ML: Αυξημένες θέσεις σε ρευστό από fund managers

Με τα χρηματιστήρια Τουρκίας και Ινδίας να έχουν υποχωρήσει ήδη 30% το Μάιο έναντι μονοψήφιας υποχώρησης για το βιομηχανικό δείκτη Dow Jones, η δημοσκόπηση της Merrill Lynch σε 166 διαχειριστές κεφαλαίων έδειξε ότι η αποχώρηση από τις αναδυόμενες αγορές και την Ιαπωνία προς τις αμερικανικές μετοχές αναμένεται να συνεχιστεί. Ωστόσο, δίνει τροφή και για αισιοδοξία.

του Robert Orr

Οι διαχειριστές κεφαλαίων στρέφονται σε ρευστό λόγω των κλυδωνισμών στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, σύμφωνα με την τελευταία μηνιαία επισκόπηση της Merrill Lynch.

Το ποσοστό των κεφαλαίων υπό διαχείριση των fund managers που διατηρείται σε ρευστό ενισχύθηκε από 4,1% στις αρχές Μαΐου σε 4,5% ένα μήνα μετά.

Ένα καθαρό 29% των διαχειριστών δήλωσαν ”overweight” σε ρευστό -σε ένα από τα υψηλότερα ποσοστά που έχουν καταγραφεί- έναντι 18% το Μάιο. ”Τα επίπεδα ρευστού έχουν εκτιναχθεί λόγω των κλυδωνισμών στις αγορές”, σχολιάζει ο David Bowers, αναλυτής της Merrill Lynch.

Με τα χρηματιστήρια Τουρκίας και Ινδίας να έχουν υποχωρήσει ήδη 30% το Μάιο έναντι μονοψήφιας υποχώρησης για το βιομηχανικό δείκτη Dow Jones, η δημοσκόπηση σε 166 διαχειριστές έδειξε ότι η αποχώρηση από τις αναδυόμενες αγορές και την Ιαπωνία προς τις αμερικανικές μετοχές αναμένεται να συνεχιστεί.

Ένα ποσοστό 28% των fund managers δηλώνει ότι θα αυξήσει την ποσόστωση των αμερικανικών μετοχών στο χαρτοφυλάκιό του εντός των επόμενων 12 μηνών, στο πλαίσιο μιας μετακίνησης σε ”ποιοτικές αμυντικές μετοχές”. Ένα 12% σχεδιάζει ανάλογη μείωση στην έκθεσή του στις αναδυόμενες αγορές.

”Η διάθεση ανάληψης επενδυτικού κινδύνου έχει μειωθεί δραματικά. Οι επενδυτές με θέσεις overweight σε μετοχές αναδυόμενων και ιαπωνικών αγορών θα νιώσουν τις πιέσεις”, δήλωσε ο κ. Bowers.

Οι ανησυχίες που στηρίζουν τους κλυδωνισμούς στις αγορές υπογραμμίστηκαν και στη δημοσκόπηση της Merrill Lynch, καθώς τα 3/4 των ανταποκριθέντων προβλέπουν ότι ο πληθωρισμός και τα επιτόκια θα είναι υψηλότερα σε 12 μήνες από τώρα.

Όπως σχολιάζει και ο κ. Bowers, ”έχουν ακουστεί πολλά για το τι έχει προκαλέσει τη διόρθωση. Η έρευνά μας οδηγεί σε σαφή συμπεράσματα. Το Μάιο, λίγο πριν προκύψουν τα προβλήματα στις αγορές, διαπιστώναμε ότι οι επενδυτές ανησυχούν για τις πληθωριστικές επιπτώσεις. Τώρα προχωρούν ένα βήμα παραπέρα, καθώς φοβούνται ότι οι κεντρικές τράπεζες ενδέχεται να επιβάλλουν μια περίοδο χαμηλής ανάπτυξης για να αντιμετωπίσουν την πληθωριστική απειλή”.

Ένα 49% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα σημειώσει επιβράδυνση εντός των επόμενων 12 μηνών έναντι ποσοστού 14% πριν από ένα μήνα.

Ωστόσο, υπάρχουν λόγοι αισιοδοξίας. Σχεδόν το 60% των διαχειριστών εκτιμά ότι είναι ”σχετικά απίθανο” ή ”ιδιαίτερα απίθανο” να έχουν υποχωρήσει περαιτέρω οι διεθνείς αγορές σε έξι μήνες από τώρα.

© The Financial Times Limited 2006. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v