Οι επιβλέποντες των τραπεζών της ευρωζώνης πρόκειται να κλιμακώσουν μια σύγκρουση με την Ιταλία, προωθώντας αυστηρότερους κανόνες για την αντιμετώπιση μιας συσσώρευσης μη εξυπηρετούμενων δανείων αξίας σχεδόν ένα τρισ. ευρώ που έχει «ξεμείνει» από τη χρηματοπιστωτική κρίση της περιοχής.
Αφότου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποκάλυψε την περασμένη εβδομάδα, σχέδια που απαιτούν από τις τράπεζες να κρατούν μεγαλύτερες προβλέψεις έναντι νέων δανείων που δεν εξυπηρετούνται, οι επιβλέποντες στην ευρωζώνη επιθυμούν τώρα έναν παρόμοιο κανονισμό για το μεγαλύτερο μέρος των κόκκινων δανείων των τραπεζών, σύμφωνα με δύο πηγές από το περιβάλλον των διαπραγματεύσεων.
«Υπάρχει ένας πολύ ευρύς συνασπισμός των ρυθμιστικών αρχών της ευρωζώνης, που ευνοεί το να συμπεριφερόμαστε στο υφιστάμενο απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων σαν να είναι μελλοντικά», εξήγησε μία πηγή που γνωρίζει τις διαβουλεύσεις.
Η ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει. Έχει στο παρελθόν υπαινιχθεί, πως θα σκλήραινε την προσέγγισή της σε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που έχει αντιμετωπίσει το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα και θα εξέδιδε νέες οδηγίες για την αντιμετώπιση των δανείων που έχουν «κληρονομηθεί» από την κρίση, το πρώτο τρίμηνο του 2018.
Οι τράπεζες τις οποίες επιβλέπει άμεσα η ΕΚΤ έχουν έκθεση σε κακά δάνεια ύψους 915 δισ. ευρώ ή περίπου 4% της συνολικής έκθεσης.
Στην Ιταλία, όπου η συσσώρευση κακών δανείων είναι ιδιαίτερα σοβαρό πρόβλημα, ο πρώην πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι και οι κεντρικοί τραπεζίτες έχουν ήδη επικρίνει την αλλαγή που προτείνει η ΕΚΤ, υποστηρίζοντας ότι κάνει τις τράπεζες πιο διστακτικές στο να δανείσουν και πως κινδυνεύει να πυροδοτήσει νέα κρίση πίστωσης.
Οι ιταλικές τράπεζες, περιλαμβανομένων εκείνων που επιβλέπονται από εγχώριες αρχές αλλά και από την ΕΚΤ, έχουν έκθεση 326 δισ. ευρώ σε μην εξυπηρετούμενη πίστωση.
Μια ομάδα εργασίας της ΕΚΤ, από επιβλέποντες από τις εθνικές αρχές, εξέδωσε τις προτάσεις της για την επίλυση των νέων NPLs την περασμένη εβδομάδα.
Αυτές οι αλλαγές απαιτούν από τις τράπεζες να καλύπτουν πλήρως την έκθεση στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μέσα σε περίοδο δύο ετών για το μέρος του δανείου που δεν έχει εξασφάλιση, αλλά και μέσα σε επτά χρόνια για οποιοδήποτε μέρος του καλύπτεται από εγγυήσεις. Οι νέοι κανόνες δεν έχουν ακόμη υπογραφεί, με την ΕΚΤ να ετοιμάζεται για δημόσια ακρόαση επάνω στις αλλαγές τον ερχόμενο μήνα.
Η Sharon Donnery -η αναπληρώτρια διοικήτρια της κεντρικής τράπεζας της Ιρλανδίας, η οποία ηγείται της ομάδας εργασίας- επεσήμανε όταν δημοσιοποιήθηκαν οι προτάσεις, πως δεν έχει παρθεί ακόμη απόφαση για το πώς θα αντιμετωπιστούν τα κόκκινα δάνεια.
Ωστόσο, οι συζητήσεις έχουν σημειώσει πρόοδο από τότε. «Είμαστε σχετικά βέβαιοι πως μπορούμε να συμφωνήσουμε σε μια ξεκάθαρη, διαφανή και συνεπή λύση, παρόμοια με την πρόταση για τα μελλοντικά μη εξυπηρετούμενα δάνεια», υπογράμμισε πηγή από το περιβάλλον των διαπραγματεύσεων. Μέλη της ομάδας από την Ιταλία έχουν αντιταχθεί στις αλλαγές.
Η αλλαγή θα αύξανε σημαντικά το κόστος της διατήρησης κακών δανείων στους ισολογισμούς. Οι τιμές των μετοχών κάποιων τραπεζών μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησαν αυτή την εβδομάδα λόγω των προτάσεων και Ευρωπαίοι φορείς χάραξης πολιτικής και τραπεζίτες έχουν εκφράσει σθεναρά τις αντιρρήσεις τους.
Ο Marco Mazzucchelli, επικεφαλής στην Bank Julius Baer στη Ζυρίχη, επεσήμανε: «Είναι υπερβολικά τιμωρητικό να εξαναγκάζεις τις τράπεζες να διαγράψουν ολόκληρη την ονομαστική αξία των δανείων με εξασφαλίσεις, λες και οι εγγυήσεις είναι ασήμαντες».
Η έκθεση των ιταλικών τραπεζών σε μην εξυπηρετούμενα δάνεια καλύπτεται κατά 48,5% από εγγυήσεις, έναντι 45% κατά μέσο όρο για την ευρωζώνη.
Οι επιβλέποντες γνωρίζουν πως οι τράπεζες χρειάζονται χρόνο για να εξαλείψουν τα κόκκινα δάνεια από τους ισολογισμούς τους. «Θα χρειαστούμε περίπου μία δεκαετία για να διευθετήσουμε πλήρως το πρόβλημα», τόνισε πηγή που γνωρίζει το ζήτημα. «Κανείς δεν θέλει να επιβάλει κανόνες τόσο σκληρούς ώστε ο τραπεζικός τομέας να μην μπορέσει να τους διαχειριστεί. Κανείς δεν θέλει να διαλύσει την Ιταλία».
Ο Giovanni Sabatini, γενικός διευθυντής της Ιταλικής Ένωσης Τραπεζών, επέκρινε την ΕΚΤ επειδή προχώρησε πέραν μιας μεθόδου που συμφωνήθηκε από τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων τον Ιούλιο. «Η προσέγγισή τους είναι πολύ αμφισβητήσιμη από νομική άποψη», υπογράμμισε ο κ. Sabatini.
Ιταλοί αξιωματούχοι επιχειρηματολογούν πως ο όγκος των κακών δανείων της Ιταλίας είναι μεγάλος, αλλά διαχειρίσιμος. Επικαλούνται δικαστικές μεταρρυθμίσεις που έχουν σχεδιαστεί για να επιταχύνουν τις διαδικασίες πτώχευσης, αλλά και ενδείξεις πως ο όγκος έχει αυξηθεί.
© The Financial Times Limited 2017. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation