Lex: Η ελληνική οικονομία ξεφτίζει

Η πιθανότητα να πέσει η κυβέρνηση εξαιτίας των πολύ σκληρών επεισοδίων καταδεικνύει πόσο εύθραυστη είναι η ελληνική πολιτική σκηνή. Αλλά και στην ελληνική οικονομία έχουν αναπτυχθεί πολύ βαθιές πληγές...

  • Lex
Lex: Η ελληνική οικονομία ξεφτίζει
Η Ελλάδα ευνοήθηκε εξαιρετικά με την ευρωπαϊκή ένταξη. Το κόστος δανεισμού υποχώρησε όταν εισήλθε στο ευρώ, η οικονομία κινήθηκε δυναμικά μπροστά και η Αθήνα απόλαυσε μεγάλες παροχές από τις Βρυξέλλες. Η πιθανότητα να πέσει η κυβέρνηση, με την πλειοψηφία τής μόλις μίας έδρας, εξαιτίας των χειρότερων οδομαχιών των τελευταίων δεκαετιών, καταδεικνύει το πόσο εύθραυστη είναι η εθνική πολιτική κατάσταση. Αλλά η ελληνική οικονομία έχει κι αυτή αναπτύξει βαθιές πληγές.

Όπως η Ισπανία ή η Ιρλανδία, έτσι και η Ελλάδα απόλαυσε πιστωτική άνθηση. Οι τιμές των σπιτιών αυξήθηκαν κατά μέσο όρο 10% ετησίως μεταξύ των ετών 2002 και 2006 - όχι τόσο πολύ όσο το 15% στη Βρετανία, αλλά οπωσδήποτε πολύ. Οι καταναλωτές φορτώθηκαν χρέη, όπως και οι επιχειρήσεις. Ο πληθωρισμός επίσης παρέμεινε επίμονα υψηλός, ροκανίζοντας σταθερά την ανταγωνιστικότητα. Κυρίως εξαιτίας αυτού το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών εξερράγη στο 14% του ΑΕΠ πέρυσι και κατέστη το μεγαλύτερο στην ευρωζώνη.

Ένα άλλο τρωτό σημείο είναι το χρέος της χώρας. Στο 94% του ΑΕΠ περίπου, είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στην ευρωζώνη, έπειτα από αυτό στην Ιταλία. Η σταθερή εισροή εκτός ισολογισμού στοιχείων στον κυβερνητικό προϋπολογισμό, όπως οι μη χρηματοδοτούμενες υποχρεώσεις κοινωνικής ασφάλισης, κατά κοινή ομολογία υποδεικνύουν ότι θα έπρεπε να είναι υψηλότερο.

Παράλληλα, τα επίμονα ελλείμματα δημιουργούν ζοφερά ερωτηματικά για τη δημοσιονομική βιωσιμότητα της Ελλάδας. Και η επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας δεν βοηθά. Η ζήτηση για ναυτιλία -που καταλαμβάνει το ένα τρίτο των ελληνικών εξαγωγών- έχει μειωθεί, όπως φαίνεται και στην πτώση 94% του δείκτη Baltic Dry από τον Ιούνιο.

Οι επενδυτές προεξόφλησαν ορισμένους από αυτούς τους κινδύνους πριν αρχίσουν οι συμπλοκές προ τεσσάρων ημερών. Αλλά τα spreads των ελληνικών ομολόγων έναντι των γερμανικών έχουν φτάσει στα ύψη φέτος. Το κόστος δανεισμού της Ελλάδας, όπως υπολογίζεται με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου, είναι σήμερα 200 μονάδες βάσης υψηλότερο απ’ όσο στις αρχές του έτους, παρά τη μείωση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατά 250 μονάδες βάσης.

Σε λίγες ανεπτυγμένες χώρες συμβαίνει κάτι τέτοιο. Φαίνεται ότι δεν έχει κατέβει μόνο η Ελλάδα σε γενική απεργία αλλά και οι επενδυτές...
© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v