Το ρεκόρ εισροών στα funds ομολόγων και το κυνήγι ασφάλειας

H επανεμφάνιση των εμπορικών εντάσεων στρέφει τους επενδυτές στην ασφάλεια του σταθερού εισοδήματος. Πιο ελκυστικοί οι τίτλοι επενδυτικής βαθμίδας. Εκροές από τα ομόλογα των αναδυόμενων και το «junk» εταιρικό χρέος. «Αιμορραγία» στα funds μετοχών.

Το ρεκόρ εισροών στα funds ομολόγων και το κυνήγι ασφάλειας
  • Των Robin Wigglesworth και Joe Rennison

Η παγκόσμια αγορά ομολόγων κατέγραψε τις υψηλότερες εισροές των τελευταίων τεσσάρων ετών, με τους επενδυτές να εγκαταλείπουν τα μετοχικά fund προς χάρη του σταθερού εισοδήματος εν μέσω ανησυχιών ότι η διεθνής οικονομία εξασθενεί και οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να μειώσουν τα επιτόκια.

Tα funds σταθερού εισοδήματος που παρακολουθεί η EPFR, προσέλκυσαν $17,5 δισ. σε όλο τον κόσμο την εβδομάδα που έληξε στις 5 Ιουνίου. Πρόκειται για τις υψηλότερες εισροές από τον Φεβρουάριο του 2015. Τα funds «επενδυτικής βαθμίδας» δέχτηκαν $18,5 δισ., η μεγαλύτερη πενθήμερη εισροή που έχει καταγραφεί.

Στον αντίποδα, σε πιο ριψοκίνδυνες γωνιές της αγοράς ομολόγων – όπως το χρέος αναδυόμενων αγορών ή τα εταιρικά ομόλογα «σκουπίδια» - υπέστησαν εκροές και τα μετοχικά funds είδαν να φεύγουν επιπλέον $10 δισ., αυξάνοντας τις συνολικές εκροές στα $155 δισ.

Λαμβάνοντας στήριξη από την υπομονετική στάση της Fed όσον αφορά τα επιτόκια, οι αγορές απόλαυσαν αρχικά μια εντυπωσιακή άνοδο. Αλλά η ξαφνική επανεμφάνιση των εμπορικών εντάσεων τον Μάιο πυροδότησε για άλλη μια φορά ανησυχίες σχετικά με την αμερικανική οικονομία και δημιούργησε σενάρια επικείμενης μείωσης των επιτοκίων.

«Η Fed φαίνεται έτοιμη να ικανοποιήσει την επιθυμία του Ντόναλντ Τραμπ και να μειώσει τα επιτόκια» ανέφερε ο Αλεξάντερ Κρέμερ, αναλυτής στη Commerzbank. «Τόσο η εμπορική διαμάχη των ΗΠΑ με τον υπόλοιπο κόσμο και η πτώση του πληθωρισμού τους τελευταίους μήνες μπορούν να δικαιολογήσουν μια τέτοια κίνηση».

Η εδραιωμένη αντίληψη ότι τα αμερικανικά επιτόκια έχουν πιάσει ταβάνι και ότι σύντομα θα κινηθούν χαμηλότερα οδήγησε τους επενδυτές να αποσύρουν χρήματα από funds τα οποία επενδύουν σε αμερικανικά δάνεια, με τον ταχύτερο ρυθμό από την αρχή της χρονιάς. Τα χαμηλότερα επιτόκια καθιστούν λιγότερο ελκυστικά τα δάνεια, τα οποία πληρώνουν ένα κυμαινόμενο επιτόκιο το οποίο συνδέεται με τις μεταβολές του επιτοκίου της Fed.

Tα funds αμερικανικών δανείων υπέστησαν εκροές $1,4 δισ. την εβδομάδα που έληξε στις 5 Ιουνίου, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία έξοδο από την αγορά κυμαινόμενου επιτοκίου από τις 2 Ιανουαρίου, στον απόηχο της αναταραχής του Δεκεμβρίου στις αγορές και του πρώτου σήματος για βραδύτερη αύξηση επιτοκίων το 2019 από τη Fed.

«Αν αρχίσουν να κόβουν τα επιτόκια πιστεύω ότι θα υπάρξει ένας ακόμα γύρο εκροών από τα funds δανείων» ανέφερε ο Μάικλ Άντερσον, αναλυτής στη Citi.

O πρόεδρος της Fed, Τζέι Πάουελ, άφησε να εννοηθεί ότι είναι ανοιχτός σε μείωση επιτοκίων αν χρειαστεί, υποσχόμενος να «δράσει με τον δέοντα τρόπο» για να κρατήσει σε τροχιά την επέκταση της αμερικανικής οικονομίας, παρά τον κλιμακούμενο εμπορικό πόλεμο με την Κίνα.

Oι επενδυτές πιστεύουν τώρα ότι είναι πιθανές τουλάχιστον δύο μειώσεις επιτοκίων από τη Fed πριν το τέλος του έτους, σύμφωνα με τις τιμές στην αγορά futures των επιτοκίων και ότι τρεις ή τέσσερις είναι ακόμα πιθανές. Η πρώτη κίνηση προς τα κάτω θα μπορούσε να γίνει τον Ιούλιο, αλλά η αγορά των futures καταδεικνύει σημαντική πιθανότητα να συμβεί αργότερα αυτόν τον μήνα.

«Χωρίς μια συμφωνία, η παγκόσμια και αμερικανική ανάπτυξη θα συνεχίσουν να είναι αδύναμες, αναγκάζοντας τη Fed σε σειρά μειώσεων» προειδοποίησε ο Τζέιμς Σουίνι, επικεφαλής οικονομολόγος στη Credit Suisse, προσθέτοντας ότι ακόμα και μια εμπορική συμφωνία ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα μπορεί να μην είναι αρκετή για να αποτρέψει «μια μείωση ασφαλείας» από τη Fed για τη στήριξη της ανάπτυξης.

«Η άνοδος των δασμών και η αυξανόμενη αβεβαιότητα είναι ένα σημαντικό σοκ» προσθέτει.

© The Financial Times Limited 2019. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v