όπου και αντιστοιχεί το 56% του παγκόσμιου όγκου συμφωνιών που έχουν στηριχθεί από οικονομικούς σπόνσορες. Η ύψους 33 δισ. δολαρίων της HCA από τις Kohlberg Kravis Roberts, Bain Capital και Merrill Lynch, αποτελεί την μεγαλύτερη τέτοια συμφωνία.

Οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι η τάση θα ενισχυθεί στην Ευρώπη το 2007. ”Τα χρήματα πίσω από τα private equities θα ”σπάσουν το φράγμα” στην Ευρώπη το 2007 και θα δούμε πολλές μεγάλες συμφωνίες δημοσίου με ιδιώτες”, σύμφωνα με τον επικεφαλής του τμήματος ευρωπαϊκών εξαγορών και συγχωνεύσεων της Deutsche Bank, Tony Burgess.

Το υψηλό επίπεδο ρευστότητας στις χρηματαγορές το 2006 πυροδότησε επίσης μια αύξηση στις συμφωνίες με μετρητά, που άγγιξαν το ρεκόρ των 2.860 δισ. δολαρίων και αντιστοιχούσαν στο 74% του συνολικού όγκου. Αυτό διαφέρει από την ”έκρηξη” των εξαγορών και συγχωνεύσεων του 2000, όπου πολλές εταιρείες προτίμησαν να χρησιμοποιήσουν τις μετοχές τους για την χρηματοδότηση των εξαγορών τους.

© The Financial Times Limited 2006. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v