Το σύνδρομο της ”Λευκής Βασίλισσας” στις αγορές

Στις κεφαλαιαγορές, υπάρχουν συγκλίνουσες εκτιμήσεις και υπάρχουν και οι πραγματικές προσδοκίες. Είναι σαφές ότι οι επενδυτές περίμεναν μια αύξηση του δομικού πληθωρισμού στις ΗΠΑ πλέον των προβλέψεων. Όμως, ποιά είναι πλέον η εικόνα για τις επικείμενες αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed και τελικά, τι συνιστά καλή είδηση για τις αγορές στην παρούσα συγκυρία;

του Philip Coggan

Στις κεφαλαιαγορές, υπάρχουν συγκλίνουσες εκτιμήσεις και υπάρχουν και οι πραγματικές προσδοκίες. Επιφανειακά, η χθεσινή ενίσχυση κατά 0,3% του δομικού πληθωρισμού στις ΗΠΑ θα έπρεπε να αποτελεί κακή είδηση καθώς φαίνεται να ”σφραγίζει” μια νέα αύξηση επιτοκίων στα τέλη του μήνα.

Όμως ενώ οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις έδιναν αύξηση 0,2% στο δομικό δείκτη, οι επενδυτές περίμεναν σαφώς μια ανοδική κίνηση κατά 0,3%. Οπότε όταν ήλθε, δεν αποτέλεσε και μεγάλη έκπληξη. Άλλωστε, σε κάθε περίπτωση η αύξηση επιτοκίων τον Ιούνιο ήταν δεδομένη.

Η πραγματική διαμάχη πλέον έγκειται στην πιθανότητα αύξησης επιτοκίων τον Αύγουστο, όπου σύμφωνα με τον Alan Ruskin, αναλυτή της RBS Greenwich Capital, η αγορά παραγώγων αποτιμά μια πιθανότητα 46% για νέα αύξηση επιτοκίων.

Η ηρεμία των χρηματιστηριακών αγορών στο άκουσμα των δεδομένων ενδέχεται απλώς να αντανακλά το ”σύνδρομο της Λευκής Βασίλισσας” η οποία τσιρίζει προκαταβολικά, προτού της τρυπήσουν το δάκτυλο.

Όμως ενδέχεται να αντανακλά και μια καχυποψία για την σύνθεση του μακροοικονομικού μεγέθους, με τα ενοίκια (μια θεωρητική μέτρηση) να εμφανίζουν αύξηση 0,6% το Μάιο, στην μεγαλύτερη μηνιαία ενίσχυση από το 1990.

Σε κάθε περίπτωση, η Capital Economics επισημαίνει ότι ακόμη και εάν αφαιρεθούν τα κόστη στέγασης, ο δομικός δείκτης έχει ενισχυθεί κατά 3,2% σε ετήσια βάση στο τελευταίο τρίμηνο.

Τώρα που ολοκληρώθηκαν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του μήνα, η προσοχή θα στραφεί στα δεδομένα για την ανάπτυξη. Η δυναμική της αγοράς νωρίτερα στο έτος βασιζόταν στο σενάριο ”Goldilocks” για ισχυρή ανάπτυξη με χαμηλό πληθωρισμό. Οι επενδυτές γνωρίζουν ότι η εικόνα του πληθωρισμού έχει ενισχυθεί και τα πρόσφατα δεδομένα για την οικονομική ανάπτυξη εμφανίζονται αδύναμα.

Το πρόβλημα έγκειται στην απόφαση του τι συνιστά καλή είδηση στην παρούσα φάση. Μήπως μια υγιής μέτρηση της οικονομικής ανάπτυξης θα δώσει απλώς περιθώριο στην Fed για να συνεχίσει τις αυξήσεις επιτοκίων;

Αντίστοιχα, μήπως μια αδύναμη μέτρηση δείξει ότι η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής ασκεί ήδη πιέσεις στην οικονομία, σε μια χρονική στιγμή που η Fed δείχνει αποφασισμένη να προχωρήσει τουλάχιστον σε μια ακόμη αύξηση επιτοκίων;

© The Financial Times Limited 2006. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v