Καλοί οι οιωνοί για τα IPO’s του 2007

Θετικό προοιωνίζεται το 2007 για τις δημόσιες εγγραφές εταιριών. Στην Ευρώπη το ποσό που συγκεντρώθηκε από δημόσιες εγγραφές φέτος ανήλθε σε 91 δισ. δολάρια, ενώ για τη χρονιά που έρχεται οι τραπεζίτες αναμένουν περισσότερες προσφορές από τους asset managers, περιλαμβανομένων των hedge funds και των private equities.

της Joanna Chung στη Νέα Υόρκη

Η Ευρώπη διατήρησε ένα σημαντικό κομμάτι της παγκόσμιας αγοράς των δημόσιων εγγραφών εταιριών φέτος, βοηθούμενη από την πληθώρα των εταιριών από αναδυόμενες αγορές που επέλεξαν να πραγματοποιήσουν τη δημόσια εγγραφή τους στο Λονδίνο.

Στην Ευρώπη το ποσό που συγκεντρώθηκε ανήλθε σε 91 δισ. δολάρια, αντιστοιχώντας στο 38% περίπου των κεφαλαίων που συγκεντρώθηκαν μέσω δημόσιων εγγραφών παγκοσμίως, ποσοστό ελαφρώς υψηλότερο έναντι του αντίστοιχου περυσινού το οποίο είναι συγχρόνως το δεύτερο υψηλότερο που έχει συγκεντρωθεί από το 2000, σύμφωνα με τα στοιχεία της Dealogic.

Σύμφωνα με τον Michale Lavelle, επικεφαλής του τμήματος ευρωπαϊκών χρηματαγορών της Citigroup, ”περίπου 40% - 50% της προσφοράς στην Ευρώπη προήλθε από τις αναδυόμενες αγορές. Υπάρχει ένα κύμα νέων εταιριών που θέλει να αυξήσει το κεφάλαιό του, ”σπάζοντας” νέα σύνορα”.

Ο ίδιος σημειώνει ότι η κινητικότητα αυτή ήρθε σε μια περίοδο κατά την οποία οι αυστηροί κανονισμοί στις ΗΠΑ ήδη καθιστούσαν τα χρηματιστήρια σε Λονδίνο και αλλού πιο ελκυστικά για ορισμένες ξένες εταιρίες. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Ernst & Young, τα ποσά των δημόσιων εγγραφών ξένων εταιριών στο Λονδίνο αυξήθηκαν κατά 69% στα 22 δισ. δολάρια φέτος, έναντι 13 δισ. δολαρίων το 2005 και μόλις 2 δισ. δολαρίων το 2004.

Κατά τη διάρκεια του έτους 20 δημόσιες εγγραφές στην Ευρώπη συγκέντρωσαν ποσό άνω του 1 δισ. δολαρίων η καθεμία, με πρώτη αυτή της Rosneft (10,7 δισ. δολάρια σε Λονδίνο και Μόσχα) και της Standard Life (4,4 δισ. δολάρια). Αξιοσημείωτο είναι ότι και οι δύο αυτές εγγραφές τιμολογήθηκαν τον Ιούλιο, σε μία περίοδο κατά την οποία οι αγορές μόλις είχαν αρχίσει να ανακάμπτουν από τις ”αναταράξεις” του Μαΐου και του Ιουνίου, που ”χάλασαν” τα σχέδια 16 εταιριών για δημόσια εγγραφή, σύμφωνα με την Dealogic.

Το κλίμα για το 2007 είναι αισιόδοξο. ”Είναι δύσκολο να δει κανείς τι θα μπορούσε να πάει ”στραβά”, πέραν των γεωπολιτικών αναταράξεων”, δηλώνει ο Rupert Hume-Kendall, επικεφαλής του τμήματος χρηματαγορών της Merrill Lynch, προσθέτοντας ότι οι αποτιμήσεις είναι διατηρήσιμες.

Ο Jan de Ruiter της ABN Amro εκτιμά ότι ”υπάρχουν ακόμα πολλά λεφτά στις χρηματοοικονομικές αγορές και ισχυρή εμπιστοσύνη στο οικονομικό σύστημα. Ο κόσμος έχει όρεξη για ρίσκο και ψάχνει για στοιχεία υψηλών αποδόσεων”.

Για την χρονιά που έρχεται οι τραπεζίτες αναμένουν περισσότερες προσφορές από τους asset managers, περιλαμβανομένων των hedge funds και των private equities. ”Όλες αυτές οι συμφωνίες των private equities γίνονται όλο και μεγαλύτερες και η εξαγορά του σήμερα είναι η δημόσια εγγραφή του αύριο”, σημειώνει ο Luis Vaz-Pinto της JPMorgan.

Ο David Wilkinson της Ernst & Young υποστηρίζει ότι το γεγονός ότι ορισμένες εταιρίες έχουν προετοιμάσει δημόσια εγγραφή χωρίς να είναι εγγεγραμμένες αποτελεί καλό οιωνό για το 2007.

Οι τραπεζίτες αναμένουν ένα ακόμα κύμα εγγραφών εταιριών από τις αναδυόμενες αγορές. Η Alfa Bank υπολογίζει ότι από τη Ρωσία μόνο η συνολική αξία των σχεδιαζόμενων δημόσιων εγγραφών το 2007 είναι γύρω στα 30 δισ. δολάρια, έναντι 17,5 δισ. δολαρίων φέτος.

Ο Mark Martin της ING δηλώνει ότι οι επενδυτές απαιτούν περισσότερες εγγραφές στα τοπικά χρηματιστήρια, όπως και στα διεθνή χρηματιστήρια.

Ωστόσο, υπάρχουν ενδεχόμενα ρίσκα. Σύμφωνα με τον Paul Raphael της Credit Suisse η ”ουρά αναμονής” είναι πολύ μεγάλη και υπάρχει το ερώτημα εάν θα μπορέσει να απορροφηθεί από την αγορά.

© The Financial Times Limited 2006. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v