Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 3 2009

"Μορατόριουμ" Βρυξελλών - Αθήνας

Η Κομισιόν και το Eurogroup έδωσαν χθες στην ελληνική κυβέρνηση μία μεγάλη ηθική εγγύηση, περνώντας έτσι το μήνυμα στις διεθνείς αγορές να μην πέσουν σαν αρπαχτικά πάνω σε μία χώρα, όπως η Ελλάδα, που αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα με την οικονομία της.

Οι στόχοι της χθεσινής συντονισμένης κίνησης της ΕΚΤ, της Κομισιόν και του Eurogroup (με τη συνδρομή ασφαλώς και του κ. Λ. Παπαδήμου) είναι ήδη ορατοί, αλλά μάλλον βραχυπρόθεσμοι.

Κι αυτό γιατί το αμέσως επόμενο διάστημα οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της Ε.Ε. και του ΔΝΤ θα έρθουν στη χώρα μας με σκοπό να μην υπάρξουν μεγάλες αποκλίσεις ανάμεσα στις εκτιμήσεις των Βρυξελλών και του Διεθνούς Ταμείου.

Γιατί οι αγορές είναι έτοιμες να ακούσουν τις χειρότερες εκτιμήσεις, που κατά πάσα βεβαιότητα θα είναι αυτές του ΔΝΤ. Πρακτικά, όσο πιο ήπιες είναι οι παρατηρήσεις τους, κυρίως των επιτελών του Διεθνούς Ταμείου, τόσο πιο ήπιο θα είναι και το κόστος δανεισμού για την ελληνική οικονομία την επόμενη περίοδο.

Κατά πώς φαίνεται, προς το τέλος του χρόνου - αρχές του 2010, γι' αυτό και η κυβέρνηση επείγεται να προλάβει τη δημιουργία αναχώματος στις όποιες πιθανές νέες επιθέσεις των ξένων αγορών. Εάν οι εκτιμήσεις για την οικονομία είναι ήπιες, τότε έχει καλώς, το ανάχωμα δεν θα χρειαστεί και του Χ.Α. συμπεριλαμβανομένου η κρίση θα περάσει με μικρότερο κόστος από την τελευταία επίθεση.

Ο σώφρων όμως οφείλει να ετοιμάζεται και για τα χειρότερα. Πρέπει να είναι έτοιμος για το ενδεχόμενο άγριας κριτικής από το ΔΝΤ. Σε αυτήν την πιθανότητα χρήσιμο θα είναι να έχει έναν "αντασφαλιστή κινδύνου", ένα κεφαλαιακό σχήμα (τραπεζικό... συνασπισμό) που θα χρησιμοποιηθεί σαν μαξιλάρι.

Από αυτήν την άποψη, μόνο τυχαίες δεν θεωρούμε τις τοποθετήσεις των Β. Ράπανου - Απ. Ταμβακάκη στην ηγεσία της Εθνικής και των Θ. Πανταλάκη - Ντ. Λάζαρη στην Αγροτική. Ούτε προφανώς την τελευταία (μυστική, όπως τη χαρακτήρισε το "Βήμα") συνάντηση του αντιπροέδρου της ΕΚΤ με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Παράλληλα, η χώρα βρίσκεται αυτήν την περίοδο μπροστά στην ανάγκη ενός "μικρού δανεισμού" πιθανότατα μέχρι τις αρχές του χρόνου, εάν παραστεί ανάγκη να καλύψει τις  τρέχουσες ανάγκες της. Ήταν λοιπόν αναπόφευκτη η συστράτευση της ΕΚΤ, του ΔΝΤ και του Eurogroup για να είναι σίγουρη η χώρα ότι -αν χρειαστεί- δεν θα αντιμετωπίσει υψηλό κόστος σε έναν έκτακτο δανεισμό. Για τον τακτικό δανεισμό που προϋπολογίζεται (στα 54 δισ. ευρώ) θα ισχύουν νέοι όροι, κατά πάσα πιθανότητα από τις αρχές του 2010.

Σημείωση: Η χθεσινή… μεγαλόθυμη ενέργεια των ισχυρών πατρώνων είχε βέβαια και την απαραίτητη επισήμανση-προειδοποίηση: Πως δηλαδή ακόμη και με τον τροποποιημένο προϋπολογισμό πιθανόν να απαιτηθούν νέα έκτακτα μέτρα, κυρίως όμως η επισήμανση πως ακόμη δεν έχουν ληφθεί μ ό ν ι μ α (όπως έχει ζητήσει και πάλι το συμβούλιο). Και το τελευταίο, όλοι εμείς οι συνήθεις γνωστοί εισφέροντες θα το βρούμε με πολλούς τρόπους μπροστά μας (χρονικά εννοώ).

Με ό,τι αυτό σημαίνει για το δυσκολότερο 2010 που μας έρχεται.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v