Τα σενάρια για τις κινήσεις της Φινλανδίας

Η Φινλανδία δύσκολα θα υποχωρήσει. Ίσως να αποσυρθεί από το ελληνικό πακέτο στήριξης ή και πλήρως από το EFSF. Το προηγούμενο που δημιουργείται είναι επικίνδυνο. Δεν απειλεί μόνο την Ελλάδα αλλά και τη συνοχή στην ευρωζώνη.

  • Peter Spiegel
Τα σενάρια για τις κινήσεις της Φινλανδίας
Η συνεχιζόμενη διαμάχη ανάμεσα στη Φινλανδία και σε άλλα μέλη της ευρωζώνης ως προς την παράπλευρη συμφωνία του Ελσίνκι με την Αθήνα, στο πλαίσιο του νέου ελληνικού πακέτου των 109 δισ. ευρώ, αρχίζει να ανησυχεί τους αναλυτές.

Για όσους δεν γνωρίζουν τι έχει συμβεί, η Φινλανδία επέμεινε να πάρει εγγυήσεις από την Ελλάδα που θα εξασφαλίζουν το δικό της μερίδιο από το νέο πακέτο στήριξης. Την προηγούμενη εβδομάδα, προχώρησε σε σύναψη συμφωνίας με την Ελλάδα που φέρει την Αθήνα να δεσμεύει περίπου 500 εκατ. ευρώ σε φινλανδικό λογαριασμό. Το αποτέλεσμα ήταν να αρχίσουν οι διαμαρτυρίες από άλλες χώρες, οι οποίες βροντοφωνάζουν ότι υπάρχει ειδική μεταχείριση της Φινλανδίας. Την Παρασκευή αναμένεται να πραγματοποιηθεί νέα τηλεδιάσκεψη για το θέμα μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Όπως αναφέραμε την προηγούμενη εβδομάδα, ο πιστοληπτικός οίκος αξιολόγησης Moody’s έχει ήδη εκφράσει τις ανησυχίες του, δηλώνοντας πως η συμφωνία με τη Φινλανδία ενδέχεται να επιφέρει καθυστερήσεις στο ελληνικό πρόγραμμα στήριξης και εκφράζει επίσης αμφιβολίες για το κατά πόσον όλα τα μέλη της ευρωζώνης θα συμμετάσχουν σε μελλοντικά πακέτα στήριξης. Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν και άλλοι παρατηρητές της αγοράς.

Ο κ. Mujtaba Rahman, αναλυτής για ευρωπαϊκά θέματα του Eurasia Group, με έδρα στη Νέα Υόρκη, παραθέτει τρία σενάρια και καταλήγει στο ότι ο πιο πιθανός δρόμος είναι να βγει τελείως η Φινλανδία από το πακέτο στήριξης, γεγονός που θα δημιουργήσει ένα αρκετά επικίνδυνο προηγούμενο.

Ο κ. Rahman δεν πιστεύει πως η χώρα θα υποχωρήσει στα αιτήματά της, κυρίως λόγω του πολιτικού κόστους για τον πρωθυπουργό κ. Jyrki Katainen. Εξίσου απίθανο, όμως, είναι να συναφθούν παρόμοιες συμφωνίες και με άλλα μέλη της ευρωζώνης, γιατί έτσι θα ανοίξει ο δρόμος και για άλλους, ίσως την Ισπανία και την Ιταλία. Ακόμη και το ΔΝΤ θα μπορούσε να ζητήσει collateral...

Κατά την εκτίμησή του, συνεπώς, μένει η αναπόφευκτη αποχώρηση της Φινλανδίας από τη συμφωνία για το ελληνικό πακέτο στήριξης ή συνολικά από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας των 440 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, ο κ. Rahman αναφέρει: "Ο πιο πιθανός δρόμος σε αυτό το στάδιο είναι να μη συμμετάσχει η Φινλανδία στο δεύτερο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα ή -σε πιο ακραία περίπτωση- να απέχει πλήρως από τον μηχανισμό στήριξης της ευρωζώνης. Πράγματι, η πρώτη επιλογή επιτρέπεται από το νομικό πλαίσιο του μηχανισμού στήριξης. Στην περίπτωση, όμως, όπου η Φινλανδία αποφασίσει να αποχωρήσει πλήρως από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας, τότε είτε το κενό που αφήνουν οι φινλανδικές εγγυήσεις χρηματοδότησης (13,9 δισ. ευρώ από τα 440 δισ. ευρώ του EFSF) θα καλυφθεί από άλλα κράτη-μέλη είτε θα οδηγηθούμε σε μείωση των διαθέσιμων κεφαλαίων του EFSF. Και οι δύο επιλογές θα οδηγήσουν σε επικίνδυνο προηγούμενο, καθώς οι χώρες που αντιμετωπίζουν εσωτερικές αντιδράσεις θα ακολουθήσουν τον δρόμο της Φινλανδίας, γεγονός που θα υπονομεύσει περισσότερο την εμπιστοσύνη στην ικανότητα των ηγετών της ευρωζώνης να αντιμετωπίσουν την κρίση".
 

Εξίσου απαισιόδοξες είναι και οι προβλέψεις που κοινοποίησε την προηγούμενη εβδομάδα η Barclays Capital, η οποία δήλωσε ότι η τρέχουσα διαμάχη δημιουργεί σημαντικό κίνδυνο γιατί πιθανότατα θα οδηγήσει σε αναβολή του ελληνικού πακέτου στήριξης - που περιλαμβάνει το πολύκροτο σχήμα ανταλλαγών ομολόγων και rollover, με το οποίο οι ηγέτες της ευρωζώνης ελπίζουν ότι θα αναβάλουν ληξιπρόθεσμες οφειλές της Ελλάδας ύψους 54 δισ. ευρώ. 

Η Barclays Capital, μάλιστα, αναφέρει: "Κατά την εκτίμησή μας, η εμφανώς εντεινόμενη δυσαρέσκεια για τη φινλανδική συμφωνία υπογραμμίζει τους κινδύνους που ήδη υπάρχουν στο δεύτερο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα. Θα μπορούσαν να προκύψουν και άλλα προβλήματα από την ακόμη αβέβαιη φύση της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα, που ίσως τεθεί και ως προϋπόθεση από το ΔΝΤ για τη μελλοντική συμμετοχή του στη χρηματοδότηση του πακέτου. Επαναλαμβάνουμε ότι η επιμονή της Φινλανδίας για collateral περιπλέκει επικίνδυνα τη διαδικασία".

Λιγότερο απαισιόδοξες είναι οι εκτιμήσεις της Capital Economics, η οποία τονίζει ότι βραχυπρόθεσμα, για το φθινόπωρο τουλάχιστον, η χρηματοδότηση της Ελλάδας έχει εξασφαλιστεί μέσω του πακέτου των 110 δισ. ευρώ που είχε συμφωνηθεί τον προηγούμενο Μάιο. Και η Capital Economics, ωστόσο, ανησυχεί ότι η συνολική συμφωνία μπορεί να τεθεί εκ νέου επί τάπητος, καθώς τα σχέδια για το swap και το rollover ομολόγων δεν προχωρούν καλά γιατί οι επενδυτές δεν ανταποκρίνονται σύμφωνα με τις προσδοκίες. 

Η Capital Economics σημειώνει: "Αυτή η τελευταία εξέλιξη αναπόφευκτα θα προκαλέσει ανησυχίες για αποτυχία του δεύτερου πακέτου στήριξης πριν ακόμη ξεκινήσει. Ήδη, άλλωστε, εντείνονται οι ανησυχίες για το εάν θα συμφωνήσουν οι ιδιώτες επενδυτές να ανταλλάξουν τα ομόλογά τους με νέους τίτλους, που είναι και σημείο-κλειδί του δεύτερου πακέτου στήριξης. Εάν υπάρξει μικρή συμμετοχή τους, τότε θα ζητηθεί να συμμετάσχουν και ιδιώτες που έχουν ελληνικά ομόλογα λήξεως μετά το 2020. Εάν ορισμένες κυβερνήσεις του αποκαλούμενου ευρωπαϊκού πυρήνα κρίνουν ότι η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα είναι περιορισμένη, τότε μπορεί να ζητήσουν νέες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στο πακέτο στήριξης".
© The Financial Times Limited 2011. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v