Η Ελλάδα θα πάρει το χειροκρότημα, αλλά όχι τη δόση

Το Eurogroup θα κηρύξει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αλλά θα απαιτηθεί ένας ακόμα έλεγχος το Φεβρουάριο για τα εναπομείναντα προαπαιτούμενα. Αρχίζει η συζήτηση για την επόμενη ημέρα. Πιθανή μικρή μετάθεση της έκδοσης ομολόγου.

Η Ελλάδα θα πάρει το χειροκρότημα, αλλά όχι τη δόση
  • Των Jim Brunsden και Mehreen Khan (Βρυξέλλες) και Kerin Hope (Αθήνα)

Οι ευρωπαίοι υπουργοί οικονομικών αναμένεται να χαιρετίσουν τη Δευτέρα τα πρόσφατα βήματα που έγιναν από την Ελλάδα για τη βελτίωση των οικονομικών της αλλά να μην προχωρήσουν στο να δώσουν πλήρως «καθαρό πιστοποιητικό», καθώς η Αθήνα προετοιμάζεται να επιστρέψει στις χρηματαγορές.

Στην πρώτη συνάντηση του Eurogroup υπό την προεδρία του Μάριο Σεντένο, οι υπουργοί οικονομικών θα επιβεβαιώσουν ότι η Αθήνα υιοθέτησε την μεγάλη πλειονότητα των 113 μεταρρυθμίσεων που κλήθηκε να πραγματοποιήσει σε αυτή τη φάση του προγράμματος διάσωσης των 86 δισ. ευρώ. Τα μέτρα καλύπτουν από την αγορά εργασίας ως την αφαίρεση γραφειοκρατικών εμποδίων για την επένδυση ύψους 7 δισ. ευρώ για το Ελληνικό.

Για να πάρει η Ελλάδα την επόμενη δόση, που εκτιμάται σε 6,7 δισ. ευρώ, ένα επιπλέον τσεκάρισμα θα πρέπει να γίνει στις αρχές Φεβρουαρίου ώστε να εξασφαλιστεί ότι τα υπολειπόμενα μέτρα έχουν ολοκληρωθεί. Αλλά στη συνάντηση της Δευτέρας οι υπουργοί οικονομικών θα πουν ότι η πρόσφατη πρόοδος ουσιαστικά κλείνει την τρίτη αξιολόγηση.

Μια καθυστέρηση θα μπορούσε να πάει προς τα πίσω την έκδοση ομολόγου που είχε προγραμματίσει η Αθήνα για τα τέλη του μήνα, ένα μεγάλο βήμα για μια χώρα που αναζητά την ανάκτηση της κυριαρχίας επί της οικονομικής της πολιτικής και να βάλει τέλος στην εξάρτηση από τα μετρητά των δανειστών.

Ο πορτογάλος υπουργός Οικονομικών που αντικατέστησε τον Γερούν Ντάισελμπλουμ ως επικεφαλής του Eurogroup, έχει υποβαθμίσει τη σημασία της όποιας καθυστέρησης, όπως και οι αξιωματούχοι στην Αθήνα. «Εχει υπάρξει μεγάλη ώθηση για να προχωρήσουν τα prior actions», είπε την περασμένη Δευτέρα. «Παραμένουμε πολύ αισιόδοξοι για τις προοπτικές της Ελλάδας».

Τις επόμενες εβδομάδες όμως, ο κος Σεντένο, το Eurogroup, και οι έλληνες συνομιλητές θα πρέπει να αντιμετωπίσουν το πιο θεμελιώδες ζήτημα της μετάβασης της Αθήνας στην μετά μνημόνιο εποχή, ένα θέμα που ευρωπαίοι διπλωμάτες λένε ότι είναι στενά συνδεδεμένο με το ακόμα πιο ευαίσθητο ερώτημα του εάν θα δοθεί περαιτέρω ελάφρυνση χρέους στην χώρα.

Οι ευρωπαίοι διπλωμάτες προσθέτουν ότι αναμένουν οι συζητήσεις για την ελάφρυνση χρέους να αρχίσουν τον Μάρτιο. Με την υπόλοιποι ευρωπαϊκή οικογένεια να είναι κάθετα αντίθετη σε οποιαδήποτε διαγραφή χρέους οι συζητήσεις θα εστιάσουν σε άλλα μέτρα, όπως η απόδοση των κερδών που είχαν οι κεντρικές τράπεζες από τις δραστηριότητές τους στην Ελλάδα και από την αναδιάρθρωση προηγούμενων δανείων διάσωσης.

Η ελάφρυνση χρέους θα είναι ένα από τα κύρια θέματα που θα εξετάσουν οι επενδυτές για την κατάσταση μετά το πρόγραμμα. Ένα άλλο θα είναι τα μέτρα που θα πάρει η ευρωζώνη ώστε η Ελλάδα να μην βρεθεί ξανά σε «Συμπληγάδες». Η στάνταρτ πρακτική είναι μετά από την έξοδο μιας χώρας από το πρόγραμμα προσαρμογής περιλαμβάνει εξάμηνες αξιολογήσεις από την Κομισιόν και την ΕΚΤ, μια διαδικασία που παραμένει σε ισχύ μέχρι η χώρα να ξεπληρώσει το 75% των δανείων που έλαβε.

Ενας διπλωμάτης είπε ότι είναι πιθανό η ευρωζώνη να είναι «λίγο πιο σκληρή» στην περίπτωση της Ελλάδας λόγω του μεγάλου ποσού που χρωστά, με μια πιθανότητα να είναι πιο συχνές αποστολές ελεγκτών. Η Αθήνα όμως είναι πιθανό να είναι πολύ «ευαίσθητη» σε οποιαδήποτε αίσθηση ότι τυγχάνει διαφορετικής μεταχείρισης από άλλες χώρες που διασώθηκαν.

Ένα επιπλέον βήμα θα ήταν να τεθεί σε ισχύ μια προληπτική γραμμή πίστωσης από τον ESM.  Ο Guntram Wolff διευθυντής του think tank «Bruegel» στις Βρυξέλλες είπε πως τέτοιου είδους «δίκτυα ασφαλείας» αποτελούν μέρος μιας «συζήτησης που τώρα πρέπει να γίνει», καθώς η Ελλάδα ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα της αγοράς.

Θα είναι «πολύ δύσκολο» για την Ελλάδα να στηριχθεί εξ’ ολοκλήρου τα επόμενα χρόνια στην χρηματοδότηση από τις αγορές εκτός και αν υπάρξει περαιτέρω πτώση στα επιτόκια που ζητούν οι επενδυτές για να αγοράσουν ελληνικό χρέος, υποστηρίζει. Προσθέτει ότι η ελάφρυνση χρέους η μια προληπτική πιστωτική γραμμή είναι μέτρα που μπορούν να τονώσουν την επενδυτική εμπιστοσύνη και να μειώσουν τα κόστη δανεισμού.

Ενώ διπλωμάτες λένε ότι υπήρχε διάθεση μεταξύ των κυβερνήσεων της ευρωζώνης να εξεταστεί μια προληπτική γραμμή στήριξης, προσθέτουν ότι η πρώτη δυσκολία θα είναι να πειστούν οι Ελληνες.
«Το πρώτο βήμα για ένα τέτοιο προληπτικό πρόγραμμα θα είναι κάποιος να το ζητήσει», είπε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ. «Η ελληνική κυβέρνηση πολύ ξεκάθαρα δήλωσε πως δεν έχει πρόθεση να αιτηθεί ένα πρόγραμμα».

© The Financial Times Limited 2018. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v