Οι κεντρικές τράπεζες πιέζουν τις αγορές

Οι αυξήσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες συντηρούν τις πιέσεις στις κεφαλαιαγορές, με την αύξηση επιτοκίων από την Τράπεζα της Σουηδίας αλλά και τις δηλώσεις του κεντρικού τραπεζίτη της Ιαπωνίας να διατηρούν το κλίμα νευρικότητας. Το βασικό ερωτηματικό για τους επενδυτές είναι πότε και σε ποια επίπεδα θα ολοκληρωθεί ο τρέχων κύκλος σύσφιξης της παγκόσμιας νομισματικής πολιτικής.

του Philip Coggan

Οι κεντρικές τράπεζες συντηρούν τις πιέσεις στις κεφαλαιαγορές. Η σουηδική Riksbank είναι η τελευταία κεντρική τράπεζα που προχώρησε σε αύξηση επιτοκίων την Τρίτη (κατά 25 μονάδες βάσης στο 2,25%) ενώ ακόμη σημαντικότερη είναι η δήλωση του κυβερνήτη της Τράπεζας της Ιαπωνίας, Toshihiko Fukui, ότι ”οι αποφάσεις νομισματικής πολιτικής πρέπει να λαμβάνονται έγκαιρα”. Αυτό αναβίωσε τις ανησυχίες για αύξηση επιτοκίων στην Ιαπωνία εντός του καλοκαιριού.

Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι η πρόσφατη διόρθωση στις αγορές οφείλεται στην απομάκρυνση της φιλόξενης νομισματικής πολιτικής της Ιαπωνίας. Οι πρώτοι κλυδωνισμοί στις αναδυόμενες αγορές έλαβαν χώρα ακριβώς μετά την ανακοίνωση της Τράπεζας της Ιαπωνίας για αλλαγή στην πολιτική της.

”Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι μεγάλο μέρος των προβλημάτων στις αγορές σχετίζονται με τη λήξη της ποσοτικής χαλάρωσης της ιαπωνικής νομισματικής πολιτικής, κάτι που άλλαξε το τοπίο στα φθηνά και διαθέσιμα κεφάλαια για διασυνοριακές συναλλαγές που είχαν δημιουργήσει κερδοσκοπικές υπερβολές στις αναδυόμενες αγορές και τις πρώτες ύλες (εμπορεύματα και ενέργεια)”, επισημαίνει ο αναλυτής της Citigroup Tobias Levkovich.

Συχνά, όταν μια κεντρική τράπεζα κλείνει την ”κάνουλα” της ρευστότητας, οι επενδυτές στρέφονται σε άλλα νομίσματα για χρηματοδότηση. Όμως με αυξήσεις επιτοκίων στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Ασία, οι κερδοσκόποι αναγκάστηκαν να κλείσουν θέσεις. Οι επενδυτικές κατηγορίες που είχαν ενισχυθεί περισσότερο στους πρώτους μήνες του έτους ήταν αυτοί που δέχτηκαν και τις ισχυρότερες πιέσεις.

Το βασικό ερωτηματικό για τους επενδυτές είναι μέχρι πόσο θα αυξήσουν τα επιτόκια οι κεντρικές τράπεζες. Αυτό εξαρτάται από το πόσο ισχυρή είναι η παγκόσμια οικονομία και πόσο επίμονη θα είναι η πρόσφατη ενίσχυση του πληθωρισμού.

Ως εκ τούτου, κάθε ένα μακροοικονομικό στοιχείο εξετάζεται διεξοδικά, ακριβώς όπως οι Ρωμαίοι έψαχναν τα εντόσθια νεκρών πουλιών για οιωνούς.

Η χθεσινή αναπάντεχη αύξηση στις πωλήσεις νέων κατοικιών είναι ένα καλό παράδειγμα: θετική είδηση για αυτούς που ανησυχούν για επιβράδυνση αλλά απογοητευτική για αυτούς που πίστευαν ότι η επιβράδυνση στην αγορά ακινήτων θα ανάγκαζε τη Fed να σταματήσει τις αυξήσεις επιτοκίων. Στην παρούσα φάση, οι αγορές δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν εάν τα ισχυρά μακροοικονομικά δεδομένα είναι καλοί ή κακοί οιωνοί.

© The Financial Times Limited 2006. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v