Διαφωνίες ΕΕ-ΗΠΑ στη ρύθμιση των hedge funds

Κορυφαίοι αξιωματούχοι της Ε.Ε. αντεπιτέθηκαν στις επικρίσεις του κ. Geithner για τα hedge funds. Ο ίδιος κατηγορεί τις Βρυξέλλες ότι προωθούν ρυθμίσεις οι οποίες θα λειτουργήσουν προστατευτικά.

  • Nikki Tait (Βρυξέλλες)
Διαφωνίες ΕΕ-ΗΠΑ στη ρύθμιση των hedge funds
Κορυφαίοι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντεπιτέθηκαν στις επικρίσεις του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, κ. Tim Geithner, ο οποίος κατηγόρησε τις Βρυξέλλες ότι προωθούν ρυθμίσεις επόπτευσης των hedge funds και άλλων εναλλακτικών επενδυτικών κεφαλαίων, οι οποίες θα λειτουργήσουν προστατευτικά.

Εκπρόσωπος του κ. Michel Barnier, του νέου επιτρόπου εσωτερικών υποθέσεων της Ε.Ε., που είναι υπεύθυνος για την επόπτευση των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και προς τον οποίο ο κ. Geithner εξέφρασε τις ανησυχίες του, δήλωσε ότι η ευρωπαϊκή απόφαση δράσης επί των hedge funds ευθυγραμμίζεται με την απόφαση της G20 να ενισχύσει τη διαφάνεια στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Πρόσθεσε ότι ο νέος επίτροπος θέλει  "να συνεργαστεί στενά" με τις ΗΠΑ, για να διασφαλίσουν "γερά στάνταρ" στον κλάδο. Ο κ. Barnier πρόκειται να επισκεφθεί τις ΗΠΑ, αν και δεν έχει οριστεί τελική ημερομηνία.
 
Η διαμάχη προκύπτει σε μια ευαίσθητη περίοδο. Διπλωμάτες των 27 μελών της Ε.Ε. για άλλη μία φορά απέτυχαν να συμφωνήσουν σε ένα συμβιβαστικό πακέτο ρυθμίσεων των hedge funds και των private equity funds σε πανευρωπαϊκή βάση.

Η Βρετανία, μακράν το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό κέντρο hedge funds, ηγείται των αντιδράσεων στην οδηγία, για την οποία φοβάται ότι θα περιορίσει τις επιχειρήσεις των ταμείων με έδρα στο Λονδίνο.
 
Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, κ. Alistair Darling, συντάσσεται με τον κ. Geithner και αντιτίθεται στις προβλέψεις που απαιτούν από τα αμερικανικά hedge funds ή τα funds τα οποία λειτουργούν μέσω Λονδίνου αλλά φορολογούνται εκτός Ευρώπης να ζητούν έγκριση από όλους τους αρμόδιους ευρωπαϊκούς φορείς.

Στις χώρες που δεν υιοθετούν κάποιες προβλέψεις της προτεινόμενης νομοθεσίας πιστεύεται ότι περιλαμβάνονται η Ιρλανδία, η Τσεχία, η Μάλτα, η Σουηδία και η Αυστρία.

Ωστόσο, η Ισπανία, που έχει την κυλιόμενη προεδρία της Ε.Ε., εκτιμάται ότι επιθυμεί διακαώς να έχει έτοιμο το κείμενο για την προγραμματισμένη συνεδρίαση του Ecofin την επόμενη Τρίτη. Πολλές συνομιλίες και ενέργειες για το φιλτράρισμα του κειμένου προβλέπεται να γίνουν το σαββατοκύριακο.

Σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους, υπάρχουν κάποια ζητήματα που παραμένουν ακανθώδη.

Το σημαντικότερο είναι το ζήτημα της αποκαλούμενης "τρίτης χώρας", η πρόσβαση και οι όροι βάσει των οποίων θα γίνεται αυτή δυνατή, των διαχειριστών κεφαλαίων εναλλακτικών επενδύσεων (alternative investment fund managers -AIFM) που προέρχονται από χώρες εκτός της Ε.Ε. για να συναλλάσσονται με επαγγελματίες επενδυτές εντός της Κοινότητας.
 
Αυτό ήταν και το θέμα που έθεσε ο κ. Geithner και το οποίο φοβάται ότι θα προκαλέσει προστατευτισμό.
© The Financial Times Limited 2010. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v