Επιστρέφει η εμπιστοσύνη στις αγορές

Το επενδυτικό κλίμα φαίνεται να βελτιώνεται. Πριν από δυο εβδομάδες, μια δοκιμαστική εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρειο Κορέα θα προκαλούσε κλυδωνισμούς. Όμως οι χρηματιστηριακές αγορές αψήφησαν την είδηση τη Δευτέρα και ο χρυσός, ο υποτιθέμενος ”ασφαλής λιμένας” σε περιόδους έντονου γεωπολιτικού ρίσκου, υποχώρησε στην ημέρα.

του Philip Coggan

Το επενδυτικό κλίμα φαίνεται να βελτιώνεται. Πριν από δυο εβδομάδες, μια δοκιμαστική εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρειο Κορέα θα προκαλούσε κλυδωνισμούς. Όμως οι χρηματιστηριακές αγορές αψήφησαν την είδηση τη Δευτέρα και ο χρυσός, ο υποτιθέμενος ”ασφαλής λιμένας” σε περιόδους έντονου γεωπολιτικού ρίσκου, υποχώρησε στην ημέρα. Η μοναδική πραγματική ένδειξη ανησυχίας έλαβε χώρα στο γεν, το οποίο υποχώρησε κοντά σε ιστορικό χαμηλό έναντι του ευρώ.

Ίσως οι επενδυτές αισθάνονται καθησυχασμένοι από την πιο ειρηνική φρασεολογία και των δυο πλευρών στη διαμάχη για τις πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν. Οι ελπίδες για την επίτευξη συμφωνίας έχουν επιτρέψει στο πετρέλαιο να υποχωρήσει κάτω από τα 70 δολάρια το βαρέλι στις τελευταίες συνεδριάσεις.

Παρά τις πρόσφατες αυξήσεις στα στοιχεία δομικού πληθωρισμού στις ΗΠΑ, υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι οι επενδυτές ανησυχούν πλέον λιγότερο για την εικόνα του δείκτη τιμών.

Ο Chris Watling της Longview Economics επισημαίνει ότι τα επίπεδα του πληθωρισμού (υπολογισμένα με βάση της διαφοράς στις αποδόσεις μεταξύ των συμβατικών ομολόγων και των τίτλων που συνδέονται με τον πληθωρισμό) έχουν υποχωρήσει κατά 0,2% από το Μάιο.

Αυτό σημαίνει ότι η πρόσφατη ενίσχυση στις ομολογιακές αποδόσεις οφείλεται σε άνοδο στις πραγματικές αποδόσεις. Η άνοδος των πραγματικών αποδόσεων ίσως αντανακλά την ισχυρότερη ζήτηση για κεφάλαιο, καθώς οι επιχειρήσεις ξεκινούν νέες επενδύσεις ή προχωρούν σε εξαγορές.

Όμως, μια αύξηση στις πραγματικές αποδόσεις θα έπρεπε να είναι αρνητική είδηση για τις χρηματιστηριακές αγορές καθώς ενισχύει το κόστος κεφαλαίου και λειτουργεί ως ”φρένο” στην οικονομική ανάπτυξη. Όμως στην παρούσα φάση, οι επενδυτές μετοχών δείχνουν αισιόδοξοι στο ζήτημα, με τις χρηματιστηριακές αγορές να επωφελούνται και από εισροές καθώς οι επενδυτές απομακρύνονται από τα ομόλογα.

Ο Teun Draaisma της Morgan Stanley είναι ο τελευταίος σε μια σειρά αναλυτών που προσπαθούν να βρουν το ”βυθό” στις χρηματιστηριακές αγορές. Εκτιμά ότι το χαμηλό έτους στις ευρωπαϊκές αγορές σημειώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα και πλέον έχει θέση ”overweight” σε μετοχές και ”underweight” σε ρευστό.

Ο Draaisma επισημαίνει ότι οι αποτιμήσεις στην Ευρώπη είναι πλέον ελκυστικές, με το 61% των εταιριών να έχουν υψηλότερη μερισματική απόδοση από την πραγματική ομολογιακή απόδοση. Προσθέτει ότι το επενδυτικό κλίμα βρίσκεται πλέον σε υπερβολικά χαμηλά επίπεδα, μια κλασική ένδειξη για αγορές.

© The Financial Times Limited 2006. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v