Ανασκόπηση 2006: Επενδυτές και κύμα ρευστότητας

Ένα κύμα παγκόσμιας ρευστότητας βοήθησε τις διεθνείς αγορές να κινηθούν υψηλότερα το 2006, με κέρδη για τις μετοχές, τα ομόλογα, τα εμπορεύματα και τα ακίνητα. Οι επενδυτές θα μπορούσαν να είχαν κάνει κακές επιλογές. Ωστόσο, οι ευνοϊκές συνθήκες βοήθησαν τις περισσότερες επενδυτικές κατηγορίες να ενισχυθούν.

των Christopher Brown-Humes και Paul J Davies

Ένα κύμα παγκόσμιας ρευστότητας βοήθησε τις διεθνείς αγορές να κινηθούν υψηλότερα το 2006, με κέρδη για τις μετοχές, τα ομόλογα, τα εμπορεύματα και τα ακίνητα.

Οι αμερικανικές και ευρωπαϊκές αγορές είχαν διψήφιες αποδόσεις και οι αναδυόμενες αγορές σημείωσαν ακόμα καλύτερες επιδόσεις. Οι κινεζικές μετοχές εκτινάχθηκαν, όπως επίσης οι τιμές του ψευδάργυρου, του νικελίου και του ταϊλανδέζικου νομίσματος.

Οι επενδυτές θα μπορούσαν να είχαν κάνει κακές επιλογές (οι τουρκικές και οι ισραηλινές μετοχές, το ιαπωνικό γεν, το φυσικό αέριο ΗΠΑ και Βρετανίας μεταξύ αυτών). Ωστόσο, οι γενικά θετικές συνθήκες βοήθησαν τις περισσότερες επενδυτικές κατηγορίες να ενισχυθούν.

Η ρευστότητα ήταν άφθονη παρά το γεγονός ότι οι ηγετικές κεντρικές τράπεζες του κόσμου έσφιγγαν τα ”λουριά”. Η Fed συνέχισε να αυξάνει τα αμερικανικά επιτόκια, πριν τα κρατήσει στο 5,25% τον Αύγουστο. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τα αύξησε τέσσερις φορές και ακόμα και η Ιαπωνία σταμάτησε την πολιτική των μηδενικών επιτοκίων που είχε επικρατήσει κατά τα χρόνια του αποπληθωρισμού.

Μαζί με τη ρευστότητα ήρθε μια αξιοσημείωτη πτώση της αστάθειας. Στις αμερικανικές χρηματαγορές ο δείκτης Vix του Chicago Board Option Exchange –επονομαζόμενος και ”μετρητής φόβου” της Wall Steet- υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 ετών αυτό τον μήνα, και παρά λίγο να υποχωρήσει και κάτω του ναδίρ του Δεκεμβρίου 1993.

Η μεγαλύτερη διατάραξη αυτού του θετικού κλίματος ήρθε τον Μάιο και τον Ιούνιο, όταν οι παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές επλήγησαν από ισχυρές ρευστοποιήσεις, καθώς οι ανησυχίες σχετικά με τον πληθωρισμό ήρθαν στο προσκήνιο κι έτσι επέστρεψε η απροθυμία για ρίσκο.

Ωστόσο, η διατάραξη αυτή αποδείχθηκε πως ήταν διόρθωση, όχι αλλαγή από αγορά ”ταύρων” σε αγορά ”αρκούδων”. Όταν η Fed σταμάτησε να αυξάνει τα επιτόκια και μετά την υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου και των γεωπολιτικών ανησυχιών, οι αγορές επιδόθηκαν και πάλι σε ράλι ανόδου.

Οι χρηματιστηριακές αγορές απέδωσαν θετικά χάρη στην εύρωστη παγκόσμια οικονομία, την ανάπτυξη των εταιρικών κερδών και την ”έκρηξη” στις εξαγορές και συγχωνεύσεις. Ο τομέας των εξαγορών και συγχωνεύσεων χρηματοδοτήθηκε από τις εξαιρετικά καλές συνθήκες στην αγορά ομολόγων, κάτι που κατέστησε φθηνό το κόστος του δανεισμού.

Η προσοχή των αγορών προς το τέλος του χρόνου στράφηκε στο αν η αμερικανική οικονομία θα ”προσγειωθεί” ομαλά το 2007. Υπήρξαν εμφανή σημάδια επιδείνωσης της αγοράς κατοικιών και μια περιορισμένη πτώση στη μεταποίηση, ωστόσο η αγορά στοιχημάτιζε ότι δεν θα υπάρξει ύφεση της αμερικανικής οικονομίας του χρόνου.

Πράγματι, ήταν χρονιά κατά την οποία η αγορά αποτίναξε τις περισσότερες άσχημες ειδήσεις. Οι αντιδράσεις ήταν ελάχιστες όταν η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε την πρώτη δοκιμή πυρηνικών όπλων ή όταν η Amaranth Capital ανακοίνωσε απώλειες 6 δισ. δολαρίων, λόγω του αποτυχημένου ”στοιχήματός” της στα futures φυσικού αερίου.

Ερώτημα, καθώς η χρονιά πλησιάζει στο τέλος της, ήταν εάν οι αγορές βιώνουν για μία ακόμη φορά περίοδο παράλογων υπερβολών. Σίγουρα υπάρχουν σημάδια ικανοποίησης – ωστόσο υπάρχουν ακόμα πολλοί αναλυτές που προβλέπουν μία ακόμα καλή χρονιά για τους επενδυτές το 2007.

Αγορές μετοχών:

Τον Σεπτέμβριο ο Dow Jones Industrial Average ”χτύπησε” νέο ρεκόρ, κλείνοντας πάνω από τις 11.722,98 μονάδες, για πρώτη φορά από τις 14 Ιανουαρίου του 2000. Όδευε προς αύξηση περίπου 15,5% στο σύνολο του έτους. Ο δείκτης S&P 500 ενισχυόταν περίπου 13,5%.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο δείκτης FTSE Eurofirst 300 ενισχύθηκε 15,8% και άγγιξε αυτόν τον μήνα το υψηλότερο επίπεδο πεντέμισι ετών, ενώ ο δείκτης FTSE 100 αυξήθηκε 10%. Ο Nikkei 225 στο Τόκιο δεν τα πήγε τόσο καλά, καθώς σημείωσε άνοδο μόλις 6%.

Οι αναδυόμενες αγορές απόλαυσαν την τέταρτη συνεχόμενη χρονιά κερδών, ύστερα από άλλη μία εισροών-ρεκόρ από ξένους επενδυτές. Οι κινέζικες μετοχές -που υποαπέδιδαν για οκτώ χρόνια- κατάφεραν να ενισχυθούν. Ο δείκτης Shanghai Coposite υπερδιπλασιάστηκε.

Η κατάσταση ήταν ακόμα καλύτερη στο Καράκας, όπου ο γενικός δείκτης ενισχύθηκε 135%.

Αγορές ομολόγων:

Αυτήν τη χρονιά υποτίθεται ότι θα ”γυρνούσε” ο κύκλος. Ωστόσο, παρά την αυξημένη δραστηριότητα στις εξαγορές και συγχωνεύσεις, ο αυξημένος δανεισμός από εταιρίες και οι αυξημένοι φόβοι για την πορεία της οικονομίας και τον πληθωρισμό, την οδηγούν σε κλείσιμο με τα spreads σε χαμηλά επίπεδα-ρεκόρ.

Ο λόγος; Η πλεονάζουσα ρευστότητα συνέχισε να κυνηγά τις αποδόσεις, με πολλούς επενδυτές να μετακινούνται σε ακόμα πιο ριψοκίνδυνες περιοχές καθώς οι εισπράξεις από το συνηθισμένο τους κυνήγι περιορίστηκαν. Στα Παράγωγα η ισχυρή ζήτηση για πιστωτική επέκταση μέσω δομημένων προϊόντων οδήγησε τα spreads σε credit default swaps σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα από πολλά από τα ομολογιακά προϊόντα στα οποία βασίζονται.

Εμπορεύματα:

Η άνοδος της αγοράς των εμπορευμάτων συνεχίστηκε για πέμπτη χρονιά. Οι τιμές του πετρελαίου άγγιξαν νέο επίπεδο-ρεκόρ στα 78,40 δολάρια το βαρέλι τον Ιούλιο, αλλά υποχώρησαν προς το τέλος του έτους. Ο χρυσός αναρριχήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 26 ετών, στα 730 δολάρια η ουγκιά στα μέσα Μαΐου.

Οι τιμές του χαλκού, του νικελίου, του μολύβδου, του ψευδάργυρου, άγγιξαν επίπεδα-ρεκόρ, ενώ ”υψηλά” κατέγραψαν και άλλα εμπορεύματα όπως η ζάχαρη, το σιτάρι, το καλαμπόκι και ο καφές.

Αγορές συναλλάγματος:

Σε μια γενικότερα ήρεμη χρονιά, το δολάριο έπεσε ξαφνικά τον Νοέμβριο, εν μέσω ανησυχιών ότι η στήριξη των αποδόσεων θα μπορούσε να πληγεί από τη μείωση στα αμερικανικά επιτόκια του χρόνου καθώς και λόγω της απόφασης κεντρικών τραπεζών να διαφοροποιήσουν τα αποθέματα συναλλάγματός τους.

Ωστόσο, το δολάριο αψήφησε τις προβλέψεις ότι ίσως διασπάσει το επίπεδο των 2 δολαρίων έναντι της στερλίνας, ή να καταγράψει νέο χαμηλό 1,36 δολαρίου έναντι του ευρώ. Το αδύναμο γεν ήταν το άλλο βασικό θέμα της χρονιάς καθώς οι αναμενόμενες αυξήσεις των ιαπωνικών επιτοκίων δεν υλοποιήθηκαν.

© The Financial Times Limited 2006. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v