Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 2 2009

Σιβυλλικός Αράπογλου…

Αμφίσημη ήταν η τελευταία δήλωση του προέδρου της Εθνικής Τράπεζας Τάκη Αράπογλου.

Εχθές, μία ημέρα πριν υποβάλλει επίσημα την παραίτηση του, δήλωσε ευθαρσώς ότι τον Νοέμβριο η τράπεζα αγόρασε ομόλογα αξίας 2 δισ. ευρώ, προκειμένου να στηρίξει την αγορά.

Με την ανακοίνωση αυτή, προφανώς ήθελε να απαντήσει σε φήμες και δημοσιεύματα που ήθελαν την Εθνική να έχει προχωρήσει σε μαζικές ρευστοποιήσεις ομολόγων (*) μεσούσης της πρόσφατης αναταραχής, που ως συνέπεια είχε την εκτίναξη του περιθωρίου των κρατικών τίτλων στο 2,1%.

Ανακοίνωση που προκάλεσε αίσθηση στην επενδυτική κοινότητα, καθώς αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο η Εθνική να παρενέβη στην αγορά ομολόγων κατόπιν άνωθεν συστάσεων ή παραινέσεων.

Η τράπεζα δεν διευκρίνισε εάν αγόρασε αυτά τα ομόλογα την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου ή εάν οι τοποθετήσεις αυτές είχαν κατανομή στην διάρκεια του μήνα. (**). Εμείς τραπεζικό ρεπορτάζ δεν καλύπτουμε, σχέσεις με τον πρώην πρόεδρο της Εθνικής δεν είχαμε, κάποια άλλη ειδική σχέση με την Εθνική ή άλλο όμιλο δεν διαθέτουμε κατά συνέπεια ως απλοί παρατηρητές-παίκτες παραθέτουμε κάποια πραγματάκια.

Από αυτό το πρίσμα βεβαιωνόμαστε όμως, πως όπως ότι ισχύει στην πολιτική, την εξωτερική πολιτική με ζητήματα που άπτονται "μυστικής διπλωματίας" πάνω- κάτω υφίσταται και στην οικονομία. Πόσω μάλλον στον τραπεζικό-χρηματοοικονομικό χώρο.

Όμως το ζητούμενο είναι, πως οι εξελίξεις γύρω από το θέμα Εθνικής-Αράπογλου (ενδεικτική το… δήγμα Fidelity περί κανόνων εταιρικής διακυβέρνησης) συμπλέουν σε μία περίοδο ανάλογων συγκεκαλυμμένων κινήσεων στο θέμα λ.χ του διοικητή της ΤτΕ και του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης ή ακόμη εάν θέλετε της συνάντησης (μυστική την ανέφερε το Βήμα, που έβγαλε και την είδηση) του πρωθυπουργού με τον Λ. Παπαδήμο.

Θα πρέπει δηλαδή να… ψάχνουμε… πίσω και… κάτω από τις λέξεις σε μία ευαίσθητη περίοδο για τα πράγματα της χώρας. Δεδομένου μάλιστα, ότι ο Λ. Παπαδήμος έχει την σημαίνουσα θέση του στην Κοινότητα, η θητεία του λήγει την άνοιξη και προεκλογικά είχε ειπωθεί πως είχε δεχτεί πρόταση να αναλάβει επικεφαλής της ευρύτερης οικονομικής εποπτείας και ελέγχου της χώρας.

Με αυτή τη λογική θα είχε ενδιαφέρον να μάθουμε με ποια ιδιότητα είχε αυτή την συνάντηση (μυστική την χαρακτήρισε το Βήμα, που δίνει συνέχεια σήμερα στο θέμα) ο Λ.Παπαδήμος. Ως του απερχόμενου αντιπροέδρου της ΕΚΤ, ως επερχόμενου τσάρου, ως «χρυσή εφεδρεία» για τα δυσκολότερα που έπονται ή ως απλώς φίλος και σύμβουλος σε κρίσιμα ζητήματα.

( *) "…δρυός πεσούσης πας ανήρ ξυλεύεται" λέει θυμόσοφα ο λαός. Και για πολλοστή φορά επιβεβαιώνεται περίτρανα πως το…εθνικό άθλημα ορισμένων σε αυτή την χώρα είναι η κυβίστηση.

(**) από την ανακοίνωση Τ. Αράπογλου βεβαιώνεται πως η Εθνική έχει χαρτοφυλάκιο κρατικών ομολόγων 18 δισ. ευρώ, ποσό που αντιπροσωπεύει το 16% του ενεργητικού της και την αναγορεύει σε βασικό επενδυτή του δημοσίου χρέους.

Σε αυτή την παράμετρο ας συνεκτιμήσουμε πως κυρίως γερμανοί αλλά και άγγλοι, γάλλοι έχουν ελληνικά αξίας περίπου 115 δις. ευρώ για να έχουμε άλλη μία εξήγηση για τον λόγο, που παρενέβη η Α. Μέρκελ, την σφοδρότητα που επέδειξαν οι κοινοτικοί και η ομοβροντία αρνητικών δημοσιευμάτων ΜΜΕ κυρίως αγγλοσαξωνικού προσανατολισμού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v