Το Bitcoin έχει την προοπτική να φέρει την επανάσταση στην οικονομία μας με πολλούς απίστευτους τρόπους. Ισως, όμως, ήρθε η στιγμή να αναρωτηθούμε αν είμαστε έτοιμοι να αποδεχτούμε την αυγή της τεχνολογικής επανάστασης αν έρχεται μαζί με ένα τεράστιο αντίκτυπο στο περιβάλλον, σημειώνει η Tara Shirvani στο παραπάνω βίντεο.
Ποιος είναι ο λόγος; Το ότι μια από τις πλέον υποσχόμενες τεχνολογίες του 21ου αιώνα στηρίζεται στην πολύ ενεργοβόρα διαδικασία παραγωγής της «εξόρυξης».
Το 99% όλων των δραστηριοτήτων εξόρυξης Bitcoin τρέχει σε υπερυπολογιστές που λέγονται «μηχανές εξόρυξης» και οι οποίες είναι συνδεδεμένες με το δίκτυο του κρυπτονομίσματος. Ο μοναδικός σκοπός υπάρξής τους είναι να βεβαιώσουν την πηγή της συναλλαγής των Bitcoin λύνοντας μια σειρά πολύ περίπλοκων μαθηματικών εξισώσεων. Ενώ δεν είναι απαραίτητο να τρέξουν αυτές τις μαθηματικές εξισώσεις στο 100% για να πιστοποιηθεί η πηγή, έχει μετατραπεί σε έμπιστο σύστημα επαλήθευσης για το παγκόσμιο σύστημα κρυπτονομισμάτων, ώστε να εξασφαλιστεί ότι κανείς δεν αλλοιώνει το παγκόσμιο ιστορικό συναλλαγών.
Ετσι, κάθε φορά που ένας υπερυπολογιστής προσπαθεί να τρέξει αυτές τις μαθηματικές εξισώσεις, αυτός που έχει την μεγαλύτερη πιθανότητα να κερδίσει τις συναλλαγές θα ανταμειφθεί με ένα μικρό σετ Bitcoin. Οσο γρηγορότερος ο υπολογιστής, τόσο υψηλότερη η ισχύς επεξεργασίας και τόσο πιθανότερο να είσαι ο νικητής της εξόρυξης Bitcoin. Ετσι για να κερδίσουν όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα από τη διαδικασία αυτή, οι εξορύκτες θα προσπαθήσουν να στοιβάξουν υπερυπολογιστές, γεμίζοντας αποθήκες, βιομηχανικά πάρκα ή ακόμα και χωριά με τεράστια ισχύ επεξεργασίας.
Το πρόβλημα είναι ότι το οικοσύστημα του Bitcoin είναι πολύ απαιτητικό ενεργειακά και στηρίζεται σε τελευταίας τεχνολογίας συστήματα ψύξης και εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας. Αυτή η απαίτηση είναι τόσο μεγάλη που απορροφά σχεδόν το 0,21% της παγκόσμιας ζήτησης για ενέργεια. Μπορεί το νούμερο να φαίνεται μικρό, αλλά με την ίδια ποσότητα ενέργειας μπορείς να ηλεκτροδοτήσεις μια χώρα όπως η Ελβετία, ενώ μια και μόνο συναλλαγή Bitcoin καταναλώνει τόση ενέργεια όσο 18 νοικοκυριά στις ΗΠΑ σε μια ημέρα.
Η προμήθεια τόσο μεγάλης ποσότητας ενέργειας δεν μπορεί να γίνει παντού χωρίς να πληγούν τα περιθώρια κέρδους των «εξορυκτών». Χρειάζεται μια χώρα με χαλαρούς περιβαλλοντικούς κανόνες, μεγάλες ποσότητες ενέργειας και φθηνές τιμές ηλεκτρισμού. Για τους περισσότερους, μια χώρα έρχεται στο μυαλό, η Κίνα, η οποία φιλοξενεί τα ¾ των εξορύξεων Bitcoin στον κόσμο. Ωστόσο η χώρα στηρίζεται σε ένα από τα πλέον ρυπογόνα καύσιμα, τον άνθρακα.
Αν συνεχίσουμε με τον ίδιο ρυθμό αυτό που κάνουμε ως τώρα, αν συνεχίσουμε να αυξάνουμε τις διαδικασίες εξόρυξης Bitcoin, ίσως οδηγήσουμε τις θερμοκρασίες στον πλανήτη σε αύξηση δυο βαθμών κελσίου τις δυο επόμενες δεκαετίες, σημειώνεται στο βίντεο. Και αυτό τρομάζει. Μόλις φτάσουμε σε 1,5 βαθμούς υψηλότερη θερμοκρασία το παγκόσμιο οικοσύστημα θα βρεθεί αντιμέτωπο με καταστροφικές και μη αναστρέψιμες επιπτώσεις.